Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

nagy korkülönbség

Megfagyott a levegő a szülőin, mert azt hitték, én vagyok az anyja – Ilyen, ha nagytesóként te vagy a bébiszitter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
129 szavazat

Nagytesóként legtöbbször én vigyáztam az öcsémre: életre szóló tanulás volt.

Elolvasom
játszótéri anyukák
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2019.10.08

A topmodell, a feledékeny, a háromgyerekes és az óvónő: Játszótéri anyukák – apaszemmel

Apa bloggerünk múltkor a játszótereken fellelhető apatípusokat vette górcső alá. Ezúttal az édesanyákon a sor!

A játszótér különös hely, ami kiváló lehetőség a szociális készségek erősítésére, a gyerekek lekötésére, és a többi szülő megfigyelésére. Összegyűjtöttem a jellemző típusokat, akik természetesen sosem önmagukban léteznek, sőt talán azt is lehet mondani, hogy ezek a típusok mindenkiben jelen vannak. Legutóbb az apukákat vizsgáltam, most jöhetnek az anyukák! Nevess a többieken és nevess magadon!

A feledékeny: rettentő higgadt, cseveg másokkal, fesztelenül jár-kel a közösségben. Szinte el is felejti, hogy a gyerekkel jött. Az meg közben tüzet rak az eséstompító anyagból, majd másfél méteres tölgyfaággal kergeti a lányokat.

A kisegítőlehetőség: élete értelme a gyermek, akit minden játékhoz elkísér, de azért nem telepszik rá. Kívül higgadt, de belül szorong, ezért a gyermek minden mozdulatát szóban is elmondja, mondatokká alakítja, mint a Windowsban a felolvasó program.

A közteres: játszótéri mászókából doktorált, szabadkézi rajzokkal tartja nyilván a környék mérgező fáit, névről ismeri az összes macskát, és hetente küldi az általa bekért árajánlatokat a mosdótelepítésre. Telefonja 1-es hívóján a helyi városrendezési osztály található, ahol már csörgésből megismerik.

Az óvónő: a felsoroltak közül az egyik, akit irigyen figyelnek a többiek. Nincs túlöltözve, de azért nem is az összeokádott kapucnis pulóverében érkezik. A gyerekekkel homokozik, ha igénylik, de ha kell, messziről nézi őket, hogy egymástól tanuljanak. Két-három gyerek lekötése meg se kottyan neki. Kiépült kapcsolatrendszere van, így amíg hazaugrik sütni egy háromfogásos ebédet, van kire a hagyni a srácokat. Sok munka persze azokkal  sincs, hiszen ők is angyaliak.

A paragép: az ajtóból hallod az üvöltést. Néha a gyerekét, néha az anyukáét. A gyerek a játszótérhez tartva megint majdnem átrohant az úton (=négy méterre megközelítette a padkát). Egy átlagos horrorban tizedannyi rémség van, mint egy általa vizsgált játszótéren. Ahogy belép, minden veszélyes terület vörössel izzik belső kijelzőjén, mindegyikhez 1 és 10 közötti valószínűséget társít, amely alapján kijön, hogy a hely maga a halálos veszély! Általában ő tudja a legjobb sztorikat a környéken garázdálkodó bandákról, a villamosba kapaszkodó gördeszkás fiatalok haláláról, a szomszédban lakó kolerás macskáról, a műanyagot és lámaszékletet tartalmazó bébiételről.

Az affektáló: ha véleménye van, meg kell osztani. Szerencsére mindig van valaki, akinek forgathatja a szemét, ahogy a bölcsődei étkezésről beszél, a piaci kiszolgálásról, a védőnőről vagy esetleg egy másik anyukáról. Meglepődik és elhallgat, ha valaki egyenesen beszél hozzá, de nem kell bántani: belül valószínűleg csak bizonytalan és ijedt.

A cukros: más néven kommandós. Bárhol ledobható, mindig lesz nála 3-12 gyermek étkeztetésére szolgáló keksz, évszakhelyes gyümölcs, epres Yippi, kölesgolyó. Többnyire két buborékfújó lóg a zsebéből, és a biztonság kedvéért a sajátján kívül négy másik gyereknek is hoz kismotort. Csupaszív ember, akire bátran rábízhatod a gyereked, ráadásul ő is szívesen segít. Mert ilyen áldott jó ember.

A harmadik gyerekes: a gyerek elrágja a mászóka lábát, de anyuka nem őrül meg. Higgadtan odalép, mert nem veszünk minden vackot a szánkba, de látod, hogy kiegyensúlyozott. Előtte kettőt már életben tartott és irányba rakott, a harmadik már örömfutam. Lehet tanulni tőle.

A topmodell: anyák és apák egyaránt szemmel tartják, csak más okból. Macskanadrág, széles mosoly és kellemes társaság. Pozitív életszemlélet, tartalmas gyerek előtti élet, amely csak még inkább szorosra fonja a kapcsolatot a gyerekeivel. Borzasztó, általában a hozzá tartozó apa is ilyen!

A hálás: magától nem beszélget, de örül, ha megszólítják. Elhúzódó szülés utáni depresszió előfordulhat, és néhány segélykiáltás a helyi adok-veszek csoportban. Figyelj rá, és hálás lesz.

A rutinos: ő már nincs lent, csak a gyerekei. Jó eséllyel a cukros vigyáz rájuk.

Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

nagy korkülönbség

Megfagyott a levegő a szülőin, mert azt hitték, én vagyok az anyja – Ilyen, ha nagytesóként te vagy a bébiszitter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
129 szavazat
Top
1
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
212 szavazat
Top
2
özvegy apa

A feleségem halála után évekig rá se tudtam nézni más nőkre – míg a lányom azt kérdezgette, lesz-e neki másik anyukája

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
190 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek