Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
baleset
2020.01.13

Kéz- és lábtörést? Csak azt ne! Elmondjuk mit tegyél, törés gyanúja esetén!

A magyar nyelvben bevett mondást valójában sosem gondoljuk komolyan. És tényleg nem! Minden szülő rémálma, hogy egy esésnek, melyből naponta van ám több is, törés lesz a vége. De mit is tehet ilyenkor egy apa? Pánikolni nem szabad és nem is érdemes, inkább legyünk határozottak és megnyugtatóak. De mégis, mit lehet ilyenkor csinálni, hogy biztosan ne rontsuk tovább a helyzetet?

Először is tegyünk a helyére pár dolgot. A gyerekek sokkal rugalmasabbak, mint mi – szó szerint, hiszen hajlékonyabbak a csontjaik. Fontos tudni, hogy minden csontunkat körbevesz egy ún. csonthártya, amely egy nagyon szoros köpenynek fogható fel a csontok körül. Ezek a köpenyek gyerekkorban néha erősebbek, mint maguk a csontok, ami esetünkben jó hír, hiszen emiatt a gyerekek törései sokszor nem olyan vészesek, mint a felnőttekéi.

Gyereksebészként különösen örömteli, hogy a gyerekek növekednek, azaz a csontjaik is változnak, ezt pedig ki lehet – és érdemes is – használni a kezelés folyamán. Néha szó szerint kinőhetik a sérülések következményeit, máskor viszont ezek a növekedési pontok ellenünk dolgoznak. Már csak emiatt is érdemes gyermektraumatológiában jártas szakemberhez fordulni egy-egy törés kapcsán.

A statisztika szerint a végtag-, konkrétan a kéztörés a leggyakoribb a gyerekek körében. De miért?

• Képzeljük, el, hogy most tanulunk járni. Nem vagyunk még teljesen tisztában testünkkel, ráadásul a fejünk arányaiban nagyobb, mint a testünk, ezért könnyebben elesünk, kibillenünk. Ezen két tulajdonság miatt esnek el a gyerekek gyakrabban, de már elég okosan ahhoz, hogy kitegyék a kezüket. Mivel így ez ér először földet, többször is sérül.

• Majd képzeljük el, hogy mászókázni kezdünk, ami szuper izgalmas dolog, de még könnyebben tudunk róla nagyot esni. Márpedig ha a szomszéd srác felmászik a legmagasabb pontra, akkor nekünk is fel kell! Így működnek a gyerekek. Magasabbról viszont sajnos még nagyobbat lehet esni.

• Majd jön a tesióra, a labdajátékok, ahol nem mindenki egyformán ügyes. A labdába ujjal belenyúlni sokszor lehet sérüléssel járó tapasztalat.

• Aztán jönnek a sportok: a bicikli, a roller, a lovaglás, a síelés. Ezekbe már bele se menjünk: mindenki látott, hallott, esetleg élt is át ezzel kapcsolatos kisebb-nagyobb szerencsétlenségeket.

De mit tegyünk mi, apukák, ha már minden óvintézkedést megtettünk, vagyis olyan sportot választottunk a gyerekünknek, ami a testalkatának megfelelő, védőfelszereléssel és atyai jó tanácsokkal is elláttuk, mégis megtörténik a baj? Van pár dolog, ami egyszerűen nem igaz, és jó tudni:

1. Tudom mozgatni, ergo nincs eltörve
A mozgást nem az ép csontok, hanem az izmok működése teszi lehetővé. Törött végtag is mozog, legfeljebb fáj, fájhat.

2. Nem tudom mozgatni, ergo el van törve
Vannak olyan gyerekek, akik nagyon okosan (!) nem fogják terhelni a sérült végtagjukat akkor sem, ha csak zúzódásról van szó.

3. Nagyon meg van duzzadva, ergo el van törve
A boka vagy a térd körül a lágyrészsérülések is járhatnak nagy duzzanattal. A sérülések egy ideig fokozatosan duzzadnak, tipikusan másnap reggelre sokszor jobban.

Cikkünk folytatását a legújabb számunkban olvashatjátok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek