Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Mesélj Anyukám!

“Ő hisztizik, én ordibálok…” – Hogyan ne neveljünk gyereket karanténban?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

A Mesélj, Anyukám! podcastunk új részében arról beszélgetünk, hogy mennyivel nevelünk másképp, olykor jóval türelmetlenebbül és hangosabban gyereket, és mit érdemes másképp csinálnunk.

Elolvasom
karantén után
Fotó: Pixabay
2020.06.02

Kényszer szülte új szokások, amiket a legtöbben megtartanánk a karantén idejéből

A járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás első napjai sokkoltak bennünket. Pánikba estünk, szorongtunk, hogy mit hoz a jövő, mit kell feladnunk az eddigi, megszokott életünkből. Aztán eltelt pár hét és rájöttünk, bármi is történjen, az élet nem áll meg. Változtunk, változtattunk és frissen szerzett felismeréseink ráébresztettek: van, amit nyugodt szívvel elengedhetünk és olyan is, amiről már soha nem akarunk lemondani.

Új típusú stresszt hozott a járvány

A szakemberek szerint a járvány egy új típusú stresszt hozott az életünkbe. A veszélyforrás – a fertőzés és annak terjedése- sok szempontból ismeretlen, hiszen még mindig hiányosak a vírussal kapcsolatos ismereteink, s nincsenek ilyen jellegű krízishelyzetek kezelésére bevett eszközeink. Másképp kell vele megküzdenünk, mint azokkal a hétköznapi stresszforrásokkal, melyekkel eddigi életünkben találkoztunk.

Az egyik legzavaróbb tényező, hogy az egész helyzet kontrollálhatatlannak tűnik, minden bizonytalan. Nem tudjuk, meddig fog tartani és elmenekülni sem lehetséges előle.

„Bármilyen stresszről is legyen szó, soha nem maga a stressz betegít meg, hanem a stresszre adott reakciónk. Érdemes azokra a képességeinkre támaszkodni és felidézni azokat a módszereket, amelyek korábban átsegítettek a nehéz helyzeteken.” – tanácsolja Bajor Anita, pszichológus.

Mindenkinél más módszerek segítenek a stressz sikeres leküzdésében, de összességében elmondható, hogy a lelkileg felemelő tevékenységek, és a napirend segíthetnek visszaszerezni a kontrollt életünk felett. És az is hasznos, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a mostani helyzet, ha el is húzódik, nem tart örökké. Ha egyszer vége lesz, akkor vélhetően másképp állunk az élethez.

A krízis után megváltozhat az értékrendszerünk, mert megtanuljuk, mi az igazán fontos az életben, az emberi kapcsolatok pedig felértékelődnek.

Bárhogyan változik is az életünk az előttünk álló időkben, vannak dolgok, amiket szeretnék, ha soha nem rendeződnének már vissza. Azt gondolom, hogy nagyon sok szempontból az elmúlt 10 hét volt a “normális”. Szerintem hatalmasat fordított rajtunk sok szempontból ez a helyzet, és bármennyit is fordulunk majd vissza, hiszem, hogy hasznunkra is váltak ezek az idők. Szerintem például szupermenő, hogy egy (insta)generáció tanult meg főzni, otthon maradva csak “lenni”, egy saját sütivel pedig ezreket ugyanerre inspirálni, ezzel önmagának is örömet okozni. Fantasztikus, ahogyan átértékelődtek az emberi kapcsolatok is. Akiket rendszeresen hátrébb soroltunk a “fontos” teendőink miatt, most jobban értékelünk, mint valaha. Legyen az rokon, barát, rég nem látott ismerős. Mennyire jó érzés felhívni, hallani, de mennyire csodálatos lesz újra átölelni! Hiszem, hogy mára másként nézünk egymásra. Több hálával, és több tisztelettel tekintünk az orvosokra, ápolókra, futárokra, eladókra, bárkire, mindenkire, egymásra, hiszen megértettük, hogy mindannyian elengedhetetlen részei (vagyunk) ennek a nagy gépezetnek. Megtanultunk külső kényszer nélkül az adott napnak élni, felesleges dolgokat nem vásárolni,és felesleges dolgokra időt nem pocsékolni. Tudatosabbak lettünk, belejöhettünk az előre tervezés gyakorlatába, és lassultunk, hiszen nem volt minden azonnal elérhető, ami csak eszünkbe jutott a nap bármely pillanatában. Én szívemből hiszem, hogy jobb emberek lettünk. Jobbak, és többek olyan új szokásokkal, tapasztalásokkal, amihez én biztosan ragaszkodni fogok innentől már mindig, örökre. Kérlek Titeket, tegyetek így Ti is, és bíztassatok minél többeket ugyanerre.”- írta Dobó Ági közösségi oldalán.

De nem csak Ági adott hangot a felismerésnek, hogy a járvány miatti kényszer karanténban megváltozott a világhoz, az élethez való hozzáállása, új életszemléletet, új szokásokat alakított ki és ezekhez a továbbiakban- a korlátozások feloldását követően is – szeretne ragaszkodni.

A világ újrafelfedezése

Sokan újra felfedezték, milyen csodálatos az őket körülvevő természet. Rácsodálkoztak, milyen gyönyörű a tavasz, eddig ugyanis soha nem volt erre idejük. Megtanultak lelassítani és időt hagyni mindarra, ami valóban számít: örömteli tevékenységekre, csendes elmélyedésre, családi együttlétekre, beszélgetésekre.

A járvány közelebb hozott a természethez, nagyon értékelem, amit a Föld ad számunkra, és rádöbbentem, hogy ezt eddig észre sem vettem. A családommal megtanultunk takarékosabban vásárolni, házilag sok mindent elkészíteni,  elengedni a tökéletességre való törekvést és elfogadni, hogy minden úgy van jól, ahogy van. A mi életünk nem változott sokat a korábbihoz képest, de ha belegondolok, hogy vége, és indul újra a pörgés, nagyon sajnálom, mert nagyon boldog, nyugodt időszak van mögöttünk, és ezt nem csak felnőtt fejjel gondolom így, hanem a gyerekek is.” (Csilla)

Bebizonyosodott számomra, amit két évtizede érzek. Adj magadnak időt, hogy megtudd, mi fontos az életben. Én most rendeztem a gondolataim, érzéseim és ennek fényében kezdek „új életet”.”(Judit)

Tudatosság, befelé figyelés

Nagyon sokan a karantén idejét az otthonról végzett munka mellett arra is használták, hogy számot vessenek eddigi életükkel és szembenézzenek azzal, mi az, ami már nem szolgálja az épülésüket, min kellene változtatniuk.

Fiatalok, idősek kezdtek jógázni, meditálni, iratkoztak be online tanfolyamokra és vezettek be olyan új szokásokat, melyeket már hosszú évek óta terveztek, de valami kifogással végül soha nem váltottak valóra.

„Számtalan dolgot tanultam meg a karantén alatt. Például a pénzügyi tudatosságot, hogy mennyit lehet spórolni, ha főzök, és nyugodtan meg lehet a barátokat hívni piknikre, nem kell étterembe járni mindig. Ezen kívül az introvertált értékrendet, hogy nem kell képeket megosztani, ha csinálunk valamit, mert a magunkkal töltött idő önmagában értékes. Értékelni kezdtem az egészséget: letettem a cigarettát és sportolni kezdtem. Számtalan új barátra tettem szert azáltal, hogy rendszeresen együtt futunk. És az új sportos életem részeként bevezettem az autó- és tömegközlekedés-mentes életet. Ha tehetem, sétálok és rollerrel járok be a munkahelyemre. (Ágnes)

„Tudatosabb lettem, egészséges mértékben lelassultam, és rájöttem, mennyire fontos a családommal töltött minőségi idő, a nyugalom és az elfogadás.  Észreveszem a szépet, a jót, így több cinkos mosolyban, madárcsiripelésben és virágillatban van részem minden nap. Elkezdtem járni online táncra, jógára és beiratkoztam egy nyelvtanfolyamra – ezek mind a bakancslistámon voltak eddig is, csak időhiányra hivatkozva folyton halogattam őket.” (Éva)

Akiknek áldás a home office

Sokan döbbentek rá, hogy az a munka, amit végeznek, home officban ugyanúgy működik, a gyerekeik pedig nyugodtabbak, ha nincs reggeli rohanás.

„Szívem szerint a járvány lecsengése után is megtartanám az otthon tanulást, elég lenne suliba menni heti 2-3 napot, a többi napon pedig otthonról tanulni, ezáltal többet lehetne együtt lenni. Élveztem az online edzéseket és hogy nem veszett el időm az oda-vissza közlekedéssel. Jó volt a csend az utcákon, a városban. Sok online előadást láttam-hallgattam, olyan programokat, amikre egyébként nem tudtam volna eljutni.” (Erika)

„Rájöttem, hogy felcseréltem a prioritásokat az életemben. Az elmúlt évek alatt a munka lett az első, és egyre hátrébb sorolódott a családom, a barátaim és a valódi életem. Megdöbbentett a felismerés, hogy felesleges az a sok meeting, autózás, hiszen a videó konferencia sokszor épp oly alkalmas a feladatok, problémák megbeszélésére és delegálásra, mint a személyes találkozás. Home office-ban sokkal hatékonyabban tudtam dolgozni, elővettem az időmenedzselési képességeimet és így még sportra, családi programokra is jutott idő. Már beszéltem a főnökömmel is, hogy szeretnék legalább heti két napot itthonról dolgozni, de nem kellett győzködni, hiszen látja, mennyire hatékonyan működik ez a rendszer.” (Enikő)

Kell az egészséges önzőség és némi énidő

Nem zsigerelhetjük ki magunkat a végletekig. Fel kell töltődni, hogy jól legyünk és adni is csak akkor tudunk – a gyerekeinknek, szeretteinknek-, ha rendben vagyunk. És ez nem önzőség, hanem mindenannyiunk közös érdeke.

„Az elmúlt hetekben értettem meg, hogy nem csoda, hanem természetes állapot, hogy magamra és arra is jut idő, amit szeretek csinálni és ezt el is tudjam fogadni, ne ez tűnjön abnormálisnak, ne legyen miatta lelkiismeret-furdalásom. Az énidő nagyon fontos, ezt már nem veheti el tőlem senki. És szerintem a családom is jobban jár egy energikus és boldog anyával.” (Krisztina)

„Karantén csomagként eltenném azt, hogy nem sietek, mindenre fordítok elég időt, élvezem a pillanatot, nézem, ahogy nő egy tulipán! Igénylem a csendet, ami befelé fordulásra, lélekgyomlálásra késztet.” (Betti)

Tartsuk meg az együtt töltött, minőségi időt!

A karantén idején a családok is összekovácsolódtak. Bár a szülők számára nem volt egyszerű a home office összehangolása a digitális távoktatással, mégis összességében több minőségi idő jutott egymásra.

„Soha nem játszottunk ennyit a gyerekekkel, mint a karantén idején. Kipróbáltuk a legjobb társasokat és a gyerekeimmel újra egymásra találtunk. Azt hiszem, ez a normális, így megfogadtuk, hogy ha újra lesz suli, munkába járás, akkor is ragaszkodunk ahhoz, hogy minden nap legyen egy óra, ami csak a miénk.” (Gabriella)

Sokkal erősebben éreztem a családi összefogást, összetartozást, a lelassult életet, a nyugalmat, az unokám közelségét. Az emberi felelős gondolkodást és a tudatosságot” (Erika)

A kislányommal töltött időt vissza fogom még sírni, ez kellett ahhoz, hogy több időt legyünk együtt, mert nem megy iskolába. Ezért nagyon hálás vagyok.” (Ágota)

„Nagyon élveztem a lassabb élettempónkat. A diófa alatti ücsörgéseket a gyerekekkel, a nyugodtabb életet. De én döntöttem, mi ezt visszük tovább. Magunk miatt.”(Dóra)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Mesélj Anyukám!

“Ő hisztizik, én ordibálok…” – Hogyan ne neveljünk gyereket karanténban?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
home office

Miért kéne, hogy maradjon a home office az enyhítések után is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Szerintem még mindig veszélyes étterembe menni és el is mondom, miért!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
44 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek