Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
közösségi média
2020.01.06

“A lájk nem szeretet”: Instás tinik és a kettős személyiségtudat

Az alfa- és Z-generációs gyerekek és tinédzserek számára magasra került a mérce. A követelmény pedig nem a tanulmányaikra, a sport­teljesítményükre, a közösségi vagy szabadidős tevékenységeikre vonatkozik, hanem a külső megjelenésükre.

A 6 év körüli kislány azon igyekszik, hogy minél jobban behúzza a pocakját a fotózáshoz. Van előtte példa: 16 éves nővére már két éve folyamatosan diétázik, hogy beleférjen a 34-es magas derekú farmerba. Közösen szelfiznek ruhavásárlás közben egy bevásárlóközpont próbafülkéjében, és a vicces szelfi a vékonyka testvérpárról két másodperc múlva már landol is az Instagramon.

Non stop támadás

Korábban is nagy mennyiségben zúdult ránk az elérhetetlennek látszó szépség­ideál-kép a televízióból, mozifilmekből, óriásplakátokról vagy magazinokból. Csakhogy rendre véget értek a filmek és a tévéműsorok, félretoltuk a magazint, és utána mással foglalkoztunk. A digitális bennszülöttek azonban már szinte folyamatosan csak a külsőségekre fókuszálnak, és a visszacsatolás akár teljesen szűretlenül is érkezhet bárkitől a testükre, a külsejükre vonatkozóan. A Royal Society for Public Health kutatásából kiderült, hogy a közösségi médiacsatornák közül a fiatalok testképére az Instagramnak van a legrosszabb hatása.

A lájk nem szeretet

Amikor a közösségi média fiatalok önértékelésére gyakorolt hatásáról kérdeztem a Z-generációsokat, meglepően érett véleményeket fogalmaztak meg. A 20 éves Robin szerint brutál magamutogató világban élünk: „Legyen szép a tested és mutasd meg. Ez megy. Nem azzal tündöklünk, hogy mi­lyen nagy gondolataink, világmegváltó terveink vannak… Engem nem zavar amúgy, öltözzön úgy mindenki, ahogy ked­ve tartja. Tegyen ki magáról nyugodtan szexi képeket, de ne csodálkozzon, ha másokban ezek alapján alakul ki róla vélemény. A vágyott lájkok is becsapósak, hiába van valakinek ezer is a posztja alatt, azzal a szeretetet úgysem lehet pótolni.”

A cikk folytatását a 2019. december 18-án megjelent Gyereklélek magazinban találod!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek