Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Az én sztorim

Volt is, meg nem is – Ilyen volt a kislányom élete első biziosztása, a járvány után

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Volt is, meg nem is, megkapták, meg nem is. Tudjátok, mint a népmesében, kicsit ilyen volt az elsős kislányom élete első bizonyítványosztása. Bár a torkom elszorult, hogy nélkülem kellett fölmennie az osztályterembe, ahogyan a többi kis osztálytársainak is a szülei nélkül, az vigasztalt, neki legalább még nincs összehasonlítási alapja. Azt azért őszintén remélem, nem ez lesz az „új normális” (ettől a szóösszetételtől amúgy is kilel a hideg), ahogyan azt is, hogy milyen is egy igazi kerek tanév és annak a lezárása, második osztályban meg fogja tudni.

Elolvasom
bőrproblémák
Felirat: Getty Images
2020.06.13

Mami, koszos az öcsi feje! – hogyan szabadulj meg a koszmótól, a visszatérő, nem várt vendégtől?

„Juj de koszos a tesó feje!” – kiáltott a lányom tegnap este mikor este együtt fürödtek az öcsikével. Nem kosz az, hanem koszmó. Mert, hogy a koszmó nem a kosz szóból ered, nincs köze a higiénia hiányához.

A babák kétharmadának életében egyszer megjelenik a koszmó a fejbőrén. Mindkét gyermekemnél visszatérő, nem várt vendég volt, a lányomnál még kétéves kora körül is megjelent egyszer. De mi is ez és a koszmó eltávolítása hogyan lehetséges?

Mi az a koszmó?

Ez a sárgás-fehéres lerakódás a fejtetőn nem más, mint a faggyúmirigyek túlműködéséből, és a leváló hámsejtekből képződő zsíros hámpikkely.

A hámsejtek nem tudnak úgy leválni, hogy ne tapadnának össze. Az összetapadás következtében egy vastagabb, vagy vékonyabb réteget képeznek a fej tetején. Nem fertőző, de olykor a szemöldök orrhoz közeli részére is átterjed.

A gyermekorvosunk szerint ezeket a lerakódott rétegeket mindenképpen le kell szedegetni, mert a pórusokat elzárja a levegőtől, tökéletes táptalajt nyújt a gombás fertőzéseknek. Ha nem szedjük le, alatta gyulladás, felülfertőzés jöhet létre.

Koszmó eltávolítása – Hogyan tudunk tőle megszabadulni?

Rengeteg koszmó elleni sampon kapható ma már a drogériákban és a patikákban is, de a régi, természetes módszer is jószerivel használható. Első lépésként a hajszálakat ellenkező irányba kell fésülni, hiszen a haj is beleragadhat a faggyúval körülvett, sárgás pikkelyrétegbe. Ezután egy vattapamacs segítségével patikában kapható babaolajat kell szétoszlatni a fejbőrön. Az olaj feloldja a koszmót és könnyen fel lehet kapargatni ezután.  A kaparás során ügyeljünk arra, hogy a baba fejbőre ne sérüljön meg. Amennyiben semmi nem segít mindenképp forduljunk a gyermekorvoshoz, mert létezik vényre kapható szer is a problémára.

A napi fürdetés után gyengéden, de határozottan meg kell dörzsölni száraz törölközővel a fejet, ez segít a hámrétegek eltávolításában. Nyáron pedig fontos, hogy szellőzőn a fejbőr, ne izzadjon be a sapkák alatt, hiszen a faggyú a meleg hatására még könnyebben termelődik. 

Nektek van olyan (házi) praktikátok, ami jól jön, ha a koszmó eltávolítása a cél?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Az én sztorim

Volt is, meg nem is – Ilyen volt a kislányom élete első biziosztása, a járvány után

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
Koronavírus

Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
160 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek