Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Amikor beteg gyerek születik a családba vagy baleset miatt válik fogyatékossá, az egész családi egyensúly felbomlik és gyakran az egészséges testvér is belebetegedik a szituációba. Elvész a gyermekkora, nem jut rá idő, figyelem és még panaszkodnia sem szabad, hiszen ő egészséges.

Elolvasom
boldog szülő
Fotó: Getty Images
2019.08.22

Kiderült, kik boldogabbak: az apák vagy az anyák? Szerinted?

Te mit gondolsz, szerinted kik a boldogabb szülők? Az anyák vagy az apák?

A riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói annak szerettek volna utána járni, hogy a szülőket ténylegesen boldoggá teszik-e gyermekeik és amennyiben igen, akkor kik a boldogabbak: az apák vagy az anyák? Három kutatás eredményeit elemezték, amelyekben több mint 18.000 felnőtt vett részt és válaszoltak kérdésekre például azzal kapcsolatban, hogy elégedettek-e az életükkel, illetve mi teszi őket igazán boldoggá.

Ki tehát a boldogabb szülő?

A kutatások eredményei kimutatták például azt, hogy a gyerekes felnőttek egyértelműen akkor a legboldogabbak, ha a gyerekeikkel vannak. A boldogabb szülők pedig a tudósok elmondása szerint nem mások, mint az apák.

Miért pont ők?

A dolog nagyon egyszerű. Ha belegondolunk, az anyák az esetek túlnyomó többségében jóval több időt töltenek gyermekeikkel, mint az apák. És általában a gyerekneveléssel járó kevésbé szórakoztató feladatok is nekik maradnak: a pelenkázás, az etetés, az öltöztetés, a vigasztalás, egy hisztiből való kizökkentés, a mosakodás, egy betegség esetén a lázcsillapítás, a körömvágás, a hajmosás és így tovább. Míg az egész nap keményen dolgozó apák pedig munka után hazaérve általában mit csinálnak? Játszanak egy jó nagyot a gyerekeikkel, ami egyértelműen vidámabb közös program, mint az anyáknak többnyire jutó feladatok, akiknek viszont a számtalan, további más otthoni feladatuk mellett (főzés, takarítás, stb.) nem túl sok idejük jut már arra, hogy játszanak a gyerekeikkel.

Mi lehetne a megoldás?

Bár 2019-et írva nagyon szeretnénk már azt mondani, hogy minden családban egyenlően osztozkodnak meg a szülők a gyereknevelésen, azért az érzelmi házimunka és a “sima” házimunka javát is még mindig a nők végzik. És bár vannak már olyan apukák, akik nem segítenek a feleségüknek otthon, hanem megosztják és felezik az otthoni feladatokat velük, jóval több ilyen példára van még szükség. Több olyan családra, ahol a szülők egyenértékűek, az apák nem csak játszópajtások, az anyák pedig nem csak főznek, mosnak, takarítanak és gyerekeket nevelnek.

Te mit gondolsz a kutatás eredményéről? Szerinted is az apák a boldogabb szülők?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
igaz történet

„Ma már elfogadom, hogy ez a kis készülék a történetünk, az életünk része” – Kinga és Benett igaz története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek