Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
digitális oktatás
2020.05.29

Így lettek önállóbbak a gyerekeim az elmúlt 3 hónap otthon sulizása alatt

Most leszögezem az elején, hogy nem a digitális oktatásról fogok ódákat zengeni és arról sem fogok tudni beszámolni, hogy mennyire jó nekünk két kisiskolással itthonról tanulni. Mert bizony folyamatos szülői jelenlétet igénylő műfaj az a digi sulizás, amit mi végzünk.

A “beforgatni” kifejezés a család szókincs találati listáját magasan vezeti és a kis sámli, ami március közepéig a padláson pihent, már saját méretre szabott ülőpárnával is rendelkezik és ha nem nézek oda, akkor az hót’biztos, hogy flegmán vigyorog a karosszékre.

Szóval adott nálunk egy jó képességű, szorgalmas, negyedikes, akit no mercy alapon – a megváltozott helyzetet figyelmen kívül hagyva – minden egyes nap úgy megküldenek tanulnivalóval, hogy csak egy tanuló robotot találok dél körül a gyerekszobában, akinek techtudásban felnőtt szintre kellett fejlődnie, lényegében AZONNAL.

Emellett adott még egy másodikos fiú gyermek is, akinek tanító nénijével megütöttük a főnyereményt! 25 év tanítói pályafutással a háta mögött képes volt pár hét alatt olyan új kompetenciákat kifejleszteni magában, melyek eredményéből született számos power point, sway és hanganyag. Videók, amikben a párolgást, olvadást mutatja be, láthatóan a férje, mint kameraman segítségével.

Na ennél a pontnál lehetne mondani, hogy nyugodjak már le a …., mert így akkor egy gyerek pipa! Igen. Való igaz. Az egyik gyerekem bőséges mankót kapott végig, csak hát lássuk be, az én 8-9 évesem nem tudott (a 10 éves sem) márciusban még “letölteni”, “megnyitni”, használható minőségben fotózni, de a családi listavezető “beforgatni” műveletet sem vágta. Szóval ide nekem egy bírómari videót, ha ezzel csak mi voltunk így egyedül!

Jó pár hét következett, melyben folyamatos támogatói jelenlétet kellett biztosítani mellettük. A saját dolgaimat háromszor annyi ideig tartott befejeznem, mint normál esetben, mert a két szoba között ingáztam és most először örültem annak, hogy nem egy cég Hr igazgatója vagyok, és online sem kell minden nap meetingeken ülnöm. De láttam, hogy ez a rám-szorulás nem mehet a végtelenségig, pláne, hogy már az őrület szélén jártam, így nekiláttam kidolgozni egy a stratégiát, a gyerekek önállósítására.

Hogy csináltam?

1. Amikor beforgatás, feltöltés, letöltés stb. következett magam mellett tartottam a gyerekeket és kértem figyeljék mit csinálok. A gyerek agy, mint a szivacs, így ezt gyorsan megtanulták.

2. A tableten, mint munkaeszközükön, ami kéznél van, megmutattam, hogy hogyan kell a keresőt használni, így nem kellett egy idő után minden ismeretlen szó miatt félbeszakítanom, amit csináltam; megkeresték maguktól.

3. A konyhában és a hűtőben lejjebb tettem mindent, ami nap közben kellhet nekik: a túrórudi, a banán az alsó polcra költözött és a mélytányérokat is az első sorba húztam a polcon.

4. Az eddig is meglévő terítési rendet, esti dupla römizés/együtt ökörködés fejében kértem tartsák be, így segítve a házimunkát.

5. Kértem, hogy a 9-től 10-ig és 11-től 12-ig tartó időablakot tartsuk meg önálló munkára. Ne rohangáljanak ki minden egyes kérdéssel hozzám, hanem ha nem értik, olvassák el a feladatot figyelmesen egyszer, majd mégegyszer, de ha akkor sem értik, akkor rakják félre, haladjanak a többi feladattal és az önálló munka ideje után együtt megnézzük.

6. Mindkettő kapott egy asztali órát. Nem szívatásként, mert lássuk be az időkorlátos meló egy felnőttet is bestresszel. Pusztán csak azért kapták, hogy lássák mikor kezdenek neki a dolgaiknak és kb. mi az az idő, amikorra elkészülnek az aznapi feladatokkal. Tehát hogy az órát valósan ismerjék, és a szabadidejükkel (bringázás, rollerezés, erdőzés, tv, xbox stb.) valóságosabban tervezhessenek. Mivel egy délután 3-kor kezdődő mesét mindig meg akartak nézni, így igyekeztek is tartani magukat az általuk kijelölt időhöz.

A nagyobbik a 3.-4. héten átállt önálló üzemmódra. Az online teret egy idő után összekötötte a társas kapcsolatai fenntartására is: délelőttöket tanult át a viberen keresztül a legjobb barátnőjével. A kisebbik kezét most is minden nap fogni kell, mert csütörtök magasságában már kevésbé van kedve maga elolvasni a 9 diából álló slide showt, vagy mert a tetszik szót rendületlenül teccik-nek írja, DE önállóan dolgozik az adott időintervallumokban és a rendelkezésére álló eszközök használatát ismeri, tudja, hogy honnan lehet plusz segítséget kérni vagy infót begyűjteni, akár nélkülem is.

Mit nyertünk?

1. Magasan az első helyen: kevesebbet idegesítjük egymást, kevesebbet kérlelem őket, hogy csinálják a dolgukat

2. Ebből egyenesen adódik: két nyugisabb iskolás gyerek, mert az egymás piszkálása örök dolognak tűnik

3. Napközbeni csönd blokkok

4. A saját gondolataim előmerészkedtek az agyam hátsó feléből, így idő a munkára

5. Ritmust kaptak a napok

6. Több szabadidő délután és remélhetőleg olyan alapokat kezdtünk így lerakni idő menedzsment, prioritás meghatározás, feladattudat témákban – még ha ők nem is tudják, hogy ezeken is dolgoztak a tanulás mellett – amik később is segítségükre lehetnek majd.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
magyar anyák külföldön

Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek