Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
192 szavazat

Interjú az ország kedvenc szivárványcsaládjával, akik választ adnak arra a kérdésre, miért nincs az ég világon semmi gond azzal, ha egy kisfiúnak Apa és Apu a szülei.

Elolvasom
sírás
Fotó: GettyImages
2020.03.18

Könnyek árja: A sírás vajon tényleg olyan viselkedés, amiről le kell szoktatni a gyereket?

Természetes, hogy ha a kisbabád sír, megvigasztalod és segítesz rajta. És ha az 5 éves zokog egy csoki miatt? „Most azonnal meg kell tanítanom neki, hogyan kontrollálja magát. Nem bömbölhet így!” – idegeskedsz. Az érzelemszabályozást tényleg tanítani kell – de hogyan?

Kétévesek múltak az ikreim, kimerült voltam és frusztrált. Panaszkodtam a sógornőmnek – maga is anyuka –, aki rögtön segíteni próbált. Ott helyben szemléltette a nevelési módszereit, hátha hasznukat veszem. „Ne vedd fel!” – szólt rám, amikor az egyik lányom egy elorzott homokozólapát miatt bőgve jött hozzám. Aztán a gyerekhez fordult: „Anya csak akkor ölel át, ha nem sírsz.” Sokan gondolkoznak így. Ez az „etesd a jót, koplaltasd a rosszat” elve, ami voltaképpen a behavorista tanuláselméleten alapszik. Dióhéjban: amiről le akarjuk szoktatni a gyereket, arra ne reagáljunk, vagy büntessük. De a sírás vajon tényleg olyan viselkedés, amiről le kell „szoktatni” a gyereket?

Nem szelep, hanem kapocs

Miért sírunk mi, emberek? Sokáig úgy magyarázták, hogy a sírás egy szelep, amin keresztül a feszültségek kiáramolhatnak. Ma a modern kutatók már más irányból közelítik meg a kérdést. Az ember az egyetlen faj a Földön, amely könnyekkel sír. Ad Vingerhoets kutató szerint a könnyek nagyon is hozzájárultak az ember elképesztő evolúciós sikeréhez.

Láttátok már, hogyan sír egy rézuszmajom? Az éktelen rikoltozáshoz képest a halk emberi sírás nemcsak azért jelenthetett evolúciós előnyt, mert nem keltette fel a ragadozók figyelmét, de a csoporton belüli agressziót sem növelte. A stresszjelzés kezdetben csak arra szolgált, hogy az ember segítséget, együttműködést kérjen a fajtársaitól. Mára legtöbbször egyedül sírunk. A könnyek után kapott csoporttámogatás olyan erős megnyugtató érzéseket kelthetett az emberben, hogy ez a megnyugvás aztán fajtársak jelenléte nélkül is követte a sírást. Vagyis a sírás (részben) levált a segítségkérésről, és stresszoldó, önmegnyugtató funkciót kapott. Erre utal például, hogy a sírás beindítja az agyban a kötődést segítő, „társas” (egyben stresszoldó) hormon, az oxitocin termelését.

Fotó: GettyImages

Miért jó, ha tudunk sírni?

A sírás és a megvigasztalódás képessége fontos tudás felnőttként is. A sírás segít:
→ a stresszcsökkentésben;
→ az érzelmi támogatás kérésében;
→ az érzelmi egyensúlyi állapot elérésében, ami szükséges
ahhoz, hogy más, higgadtságot igénylő megküzdési
módokat is bevethessünk (pl. a probléma racionális
megoldása, átkeretezés, nézőpontváltás);
→ a negatív érzelmek szabályozásában.
A sírásról való leszoktatás helyett inkább tanítsuk meg a gyerekünket „jól” sírni! Vagyis segítsünk neki átjutni a dühös, tiltakozó sírás fázisából a szomorú, elengedő és megnyugvást hozó sírás szakaszába, hogy később majd egyedül is képes legyen átvezetni magát nyugodtabb vizekre. Hogy ez hogyan lehetséges?

Sírás meghallgatás

Az USA-ból indult kapcsolódó nevelési irányzat hatékony módszere a sírásmeghallgatás. A síró kisgyermek mellé a szülő leül, leguggol, esetleg megfogja a kezét, tehát kapcsolódik hozzá, és ezzel támaszt nyújt neki az érzelmi viharban, magyarázza Jacsó Ágota, a kapcsolódó nevelés egyik szülőoktatója. A gyerek a segítségünkkel könnyebben vissza tudja nyerni lelki egyensúlyát, és újra képes gondolkozni. A varázsmondat: „Itt vagyok, szeretlek.” Vagy: „Megértem, hogy dühös vagy.” „Így megtanítjuk neki, hogy kimutathatja az érzéseit” – magyarázza az oktató.

Nem arról van szó, hogy a szülő rögtön főzi az új vacsorát, ha a gyerek toporzékol a cukkini miatt. Hanem együttérző jelenlétével egyszerűen csak segít neki elviselni a frusztráló helyzetet. „Egy gyereket onnantól kezdve, hogy felkel és bemegy egy intézménybe, rengeteg stressz ér – magyarázza Jacsó Ágota a módszer mögött rejlő tapasztalatot –, sok helyen kell megfelelnie, engedelmeskednie, délutánra sok feszültség összegyűlik benne.

Ami miatt végül kiborul, lehet, hogy érthetetlen apróság, de aznap az volt az utolsó csepp a pohárban.” Babánál is előfordulhat, hogy miután egész nap mászni próbált, de csak hátrafelé haladt, estére olyan frusztrált lesz, hogy üvöltenie kell egy sort.

És ha a gyerek rugdos, csúnyán beszél sírás közben, a szülő azt is csak nézi?

Cikkünk folytatását legújabb számunkban találjátok, mely digitális formában is megvásárolható ITT!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
192 szavazat
Top
1
önállóság

Én, egyedül – avagy mikor mit illik már a gyereknek egyedül csinálni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
Top
2
Koronavírus

Akkor is szoptass, ha megfertőződtél! A szakértő elmondja, miért olyan fontos ez!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek