Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
koronavírusos gyerek
Fotó: Community.Today.Com/Anna Zimmermann
2020.04.14

“Minden óvintézkedést betartottunk, mégis koronavírusos lett a kisfiam. Mit rontottam el?” – egy 3 gyermekes édesanya igaz története

"Fogalmam sincs, ez az egész hogyan történhetett meg velünk. Miért történhetett. Amikor mindent jól csináltam. Vagy mégsem? Tovább fog romlani az állapota? Meddig? Vajon hány napig kell még kórházban maradnunk? És mi lesz velünk akkor, ha a férjem és a lányok is elkapták és ők is annyira le fognak betegedni, mint a négyéves kisfiam?" A Denverben élő háromgyermekes gyermek- és csecsemőorvos, Anna Zimmermann és kisfia történetét Ottlik Judit fordította magyarra.

Anna gyermek- és csecsemőorvos. Szakmájából adódóan, háromgyermekes anyaként, a kezdetektől fogva nyomon követte a koronavírus járvány terjedését, a kínai kirobbanást, majd az európai fejleményeket, az olasz helyzetet.

Még szó sem esett nálunk semmiféle óvintézkedésről, amikor mi már kivettük a gyerekeinket a jiujitsu és az úszás óráikról. A férjemmel már akkor komolyan vettük ezt a vírust, mielőtt még sokan mások is elkezdtek hasonlóan gondolkodni.

Az iskola március 12-ig tartott; itt nálunk, Colorado államban hivatalosan március 16-ával zárta be kapuit. A gyerekeim azóta ki sem léptek a házból; nem játszottak más gyerekekkel, még az utca túloldalán lakó kis barátaikkal sem találkozhattak.

Mi aztán tényleg idejében magunkra zártuk a kertkaput és a bejárati ajtót; és fegyelmezetten otthon maradtunk. Mindent betartottunk, szerintem mindent jól csináltunk.”

– mondja Anna.

“Az egész egy kis tüsszögéssel kezdődött, március 21-én. Nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, azt gondoltam, lehet, hogy valami allergia. Másnapra Lincoln köhécselni kezdtett és az orra is teljesen bedugult. Biztosan megfázott egy kicsit, gondoltam, hisz láztalan volt és teljesen élénk.” – meséli a doktornő. “Igazán akkor kezdtem el aggódni, amikor egy hétre rá nagyon belázasodott; borzasztóan levert volt és látszott rajta, hogy valami nagyon nem oké. A gyerekorvosa vírusos eredetű tüdőgyulladást állapított meg, antibiotikumot adott és oxigént írt ki a következő 48 órára, majd hazaküldött. Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, hogy Lincoln egész jól van, de összességében látszott rajta, hogy eléggé beteg. Két nappal később, amikor látszott, hogy további oxigénpótlásra van szüksége, felvettek bennünket a kórházba.”

Orvosként nagyjából tudtam, mire számíthatok ebben a helyzetben; hogy le fogják tesztelni koronavírusra, s addig is, míg vissza nem jön az eredmény, izoláltan kell maradjunk. A szobánkat pedig én sem hagyhatom el mindaddig, míg negatív nem lesz a fiam eredménye. Két majdnem üres oxigénpalack, három táskányi személyes cucc és egy négyéves kisbeteg; így gurultunk be a kórház kapuján, március 30-án.

Lincoln estére már 4 liter oxigént igényelt, a dupláját annak, amivel bekerültünk. Ez a mennyiség másnapra 6 literre, majd 9 literre nőtt. A hirtelen rosszabbodást látva úrrá lett rajtam a rettegés.

Lincoln küszködött, komoly légzési nehézségei voltak, szaporán, felszínesen kapkodta a levegőt. Kínszenvedés volt ezt végignéznem, és még csak segíteni se tudtam rajta. Az első két napunk így telt, a kisfiam állapota az intenzív ellátás ellenére egyre csak rosszabbodott, bár a laborértékei és a röntgenfelvétel viszont nem utalt a COVID 19 jelenlétére. Persze vírusteszt eredményét még vártuk.

A második bent töltött esténken egyszer csak megjelent az éjszakás orvos, bemutatkozott, majd a fiamra nézett és közölte; Lincoln koronavírusos.

Fotó: Community.Today.Com/Anna Zimmermann

Rettenetesen kétségbeestem, sírva fakadtam. A gondolataim cikáztak; meddig fog még rosszabbodni az állapota? Mikor lesz vége ennek a rémálomnak?

Minden óvintézkedést betartottunk, szerintem mindent jól csináltam. Biztonságban kellett volna tartanom a családomat, a gyerekeimet, de elbuktam; nem sikerült. Hogyan történhetett meg ez velünk? 

Négy órán keresztül csak bőgtem és bőgtem, képtelen voltam aludni, egyszerűen nem tudtam kikapcsolni az agyam, marcangolt az önvád és a tehetetlenség.

Túl az ötödik napon megcsillant a remény; Lincoln egy kicsit már jobban érzi magát. Bár még mindig napi 16 órákat alszik, végre evett egy kicsit; egy banánt és egy kis almaszószt. Viszont továbbra is napi 4 liter oxigént kap és rettenetesen köhög. Itt tartunk most.

Teljes elszigeteltségben telnek a napjaink. Ki se tehetem a lábam a szobájából, és az orvosokon és a nővéreken kívül be se jöhet senki; ők is csak teljes védőfelszerelésben.

A férjem otthon a lányokkal. Nem ölelhetjük meg egymást. A családunk darabokban, a messzi távolban.

Ugyanakkor fantasztikus azt megélni, hogy milyen sokan mellettünk termettek a bajban; az iskolatársak szülei összefogtak és rendszeresen ebédet visznek az otthoniaknak. A szomszédaink friss gyümölcsöt visznek nekik, amit leraknak a kertkapu előtt, nekem pedig egy tisztasági csomagot küldtek be a kórházba. Nem lehetek elég hálás érte.

Történetünk egyetlen pozitívuma ez, látni a hatalmas összefogást, a minket körülvevő, önzetlen támogatást. Őszintén remélem, hogy ez megmarad, ha egyszer vége lesz ennek a rettenetnek.

Vigyázzatok magatokra, vegyétek komolyan ezt a vírust, mert nem vicc.

És támogassátok egymást ezekben a nehéz időkben, amiben csak tudjátok – üzeni Anna.

Forrás, Anna blogja

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek