Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
házi karantén
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2020.04.27

Karanténrutin: Apa jelentése a káosz és új rend birodalmából – II. rész

Az élet mindenkinél felborult, és bár nekünk szerencsénk van, azért van változás bőven. A szépet is igyekszem meglátni, például reggelente nincs közelharc az óvodai indulás előtt.

Múltkor már írtam, mi a helyzet: mindenki itthon, a feleségem dolgozik, én pedig a srácokat kezelem napközben, mivel kevesebb a munkám. De hogy néz ki egy tényleges nap?

7.00-9.00: Reggel a srácok időben, vagyis 7 körül kelnek: tehát nem 5-kor a fárasztás hiánya miatt, és nem fél 9-kor, mert úgysincs dolguk. Azt hiszem, már ez nagy hatással van a napra. Részben azért, mert a korábban kialakult rend szerint indul, részben azért, mert ha egyszer véget ér az egész, akkor könnyebb lesz visszaállni a normális rutinra. Utána jön a szüttyögés, vakarózás, levek fogyasztása (kávé, habos kakaó, daiquiri, stb.), majd amíg folytatódik a kötetlen játék, berontok a dolgozószobába, miután azt hazudtam a feleségemnek, hogy dolgozni fogok. Ők kint hárman, én meg ilyenkor többnyire teszem is a dolgom, de elsősorban nem a munkámat végzem, papírozok, ügyet intézek, hanem magam vagyok. Ennek csak a megjelenési formája, hogy a dolgozom, adóegyenleget kérdezek le, emailt intézek, de a lényeg, hogy magam vagyok. Fontos ez, mert az egyik, ami igazán hiányzik a hétköznapokban, az a tartós elmélyülés bármiben.

Oké, a különböző legós építések közben is megvan a flow, de ezt leszámítva igen darabos tud lenni egy átlagos hétköznap. Ezért ér aranyat a feleségem reggeli munkába indulásig (háhá) tartó egy-két óra, amit egyedül, a saját feladataimmal, a munkával, adminisztrációval, óvodai jelentkezéssel töltök.

Esetleg futok, és bár az elmúlt 3 hónapban lényegében folyamatosan sérült voltam, és nem tudtam mozogni, de mostanra nagyjából helyrejöttem, úgyhogy minden másnap futok 40-50 percet.

9.00-12.00: kijövök az Elmerülés Szentélyéből, a feleségem pedig leül dolgozni. A srácok ekkor már többnyire megreggelizve, többnyire felöltözve, többnyire tiszta foggal játszanak. Néha mindegyik pipa, néha egyik sem. Pótoljuk az elmaradt pontokat, majd jön a döntés: mit csináljunk ma. Általában nagy tervekkel vágok bele a délelőttbe: kirándulás, udvari játék? Nem? (Nálatok is úgy van, hogy a gyerekek két dolgot nem szeretnek: elindulni és hazajönni?) Oké, akkor legalább a fogad mosd meg! Néha csak legóznak a srácok, vagy kapnak egy kis tévét, amíg én tespedek /pakolok egy mosást /görcsölök, hogy ma sem megyünk sehova.

Ebből a szempontból nagyon hasonlít a nyári szünetire a dilemma: csendes játék, ócska dobozokban rejtőzés, bunyó és jó értelemben vett unatkozás, vagy inkább kalandok, madárcsicsergés, alma és a keksz a dobozból, fűben heverészés? Néha az otthoni nyugi nyer, néha az élménygyártás. Hajlamos vagyok túltolni az utóbbit, de már sokat fejlődtem, nem borít ki minden „terméketlen” nap, mert beláttam, hogy egy nyugodt nap többet ér, mint egy kötelező, és emiatt feszült kirándulás.

Nagyon nagy segítség a társasházunk kertje, amely a karantén utáni első percben azonnal hihetetlen édenkertté változott számunkra, rengeteg izgalommal, felfedezni való részlettel, bogarakkal, szórható földdel, nagyítózható levelekkel, stb.

Előtte csak egy minden szomszéd által megfigyelt, gazos tér volt, ahova előző korok környezettudatlan urai szórták az építési törmeléket. A karantén gyorsan változtatott ezen is.

Ezután következik az ebéd, négyesben, mindenki egy asztalnál. Felmentettük magunkat a főzés alól, nincs rá idő, hogy változatosan, leves+másodikat készítsünk, ezért rendelünk. Ráadásul két olyan helyről hozunk vegyesen, amely közeli baráté vagy ügyfélé, tehát kötődik hozzánk. Úgyhogy bár drágább is, de legalább rendes kisvállalkozásokat támogatunk, amelyek próbálnak életben maradni ezekben a nehéz hónapokban. Ezzel a jó érzéssel telve ülünk a tányér fölött, és morgunk a gyerekeinkre, hogy egyél má’!

13.00-16.00: a délutáni alvás (potenciális) időszaka. Ekkor dől el, hogy milyen lesz a lefekvésig tartó időszak. Ha alvás van, akkor lehet dolgozni, pakolni, herézni és olvasni, amiből mostanában sok jut. Nem is elsősorban azért, mert több időm van, de könnyebben neki tudok állni, nem pörgök annyi baromságon, mint máskor, ezért hamarabb ráhangolódok a könyvre.

16.00-22.00: ha későn fekszünk délután (15 percre én is felborulok), akkor későn is kelünk délután, így már nem megyünk le, és az egész lánc vége 1 óra mancs őrjáratos zombulás.

Aztán a fárasztás hiánya miatt este 1 óra altató őrjárat a sötétben, ami hol kuncogással, hol üvöltéssel telik. Ráadásul az óraállítás egyébként áldásos hatásai mellett ott van az is, hogy sokkal tovább van világos, így nehezebb hatkor letenni a srácokat. De jól olvastad, még van délutáni alvás, sőt mindkét kölyök alszik, ami az ismerősi-szomszéd kérdések alapján egyáltalán nem evidens. Ebben az esti időszakban hívjuk a szülőket, akik többnyire bezárva senyvednek, de általában jól bírják a dolgot.

22.00-07.00: este fergeteges sorozatmaratonokat rendezünk, órákig nézzük egymást csillogó szemmel, vagy a holdat nézve verseket szavalunk. A túrót! Kicsit beszélgetünk, a feleségem a kádban regenerálódik, én az olvasással és egy kis PUBG-vel, esetleg vicces videókkal (azt láttad, amikor a csaj átesett az oszlopon? Eszelős volt!). Mindkettőnknek heti egy-egy fix videópartija van, amikor virtuális beszélgetéshez iszunk nagyon nem virtuális borokat, ezzel karban tartva magunkat és szociális kapcsolatainkat.

Végső soron olyanok vagyunk, mint a BKV: továbbra is rendszer szerint élünk, ami nagyjából olyan, mint a nyári üzemmód. Ez most azért is működik, mert a feleségemnek van munkája, így nem halunk éhen, másrészt én is el tudom látni ebben a korlátozott időben a munkáimat.

Ha ez változik, mert több lesz a meló, akkor valahogy meg kell majd oldani, de hát mások is megoldják. Ezzel viszont még ráérünk foglalkozni. Most inkább okoskodás helyett megyek, és felébresztem a srácokat a délutáni alvásból, hogy ne a tévémaraton legyen a mai nap további részének legfontosabb eseménye.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek