Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Pixabay
2020.06.05

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

A Univerisity of California járványspecialistája, Ravina Kullar szerint a COVID-19 második hulláma akár sokkal súlyosabb lefolyású is lehet, mint amilyen az első volt.

Most, hogy térünk vissza a régi életünkbe, legbelül mindenkit az foglalkoztat, hogy jöhet-e koronavírus második hullám, hogy milyen lesz és mikor?

Jön a koronavírus második hullám!

A szakemberek folyamatosan vizsgálják a koronavírus-járvány lefolyásának, későbbi újra fellobbanásának esélyeit, és többféle szcenáriót is lehetségesnek tartanak. Alapvetően az 1918-as spanyolnátha modelljéből indulnak ki, az eddigi tapasztalatok és vizsgálati eredmények alapján ugyanis a koronavírus nagyon hasonlóan viselkedik az influenzához, annak dacára, hogy két különböző víruscsaládba tartoznak.

A szakemberek attól tartanak, hogy a spanyolnáthához hasonlóan a koronavírus második hulláma jóval súlyosabb és halálosabb járványt okoz majd, amelyet azzal magyaráznak, hogy az időközben létrejött vírusmutációk sokkal erősebbek és ellenállóbbak.

A WHO figyelmeztetése szerint az is kiválthat egy második hullámot, ha az országok túl hamar, és a szabályokat nem betartva oldják fel a korlátozásokat.

További veszélyforrás, hogy a világ különböző részein a járvány eltérő fázisban van: míg egyes területeken az első hullám már lecsengőben van, addig máshol még javában tombol. Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Dél-Ázsiában még mindig folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a fertőzöttek száma. Ha ezek az országok túl hamar nyitják meg határaikat egymás előtt, az emberek pedig elkezdenek újra szabadon utazni, az a járvány újbóli belobbanását okozhatja.

 „A COVID-19 járvány legrosszabb forgatókönyve, hogy egy mutálódott vírustörzs jön a második hullámban ősszel vagy télen, amelynek csúcsosodása október, november környékére várható.”- mondják a szakemberek.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője szerint azonban lehet, hogy már korábban is bekövetkezhet a fertőzés újbóli, tömeges megjelenése.

„Úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus terjedésében nem játszik olyan nagy szerepet az időjárás, mint például az influenzánál. Ez azt vetítheti előre, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron még számolni kell a fertőzéssel, még ha nem is egy hatalmas járvány formájában”nyilatkozta a szakember.

A vírus tömeges terjedésének, pusztításának egyrészt egy hatékony oltóanyag, másrészt pedig az vethetne véget – vagy legalábbis enyhítené a lefolyását – ha rövid idő alatt kialakulna az ún. nyájimmunitás, vagyis az emberek többsége még a második hullám ellőtt átesne a fertőzésen.

Akkor ugyanis a termelődő antitestek hatására már lenne a szervezetüknek valamilyen szintű védelme a vírus újabb támadásával szemben. Jelenleg azonban nagyon alacsony a társadalmak átfertőzöttsége (az Európai Járványügyi és Megelőzési Központ adatai szerint mindössze 10-15 százalékos).

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, az sem feltétlenül védett egy újabb megfertőződéssel szemben. A jelenlegi információk szerint csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű antitest, akik súlyos tünetekkel küzdöttek. Enyhe lefolyásnál viszont az antitestek szinte kimutathatatlanok.

Ezzel a vírussal együtt kell élnünk

Rusvai Miklós víruskutató az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus még hosszú ideig nem fog eltűnni az életünkből, mint ahogy számos más vírus sem. A különbség csak az, hogy míg az influenza, a kanyaró és más veszélyes betegségek ellen van hatékony vakcina, amellyel azok terjedése kordában tartható, addig a covid-19 egyelőre szabadon tombolhat.

„Minden járványra jellemző egy felfutó, majd egy lecsengő szakasz, lefolyása haranggörbe alakú. Mivel a koronavírus teljesen új kórokozó volt, a görbéje a nulláról indult, azonban valószínűleg nem érkezik vissza ugyanerre a pontra” – mondta a szakértő.

A koronavírus azért is terjed a többi vírusnál is gyorsabban, mert vannak ún. „szuperterjesztői”, akik bár nem mutatnak semmiféle tünetet, mégis hordozók és fertőznek.

Ha egy ilyen „szuperterjesztő” olyan közegben mozog, ahol sok emberrel érintkezik, sokaknak tudtán kívül is átadhatja a betegséget, miközben neki továbbra sem lesznek tünetei, ezért továbbra is jár közösségbe.

Így enyhíthetjük a második hullám súlyosságát!

A szakemberek szerint a koronavírus második hullám törvényszerűen el fog jönni, nem mindegy azonban, milyen intenzitású lesz. Az első hullám lecsengését követően éppen ezért továbbra is elővigyázatosnak és óvatosnak kell lennünk, nem szabad abbahagyni a teszteléseket, oda kell figyelnünk a higiénés szabályok betartására, zárt helyen maszkot kell viselnünk és a másfél méteres biztonsági távolságot is be kell tartanunk.

“Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban. De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor megnőhet. Nem lehetünk biztosak benne, hogy attól, mert lecsengőben van, hónapok állnak rendelkezésünkre felkészülni a második hullámra. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban.”- nyilatkozta a Guardiannak Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Még több cikk a témában:

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek