Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

családi programok

A legjobb családi programok február utolsó hétvégéjére!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ha esik az eső, ha süt a nap, nekünk február utolsó hetére

Elolvasom
kiabálás
Fotó: Unsplash/Anthony Tran
2020.01.15

Segítség, kiborít a gyerekem!

Bármi legyen is, ami kiborít, az valahol a saját gyerekkorodban gyökerezik, mondják a pszichológusok. De hogyan kerüljük el a kiabálást, a veszekedést, ha mi is ilyen mintát hozunk magunkkal a gyerekkorunkból?

Mindegy mennyire bosszantó a gyerek viselkedése, Laura Markham pszichológus, a Békés szülő, boldog gyermek című nagysikerű könyv szerzője szerint ilyenkor valójában nem ez váltja ki a szülő dühös reakcióját. Hanem az a láncreakció, ami pár másodperc alatt fut át az agyunkon:

Úristen, már megint megütötte a tesóját, biztos, hogy egy pszichopata lesz ebből a gyerekből, szaranya vagyok!

A pszichológus szerint ilyenkor a szülő felül egy képzeletbeli hullámvasútra: a félelemtől a bűnösség érzésén át sok mindent bejár, és valójában ezeket a felgyülemlett érzelmeket nem tudja kontrollálni, és harag formájában rázúdítja a saját gyerekére.

Az ilyen reakciók gyökereit a saját gyerekkorunkban kell keresni, elkezdünk ugyanúgy viselkedni, mint a gyerekek, és kitör belőlünk a saját hisztink. Mielőtt kétségbeesnénk, a pszichológus megnyugtat: ez mind normális.

De hogyan tudunk annyira mérgesek lenni a saját gyerekünkre?

Na, ki az, aki a világon a legjobban fel tud idegesíteni? Ha ezt a kérdést felteszik egy felnőttnek, várhatóan nem azt fogja mondani, hogy a gyereke, hanem azt, hogy az anyja vagy az apja. A szülő és a gyerek közötti kötelék egyik jellemzője, hogy olyan erős érzelmeket tud kiváltani, amilyet senki más a közvetlen környezetünkben. Pszichológusok ezt a jelenséget hívják úgy, hogy “szellem a gyerekszobában”, ami annyit jelent, hogy a gyerekeink olyan érzéseket is felébresztenek bennünk, amelyek a saját gyerekkorunkra emlékeztetnek. A gyerekkori félelmeink és dühünk felnőttként is kitörhetnek rajtunk, ezért sokat segít, ha tudjuk, ismerjük ezeket az érzéseket és szembe is nézünk velük. Ez azért is fontos, mert így megtanuljunk kordában tartani az indulatainkat és a saját gyerekeinket megóvjuk attól, hogy felnőttként kontrollálatlan dührohamokban törjenek ki.

Mi történik a gyerekkel, ha kiabálunk vele?

Képzeld el, hogy a férjed vagy a feleséged elveszíti a türelmét és rád ordít. Megvan? Akkor most úgy képzeld el, mintha háromszor nagyobb lenne nálad és föléd tornyosulna. És most azt is képzeld hozzá, hogy ez az ember ad neked enni, ő ad menedéket, biztonságot, védelmet. Ő a szeretet, az önbizalom és a világról alkotott képed elsődleges forrása, rajta kívül nem tudsz máshoz fordulni. Most szorozd meg ezerrel! Ezt érzi a gyereked, amikor kiabálsz vele. Ha úgy látod, hogy a gyerek már meg sem ijed, ha felemeled a hangod, az már azt jelzi, hogy eléggé hozzászokott és már kialakított magában valamilyen védekezési stratégiát, ellened. Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy van mit helyre hozni.

Az indulatkezelés tanulható!

Amikor mérgesek leszünk, az biológia is: hormonok öntik el a testünket, gyorsabban ver a szívünk, felmegy a vérnyomásunk. Viszont mivel emberek vagyunk, az érzéseinket is tudnunk kell kontrollálni, a pszichológus szerint a legfontosabb az, hogy NE cselekedjünk, amikor dühösek vagyunk. A szülő hisztijétől a gyerek is csak még dühösebb lesz, arról nem is beszélve, hogy ezeket a mintákat viszi majd tovább a saját felnőtt életébe is. Úgyhogy tegyél a gyerekednek és magadnak egy valódi szívességet: tanuld meg kezelni az indulataidat!

Photo by Eric Ward on Unsplash

Jó, de hogyan? Segítünk!

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek