Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
házi karantén
A father and toddler chidlren playing with carton plane indoors at home, flying concept.
Szerző: Dadventure
2020.04.20

Karanténrutin: Apa jelentése a káosz és új rend birodalmából I. rész

Be vagyunk zárva. Magunktól vagy sem, teljesen vagy részlegesen, de be vagyunk zárva. A srácok itthon, mi itthon, és ez bizony átalakította a napi rutint.

Nézzük az alapokat: a fiúk nyilván itthon vannak, hiszen több mint egy hónapja nincs óvoda-bölcsőde. A feleségem itthon van, mert szerencsére olyan a munkája (és mindenki másé a munkahelyén cégnél), hogy tud itthonról dolgozni. Megkapta a dolgozószobát, ahonnan reggel 9 és délután 6 között néha kiront egy kávéra, egy ölelésre, aztán süvít is vissza. Én is itthonról dolgozom. Igaz, másfél éve. Most pont ráérek, mert az ügyfeleim a válsággal küzdenek. 

Eddig nem így nézett ki az élet, és ha szigorúan a napirendet nézzük, eddig sem volt fáklyás menet, bár azt gyorsan hozzáteszem, közel sem volt extrém a helyzet. Ettől függetlenül néha agyérgörcsöt kaptam reggelente, ahogy próbáltam ráimádkozni a cipőt a gyerekeimre, hogy elguruljunk az óvodáig. Most is megvannak a küzdelmek, csak egy kicsit másképp.

Szerencsére van elég tér a lakásban, úgyhogy többé-kevésbé alkalmas a bezártságra, ráadásul az eddig lesajnált hátsó kertet is munkára fogtuk.

Azóta a srácok tapossák az évekkel ezelőtt ufók által itt felejtett szamócát, amely az enyhén téglatörmelékes földben kapaszkodott meg. Szereztem egy homokozót, de ennél több befektetésre egyelőre nem vagyok hajlandó: a gyerekeim ugyanis nem érték, befektetett munka vagy könyörgés alapján választanak játékot, hanem a maguk kiismerhetetlen módján. Zacskókkal zörögnek, óriási kiszuperált kartondobozokban ülnek, a kerti apróport ajzzák a tenyerükkel, a szomszéd frissen teregetett ruháira. Ja, és a Szent Legokatalógus. Ezekkel néha órákig elvannak, néha pedig 40 másodperc után a fejemen ugrálnak, és én vagyok a zacskó, a doboz, a por és a négymilliónyi játék fotója egyszerre.

Látom a másik módszert, ami a próbálkozásra és a lehetőségekre épít. Az egyik kertszomszédunk egy négygyerekes család, akiket mindig nyitott szájjal bámulunk, mint mesebeli lényeket. Teljes nyugalomban igazgatják 3 és 12 év közötti gyermekeiket, figyelemmel és szeretettel, miközben mi néha a két gyerektől érezzük magunkat úgy, mint a macska, akinek visszafelé fésülik a szőrét. Ők viszont komoly Decathlon-Hervis túrákat tarthatnak rendeléseket nyomhatnak, mert egyre több kerti játék jelenik meg: kosárpalánk, óriástrambulin, hinta, tollasháló, focikapu, homokozó, pingpongasztal, kisház, és ki tudja, mi. És úgy tűnik, ez is működik, bár kétségtelen, hogy a mi módszerünk („játszál tovább a pókokkal, kisfiam!) jóval olcsóbb.

Oké, és mi a helyzet az idővel, a rutinnal? Az bizony kialakult, még ha nem is úgy, ahogy az ember elképzeli: vidám pasztellszínek a háttérben, óriási kartonlap az asztalon, rajta a hét napjaival, minden betű egy-egy diplomamunka a Műegyetemen. Az előtérben egy, a ragasztóval tökéletesen bánó, oldalra fésült hajú gyermek anya által kötött szvetterben, a háttérben pedig a hasonló hajú szülők egymásba karolva nézik büszkén a kis lurkót. És persze be is tartják azt a napirendet.

Nálunk úgy nézett ki, hogy egy félbetépett lapot felfűztem volna egy ottfelejtett szögre, amikor valami baromság miatt megsértődtem egy ötéves gyerekre (!), úgyhogy dühömben bevágtam a kisszobába a retkes napirendet, és azóta is ott hánykolódik. Majd mire iskolába megy, újra előszedem. Nem, a mi a napirendünk nem mesterségesen alakult ki, hanem organikusan. Eleinte volt emiatt aggodalmam.

A feleségem még most is a top 3 legnagyobb veszély között említi a napirend hiányát, de úgy látom, kiválóan megvagyunk (előre) rögzített programpontok nélkül is.

Persze egy hónap után már könnyű vagánykodni, hiszen látom, hogy még mindig élünk, és hogy jól sikerült átültetni a nyárihoz hasonló üzemrendet.

Legközelebb elmesélem, hogyan néz ki egy tényleges napunk!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek