Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.03.25

Kijárási tilalom: mit jelent pontosan és mi várható, ha elrendelik?

Az interveb legfrissebb virológusai az asztalt csapkodják a cipő sarkával, kötelező karanténért üvöltözve, és bár csábító elmerülni a hisztériában, érdemes megnézni, mit jelent a kijárási tilalom, és más országokban hol tartanak jelenleg.
FIGYELEM! 2020. március 28-tól kijárási korlátozás lép érvénybe, amelynek részleteiről az alábbi cikkünkben olvashattok!

„Továbbra sem tervezünk kijárási tilalmat. De ha gócpontok alakulnak ki és fennáll a veszélye, hogy innen elutazások történnek, akkor meghozzuk ezeket az intézkedéseket” – mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A karantén önmagában nem jogi kategória, a TASZ gyűjtése alapján azonban látható, hogy milyen csoportos intézkedések léteznek a magyar jogban. Járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható

  • minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti;
  • az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás;
  • az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése;
  • a kórházak látogatása;
  • az egyes területek elhagyása;
  • egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása;
  • az ivóvíz fogyasztása.

Az erre kijelölt szervezet, az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet, számba veszik az erőforrásokat, lépéseket. „Az intézkedések hosszú távú intézkedések lesznek, az ország nem 14 nap alatt esik át a járványon, hanem hosszabb idő alatt, ezért mérlegelni kell, mikor vezetik be azokat. Vagyis ha túl hamar állítjuk le az életet, indoklatlanul sokáig tart majd a karantén. Azt látni kell, hogy ez óriási korlátozás, ekkor valóban megáll az élet. Persze, hiszen éppen ez a cél, azonban a gazdaság leállása is hatalmas károkat okoz és okozhat, és ha talán nem is olyan gyorsan, mint a koronavírusos járvány miatt, de sokan meghallhatnak miatta.

Hazai példák

Akadt olyan polgármester, aki kijárási tilalmat vezetett be, az operatív törzs szerint a polgármestereknek speciális jogosultságai vannak a veszélyhelyzet időszakában, de szakemberek véleményét kell kérni nekik is. „Egyelőre a boltokkal kapcsolatos korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedések kellenek, akkor ehhez igazítják majd a boltok nyitvatartását is. De a lakosság ellátást minden esetben biztosítani fogják” – tette hozzá Lakatos Tibor.

Összességében nem a fertőzöttek száma befolyásolja, hogy elrendelünk-e kijárási tilalmat, hanem a bekövetkezett fertőzések területi eloszlása. Jelenleg nem tudunk területi gócpontot azonosítani – mondta Lakatos Tibor. Azt látjuk, hogy jóval kevesebben vannak az utcán – jelezte. Hangsúlyozta, hogy a járványügyi helyzet jelenleg nem indokolja annak bevezetését. A földrajzi eloszlás és az egyéb körülmények nem indokolják a korlátozó intézkedés meglépését – tette hozzá. A jó hír, hogy úgy tűnik, a lakosság kötelező karantén nélkül is érzi a helyzet súlyát.

Összességében tehát elmondható, hogy egyelőre nem várható kijárási tilalom, de ha lesz is, az élelmiszerellátás, a bevásárlás és a munkába járás továbbra is megoldható lesz. Ekkor várhatóan az önkormányzatok feladata lesz a rászorulók ellátása, amelyet néhol már most is nem dolgozó óvónőkkel oldanak meg.  

Nemzetközi helyzet

Romániában az éjszakai kijárási tilalom után már egész napos a korlátozás. Ezentúl csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

Olaszországban drónokkal figyelik a lakosokat, hogy betartják-e a kijárási tilalmat. A hatóság egyelőre április 3-ig adott engedélyt az önkormányzatoknak arra, hogy kamerás drónokkal figyeljék a lakosok mozgását. Parkolókat, parkokat és lakóházakat is ellenőriznek a drónokkal. Ha úgy látják, hogy valaki megszegi a kijárási tilalmat, riasztják a közeli járőröket, akik intézkednek a szabályszegőkkel szemben.

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést, hétfőtől senki nem hagyhatja el lakhelyét, valamint az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tartanak nyitva. 

Indiában teljes kijárási tilalom lép életbe, mindent lezárnak. Narendra Modi miniszterelnök azt mondta, hogy ha nem tudják betartani a kijárási tilalmat 21 napig, az ország 21 évet zuhan vissza az időben. Mindent lezárnak, és egyelőre nem beszéltek arról, hogyan oldják meg a lakosság ellátását.

A cikk 2020.március 25-én frissült utoljára.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
49 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek