Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.05.06

Tényleg Kawasaki-kórt okozhat a gyerekeknél a koronavírus?

Felröppentek hírek a koronavírussal kapcsolatos olyan tünetekről, amelyek csak a gyerekeket támadják. Utána jártunk, hogy tényleg kell-e ettől félnünk.

Az utóbbi időben szerte a világban, köztük Nagy-Britanniában is megfigyeltek olyan betegeket, akiket súlyos betegség gyűrt le – olyannyira, hogy egy jó részüket intenzív osztályon is kellett kezelni. Az azonban a szerencse, hogy Nagy-Britanniában is csak 19 eset fordult elő idén április végéig – ez pedig a 16 év alatti gyerekeknek csupán a 0,002 százaléka. A másik “jó hír”, hogy bár a tünetek valóban igen súlyosak, a betegség viszont kezelhető, és eddig egyetlen életet sem követelt. Maga a betegség egy összetett gyulladásos kórkép, aminek a neve: atipikus Kawasaki-kór vagy más néven Kawasaki-szindróma.

A vér paraméterei ilyenkor hasonlóak a súlyos Covid-19 fertőzéséhez. A betegség tartós lázzal, hasi fájdalommal, napégés-szerű kiütésekkel, nehéz légzéssel, letargiával, hideg végtagokkal jár. Szerencsére szteroidokkal és különböző más gyógyszerekkel sikeresen és gyorsan kezelhető. 

Hogy a Kawasaki-kór összefüggésben van-e a koronavírussal, egyelőre nem tudni, ugyanis az intenzív ellátásban részesült betegek egy része koronavírus fertőzött volt, mások viszont negatív eredményeket mutattak a koronavírus-teszten. (Ez utóbbit akár hibás teszteredményeknek is be lehet tudni, valamint annak is, hogy a vírus esetleg már kikerült a szervezetből.) 

Magyarországról egyébként eddig még nem érkeztek jelentések fertőzött gyerekekről. Ha továbbra is betartjátok a hivatalos rendelkezéseket (társas érintkezések alacsony szinten tartása, gyakori és helyes kézmosás, szellőztetés, fokozott figyelem a személyes higiéniára, szájmaszk viselése), nem lesz baj.  

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek