Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat

Mivel előző gyűjtésünk nagyot ment, most újra szemezgetnénk az elmúlt két hét terméséből. A koronavírus-járvány természetesen a legnagyobb kihívás, amivel az emberi civilizáció a II. Világháború óta szembesült. Azonban azt is hisszük, hogy nem érdemes 0-24-ben szorongani a lehetséges forgatókönyv-kimenetelek miatt, és a humor, az iróni, a szarkazmus – és a mémek – kicsit oldják a feszkót. Úgyhogy: íme!

Elolvasom
kacatmentes otthon
Fotó: MaisonBlog.hu, Instagram/@andibitay
2019.09.15

„Én néha még mindig úgy érzem, hogy tele van a lakás játékokkal” – Kacatmentes otthon egy tudatos anya szemével

Sokunknak gyerek nélkül is nehéz kacat nélküli otthonban élnünk. Mindenkinél előfordul, hogy többet vásárol, mint valóban szükséges lenne, aztán a felesleges dolgoktól nem mernek megválni, mondván: majd csak jó lesz valamire. Bitay Andi, a Maison Blog szerzője, a Kacatmentes Otthon podcast csatorna műsorvezetője azonban nem érezte magát kacatokkal teli otthonában jól és változtatott. Erről, a kacatmentesség pozitív hatásairól mesélt, és arról, mindez hogy valósítható meg gyermek mellett is.

Mikor és mi hatására indultál el a kacatmentes otthon felé vezető úton?

Talán picit elcsépeltnek tűnik, de az otthonunk nem csak négy fal egy tetővel, hanem valahol a lelkiállapotunk kivetülése. Egy olyan tér, ami rengeteget elárul a lakóiról, akárcsak az öltözködésünk. Azt hiszem, nálam itt egyfajta párhuzam vonható, mert amíg nem volt kialakult stílusom, addig az otthonra és az öltözködésemre is leginkább a trendkövetés és a halmozás volt jellemző.

A fogyasztói társadalomban minden a vásárlásra ösztönöz, és a kisfiam megszületése után ez egy üres céllá vált a számomra.

Szerettem volna letisztítani a gondolataimat, kialakítani a saját értékrendszeremet és ez hatással volt a környezetre is, ahol élek. Szerettem volna felszámolni a káoszt, megszabadulni a lényegtelen dolgoktól, úgy az otthonomban, mint az élet más területein is. 

Abszolút látszik rajtad és az otthonotokon is, hogy jó hatással van rátok, de mégis, mik azok az okok, ami miatt másoknak is javasolnád a kacatmentességet? 

Csak azt tudom erre elmondani, amit én megtapasztaltam. Egy sokkal nyugodtabb otthonban élhetek, stresszmentesebben és kiegyensúlyozottabban, mint korábban. Természetesen az élet így is pörög tovább, és vannak időszakok, amik továbbra sem egyszerűek, de ezzel sokkal könnyebb megbirkózni, ha egy tudatosan alakított otthonban kell ezt tenni. 🙂

Első szempont tehát a saját jól létünk, a második pedig, hogy nem csak nekünk tesz jót, hanem a környezetünknek is, mert nem terhelem Földet káros vegyszerekkel és nem fokozom a terheket felesleges vásárlásokkal. 

Gyerek mellett azért nehéz, hogy egyrészt ne vásároljuk túl magunkat játékból – pláne egy karácsony vagy születésnap idején, másrészt hogy aztán az otthonunk minden egyes pontja ne legyen tele játékkal. Ti ezt hogy oldjátok meg?

Én néha még mindig úgy érzem, hogy tele van a lakás játékokkal. 🙂 Hozzáteszem, mi egy nagyon picike, negyven négyzetméteres lakásban élünk, ahol a nappali, a hálószoba és a játszósarok nagyon egybefolyik, ezért folyton az az érzésem van, hogy minden a játékokról szól. Pedig megpróbálok folyamatosan szortírozni, hogy ne maradjanak elől babakori játékok, vagy olyanok, amikkel nem játszik. Nemrég tartottam épp egy nagy “lomtalanítást” a játékok között, és azáltal, hogy elvittük a feleslegesnek tűnő játékokat, azt vettem észre, Dávid sokkal lelkesebben játszik a meglévőkkel. A nagy választék csak zavarta. Amivel nem játszott egyébként lekerült a vidéken élő nagyszüleihez, ott pedig minden alkalommal újdonságként hat rá, így azokkal is szívesebben játszik. 

Andi és a kisfia

Te hogy érzed, “kész” vagytok, vagy még tervben van valami az otthonotokkal kapcsolatban?

Most épp egy zöldítési folyamatban vagyok, ami azt jelenti, hogy szakértői segítséggel próbálok minél több növényt elhelyezni a lakásban, és életben is tartani őket 🙂 Próbálkoztam már ezzel korábban is, de valahogy mindig elakadtam a kaktuszoknál… Most viszont érzem, hogy készen állok erre is, mert kert vagy erkély híján nagyon hiányzik nekem a természet ilyen formában való megjelenése. 

Ha valaki még az egész előtt áll, de belevágna, mit javasolnál neki, hogyan kezdje el?

Szerintem hosszútávon nem célra vezető, ha valaki egyik napról a másikra beleveti magát a kacatmentesítésbe, mert akkor az csak átmeneti állapot marad, mint egy tavaszi nagytakarítás. Az első lépés mindig a gondolkozásmód megváltoztatása, aminek a fontosságát nem szabad lebecsülni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy meg kell ismerni saját magunkat, a saját értékrendünket és merni kell nemet mondani dolgokra. Ismerjük fel a saját gyenge pontjainkat és határozzuk meg a céljainkat, motivációinkat. Másrészt tájékozódjunk a témában, olvassunk ehhez kapcsolódó könyveket, blogokat, mert óriási lökést tudnak adni az induláshoz. Ezután pedig érdemes lépésenként haladni, például kiválasztani a lakás egy helyiségét, amit kacatmentesítünk. A biztos sikerélmény kedvéért válasszunk olyat, amihez nem kötnek szoros érzelmek, például a fürdőszoba vagy a konyha. Én anno a ruhatárammal kezdtem, ami ilyen szempontból nem a legjobb választás, de nekem az volt akkor a legfeszítőbb problémám. Miután abban sikert értem el, annyira belelkesültem, hogy úgy éreztem, jöhet az egész lakás. 

Bár meglepne, ha lenne még ilyen, de tegyük fel: hogy meggyőzd azt is, akit eddig mondjuk még nem sikerült, mesélj a kacatmentesség és a minimalista otthon előnyeiről, pozitív hatásairól kérlek. Rátok milyen hatással lett?

Most egy sokkal nyugodtabb környezetben élünk, ahova minden alkalommal öröm belépni. Egy kis menedék, ami rólunk szól, minket szolgál és nem fordítva. Az élet nem a folyamatos takarításról szól, a kacatok kerülgetéséről és pakolgatásáról. Sikerült kialakítani egy letisztult környezetet, ahol csak a számunkra valóban fontos és szerethető dolgok vesznek körbe.

Nyugalommal tölt el, mert tudom, hogy nincsenek otthon káros vegyszerek, szeméthalmok, agyoncímkézett műanyag flakonok és palackok, hanem minden rólunk szól.

A kevesebb azáltal lesz több, hogy több időnk és energiánk marad magunkra, a jól megválasztott dolgok pedig, amik körbevesznek, többet adnak. 


Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat
Top
1
szájmaszk házilag

Miből varrj gyerekszájmaszkot és miből semmiképpen se?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
2
gyógynövények

Természetes immunerősítés vírusölő gyógynövények segítségével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek