Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Megnéztük a legnagyobb hazai házhozszállítós cégeket. A megoldás nem ez, de ha betartasz bizonyos szabályokat, nem lesz gond.

Elolvasom
iskolabezárás
Fotó: Getty Images
2020.05.27

Ezért nyitottak ki, majd zártak is be pár hét után az iskolák Ausztriában és Franciaországban

Több európai országban nyitották meg az iskolákat május elején, most, pár hét elteltével Ausztriában és Franciaországban is nem egy intézményt be kellett zárni koronavírus-fertőzés gyanúja miatt.

Ahol már megnyitottak az iskolák és ahol még hezitálnak

Összesen 9 hetet töltöttek az osztrák iskolások koronavírus karanténban, csaknem ugyanannyit, mint amennyi a nyári szünet Ausztriában. Nyugati szomszédunknál fokozatosan vezették vissza a tanulókat a rendszerbe: Az érettségi előtt állók – akik ezen a héten írják a központi vizsgákat-, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba, a rá következő hetekben pedig az alsó tagozatosok, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai kezdhettek újra iskolába járni. Június 3-án pedig a maradék 300 ezer diák számára is becsengetnek.

Heinz Fassmann, az osztrák oktatási miniszter az iskolák megnyitása előtt optimistán nyilatkozott. Szerinte a skandináv példa is azt mutatja, hogy a koronavírus terjedésének nem az iskola a tipikus helyszíne, de arról is beszámolt, hogy nem bíznak semmit a véletlenre, ezért szigorú óvintézkedéseket vezettek be.

Eszerint a diákok különböző “műszakokban” járnak iskolába: az osztályokat két, legfeljebb 18 fős csoportra bontják, az egyik csoport hétfőtől szerdáig, a másik csütörtökön és pénteken megy iskolába, a következő héten pedig a csoportok cserélnek egymással. Emellett egy húszoldalas higiéniai kézikönyvet is kaptak a diákok, ami tartalmazza a higiéniai előírásokat: így az iskola épületében kötelező a szájmaszk viselése, és azt csak az osztályteremben szabad levenni. Be kell tartani a legalább egyméteres távolságot az iskolába lépéskor, de a gyerekek ülőhelye között is meg kell lennie a kötelező távolságnak. Előírás a többszöri kézmosás, illetve kézfertőtlenítő gyakori használata.

Az iskolába járást nem tették kötelezővé olyan értelemben, hogy azoknak a szülőknek, akik féltik gyermeküket az esetleges koronavírus-fertőzéstől, lehetőséget adtak arra, hogy felmentést kérjenek gyermekük számára.

Az oktatási minisztérium által végeztetett közvélemény-kutatás azonban azt mutatta, hogy a szülők 86 százaléka egyetértett az iskolai oktatás folytatásával, és csak hét százalékuk mondta azt, hogy nem engedélyezi az iskolába járást gyermeke számára (további hét százaléka pedig még nem döntött a kérdésben).

Csehországban ezen a héten, hétfőn nyitottak újra az iskolák alsó tagozatai, de az iskolalátogatást – akárcsak Ausztriában- a szülők döntésére bízták. Helyenként az iskolások 80-85 százaléka is visszatért az iskolapadba, másutt alig negyedük. A hagyományos általános iskolai oktatást teljes egészében szeptember elsején tervezik felújítani.

Június 1-jei iskolakezdést jelentett be Boris Johson, brit miniszterelnök is, ám nyilatkozatát követően Kevin Courtney, a Nemzeti Oktatási Szövetség főtitkára azt mondta, nem értenek egyet az újbóli megnyitásokkal, így egyelőre bizonytalan, valóban megnyitják-e Angliában az intézményeket a beharangozott időpontban vagy még várnak. 

Horvátországban e hét hétfőtől a szülőknek alaposan meg kell indokolniuk, ha nem küldik gyermeküket iskolába, Szlovéniában pedig a 9. osztályosok számára is elindul az oktatás – írta a helyi sajtó.

„Hazánkban 2020. június 2. és június 15. között egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a diákoknak az iskolákban, első sorban felzárkózás céljából”-  áll a múlt héten pénteken megjelent  Magyar Közlönyben. 

Maruzsa Zoltán, oktatási államtitkár a múlt hét vasárnapi operatív törzs sajtótájékoztatóján hozzátette, a kiscsoportok létszámát nem határozták meg, nincs erre külön szabály, a helyi adottságokra, iskolára bízzák a diákok létszámáról való döntést.

Újra bezárt iskolák

Ausztriában még meg sem nyitottak az iskolák, máris többet be kellett zárni koronavírus gyanúja miatt. Bécsben egy tanár fertőződött meg a vírussal – aki előző héten órát tartott több osztálynak is-, ezért az intézmény kétszáz tanulóját hazaküldték.

 „Két hónap után végre újra vihettük a gyerekeket az iskolába, de csak egy hétig járhattak, mert hétfő reggel az egyik tanár betegsége miatt már be sem engedtek senkit az épületbe. Az iskolavezetés nem foglalkozik vele, mi lesz a gyerekekkel, egyedül lesznek-e otthon vagy hogyan oldják meg a szülők a gyerekfelügyeletet, de nekünk dolgozni kell és teljesen tanácstalanok vagyunk.”- nyilatkozta elkeseredetten egy szülő.

Franciaországban,  a mintegy 40 000 újranyitott iskolából 70-et zártak be, miután több helyen koronavírus-veszély lépett fel.

Az oktatási minisztérium sajtókapcsolatokért felelős illetékese a CNN-nek adott nyilatkozata szerint a tágabb közösségben merült fel koronavírus-gyanú, emiatt döntöttek a bezárás mellett. Franciaországban az iskolák május 11-én, fokozatos nyitottak újra, annak ellenére, hogy a tanárok nem támogatták a döntést, mondván, az iskolákban kifejezetten nehéz betartatni az óvintézkedéseket, főleg a fiatalabb óvodásoknál, alsósoknál.

Forrás: eduline.hu; Österreich Chronik

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
1
gordon-módszer

Amikor a szülők nem értenek egyet…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
igenanya interjú

„Végig az volt bennem, hogy meg fog halni a gyerekem” – Félelem, depresszió és pánikbetegség az anyaság börtönében

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
15 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek