Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.05.14

Mi vár ránk, ha mindenhol feloldják a kijárási korlátozásokat? Jön a járvány második hulláma? A szakértők erre készülnek!

A Robert Koch Intézet szerint még nem nyertük meg a koronavírussal szemben a csatát, hiszen csupán a járvány első szakaszán vagyunk túl, de könnyen lehet, hogy most jön a neheze és már közelít felénk a járvány második hulláma. Éppen ezért most nagyon észen kell lennünk, és nem szabad, hogy feladjuk az óvatosságunkat. Íme a lehetséges forgatókönyvek!

Óvatosan haladni

Kutatók, orvosok és gazdasági szakemberek számára egyaránt nagy kihívás egy olyan terv kidolgozása, amellyel az életet úgy indítanák be újra, hogy a járvány is kontroll alatt tartható maradjon, és ne következzen be az, amitől a legjobban tartanak (hogy berobbanjon a járvány második hulláma).

A német Robert Koch Intézet vizsgálatai szerint egyelőre nem nyertünk csatát a koronavírussal szemben, csupán egy kis győzelmet tudhatunk magunkénak.

Ugyan a járvány első hulláma enyhülőben van Európa-szerte, de a szakértők szerint formálódik egy második hullám és sok szakember egy harmadikkal is számol. Védőoltás hiányában ugyanis – mint mondják – egy járvány csak akkor érhet véget, ha a népességnek legalább 60-70 százaléka átesik a fertőzésen.


A járványmodellezésről, a modellek eredményei alapján a Covid-19 járványról kirajzolódó forgatókönyvekről rendezett online konferencián – melyet május 5-én tartottak hazánkban, neves szakértők közreműködésével – elhangzott, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésével egy időben, hosszú távon is csökkenteni kell a vírus átvitelének kockázatát, ezt szolgálja a maszkviselés, a távolságtartás és a tömeges tesztelés.

Szerencsére Magyarország a nagyon kevéssé érintett országok közé tartozik, a korán bevezetett korlátozó intézkedések hatására az esteszám nem nőtt exponenciálisan. A szakértők szerint túl vagyunk a járvány első szakaszán, amikor az elfojtással az egészségügy felkészülhetett, s a második szakaszba lépve a fő cél a járvány negatív társadalmi-gazdasági hatásainak mérsékelése, az enyhítések, életminőséget javító rendelkezések bevezetése. Ebben a szakaszban, amelyet a szakemberek igen hosszúnak jósolnak – mivel egészen a vakcina bevezetéséig tart-, meg kell tanulnunk óvatosan együtt élni a járvánnyal.

Ősszel jöhet a második hullám?

A virológusok, kutatók biztosak benne, hogy ősszel – október, november tájékán – a koronavírus-járvány újabb hulláma fog végigsöpörni bolygónkon. Abban azonban nagy a bizonytalanság, hogy ez a második hullám milyen intenzitású és lefolyású lesz.

„A vírus újra támadni fog, és a neheze még csak most jön. Ami biztos, hogy most az átfertőzöttség jóval 1 százalék alatti, az 50-60 százaléknak még a közelében sem vagyunk, tehát a népesség nagy része fogékony a vírusra.”

-hangzott el a konferencián.

Kérdéses az is, hogy a Covid-19-nek van-e szezonalitása. Jelen pillanatban még nem tudni, de a már ismert koronavírusokra jellemző a szezonalitás. A szakemberek arra számítanak leginkább, hogy a terjedés nyáron lelassul, mérséklődik, de azért fennmarad, így az átfertőződés nő, a fogékonyak száma pedig csökken, ennek eredményeként a második, őszi-téli hullám idejére a lakosság kisebb része lesz fogékony.

Előfordulhat, hogy az őszi második hullám mellé egy influenzajárvány is társul, dupla krízist okozva. Az a forgatókönyv sem elképzelhetetlen, – bár kicsi a valószínűsége- hogy nyáron leáll a terjedés, nem gyűlik a fertőzést átvészeltek száma, ezért ősszel minden eddiginél nagyobb járvány jön, de a kutatók nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy nyáron – minden más koronavírussal ellentétben – járványos terjedés kezdődik.

A szakértők mindenképpen óvatosságra intenek, szerintük ugyanis sokkal könnyebb volt a korlátozásokat bevezetni, kormányhatározatokkal látványos eredményt elérni, mint elkezdeni a felengedést és összehozni egy jó stratégiát.

Vidéken már lazítanak

A miniszterelnök múlt hét szerdán – május 5-én – jelentette be, hogy újraindulhat az élet vidéken, lazítanak a járványügyi korlátozásokon. Eszerint az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak, az éttermek és kávézók a teraszaikon fogadhatnak vendégeket, és a szabadtéri strandok is látogathatók. Ennek hatása már a hétvégén érzékelhető is volt: tele voltak a sétálóutcák, a kávézók és éttermek kiülős részei.

Jakab Ferenc, virológus professzor az ATV Heti Naplójában tett nyilatkozata szerint „túl lazák lettek az emberek”, és arra szólított fel mindenkit, hogy a lazítás mellett figyeljenek oda az előírások és szabályok további betartására – így a biztonságos távolságra, a rendszeres kézmosásra és a maszkviselésre is -, ugyanis ha nem így tesznek, azzal nagyon nagy kockázatot vállalnak, mert a vírus bárhol felütheti a fejét.

A professzor ugyanakkor helyén valónak ítéli, hogy a jövő héten akár Budapesten is a korlátozások enyhítésére kerüljön sor, hiszen az emberek pszichésen nagyon belefáradtak a karanténba, ami hosszú távon pont visszájára sülhet el: nem a vírustól, hanem a bezártságtól lesznek betegek.

A szakértők azt tanácsolják, a nagy családi összejövetelekkel várjunk még és ne most szervezzünk tömeges grillparty-t sem, és továbbra is figyeljünk oda idős hozzátartozóinkra.

Nyáron akár utazhatunk is?

Sokak szerint az utazás – pláne, ha külföldi, repülős desztinációról van szó – egyáltalán nem biztonságos, mert nagyon magas a megfertőződés kockázata. Nem kell ahhoz jóstehetség, hogy lássuk, a koronajárvány miatt idén bizony sokkal kevesebben utaznak majd külföldre, mint tavaly. A prognózisok szerint a belföldi turizmusban is visszaeséssel kell számolni, de számítanak azokra, akik eddig külföldön töltötték a szabadságukat, ám most inkább itthon maradnak.

Mivel a szakértők számítanak a vírus újabb támadására, sok óvintézkedés tartósan is fennmarad. Ha a járvány második hulláma nem robban be nyáron, akkor viszont többen is utazni fognak.

Igény nyilván olyan helyekre lesz, ahol a távolságtartás legjobban megoldható: a legtöbb embernek először belföldre, autóval, később, ha biztonságosnak tűnik, repülővel is, távoli helyekre is.

Azokban az országokban, ahol a turizmusból származik a GDP több mint ötöde- mediterrán országok-, gőzerővel készülnek a szezonra.

A görög kormány pénteken hirdette ki, hogy idén milyen rendkívüli szabályok szerint várják a turistákat, tekintettel a járványra. Ilyen például, hogy a Görögországba induló repülőgépekre csak 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírus-teszttel lehet felszállni. 

A görög szállodáknak kötelező lesz leszerződniük egy saját koronavírus-tanácsadó orvossal, aki folyamatosan rendelkezésre áll, hogy figyelje a tüneteket produkáló vendégeket. Amennyiben a szálloda korona-orvosa tesztet ír elő egy vendégnek, hat órán belül le kell tesztelni az illetőt.

Létrehoznak karanténhoteleket, ahol a pozitívra tesztelt turistákat elhelyezhetik. Nekik a vakációt ezekben a szállókban kell befejezniük.
A szállodák júniusban, az egyébként csak nyáron üzemelő szálláshelyek júliusban nyithatnak ki.

A svédasztalokat betiltották, és előírták, hogy a napágyakat egymástól megfelelő távolságra helyezzék el a strandokon, illetve a napozókat bizonyos esetekben mozgatható falakkal, ponyvákkal válasszák el egymástól.

A hazafelé tartó turistákat nem ellenőrzik, és igyekszik a kormány kétoldalú megállapodásokat kötni más országokkal, hogy a hazatérőket ne küldjék otthon karanténba. Szó van arról is, hogy úgynevezett biztonságos turistazónákat jelölnek ki, ahol a görög hatóságok garantálják, hogy senki sem kaphatja el a vírust, annyira szigorúan ellenőrzik a területet. (Forrás: 444.hu)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
43 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek