Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

4 gyerek mellett erre is van ideje: Anyaságról és gyereknevelésről fest őszinte, de vicces képeket Szántó Cecília!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat

Jó ideje követem már Szántó Cecília munkásságát, alkotásait, festményeit, talán ezeken keresztül picit a mindennapjaikat is. Ha jól emlékszem, még „csak” háromszoros fiús anyuka volt, amikor bekövettem az Instagramon. Most már négy gyermekes édesanya, 4 fiú anyukája, de szerencsére a festést most sem hagyta abba. „Ami abban a pillanatban bosszantó és fájdalmas, másnap mókás és megfestésért kiáltó téma” – mesélte Cecília, aki nem az altatás közben bealvós anyukák közé tartozik. Minden éjjel ecsetet ragad és minden egyes nap fest, alkot, örökíti a mindennapjait. Többet közt az én nagy örömömre is és remélem még jó sokáig teszi is! Öröm volt még jobban megismerni!

Elolvasom
három gyerek
Happy parents with children, newborn baby in hands
2019.11.20

Kettőből három – avagy kevesebb kezem van, mint gyerekem

Kettőből háromgyerekes családdá válni általában nagyobb kihívást jelent a szülőknek, mint amikor az első gyerekük után a másodikat vállalják. Nézzük csak, hogy miért?

Amikor pár hónappal ezelőtt beléptem a háromgyerekesek klubjába, próbáltam kikérdezni a környezetemben élő nagycsaládosokat: mi a legnagyobb kihívás az életükben? Ha most kivesszük a képletből azt az egyébként borzasztóan fontos kérdést, hogy mibe kerül három gyereket felnevelni (egyes statisztikák szerint egyébként 1,6-szor többe, mint kettőt), akkor a válaszok túlnyomórészt mindennapos apróságokra mutattak rá.

Olyan egyszerűségekre, mint például az, hogy több a háznál a gyerek, mint a felnőtt, hogy sosincs olyan, hogy egyszerre mindenkinek tökéletes választás egy program (ez nagyobb korban jobban kidomborodik), vagy hogy egyszerre nem tudja minden gyerek megfogni anya vagy apa kezét mondjuk amikor átmennek az úttesten.

A Today.com tavalyi online felmérése szerint a háromgyerekes anyák és szülők a legstresszesebbek, ők és párjaik azok, akik mindig hullafáradtak és folyamatosan azzal küzdenek, hogy nincs idejük semmire. Nap mint nap tapasztalják a bőrükön, hogy valaki mindig kimarad, például az esti mesénél csak két testvérnek biztos van helye anya két oldalán, ami örök vitákat szül. A felmérés eredménye szerint az anyák 60 százaléka stresszel azon a legtöbbet, hogy mennyi dolga van, mennyi mindent kellene megcsinálni és azokra mennyire nincs ideje.

Három gyereknél megváltoznak a szabadtéri elfoglaltságok is: az esetek nagy részében a három gyerek három különböző helyen van a játszótéren, ezért a rájuk vigyázó felnőttnek mindig résen kell lennie. De a kerítéssel körbezárt terület még csak hagyján, ennél sokkal nagyobb stressz egy szabadtéri rendezvény, ahol a három gyerek három irányba tud szaladni. Persze az ember elmagyarázza nekik, hogyan ne veszítsék szem elől a felnőttet, de a gyerekek hirtelen ötletei nehéz kiszámítani.

Akad olyan helyzet is, amikor anyának vagy apának el kell döntenie, hogy melyik gyerekét érheti nagyobb veszély egy adott szituációban, (például utcai közlekedés). Ez általában a legkisebb gyermek szokott lenni. Három gyereknél egyébként is irtó nehéz külön-külön privát időt szánni minden egyes csemetére, ennek viszont nagy előnye az, hogy mindenki hamarabb válik önállóvá.

Három gyereknél a szülőknek magukra, a kikapcsolódásra, hobbira nem nagyon jut már idő, hiszen olyan bébiszittert is nehéz találni, aki egyszerre elvállal három gyereket, és érthető módon a nagyszülők sem feltétlenül lelkesek ekkora felelősségtől..

A négy- vagy annál is többgyerekes szülők egyébként csak legyintenek a háromgyerekes aggodalmakra, ők ugyanis teljesen elengedik magukat és már nem stresszelnek azon, hogy mi van kész és mi nincs, kinek mi a kívánsága vacsorára és így tovább. A felmérés azt mutatta ugyanis, hogy a háromnál több gyereket nevelő családokban a szülők már annyira a túlélésre játszanak, hogy minden nap hálát adnak azért, ha nem történt semmi gubanc.

Mindent összevetve: szerintem mindennél többet ér, amikor három száj súgja, hogy “szeretlek”.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

4 gyerek mellett erre is van ideje: Anyaságról és gyereknevelésről fest őszinte, de vicces képeket Szántó Cecília!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
Top
1
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
2
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek