Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

home office

Miért kéne, hogy maradjon a home office az enyhítések után is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Bár a cégeket meglepte a krízishelyzet, mégis hatékonyabbá váltak - aki dolgozott már home office-ban, az most is jól bírta, a családbarát cégeknek pedig jobban sikerült motiválni dolgozóikat – derül ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom friss kutatásából, melyben a karantén idején szerzett munkatapasztalatokra kérdezett rá.

Elolvasom
költözés
2019.12.02

Laky Zsuzsi: “Belebetegedett a gyermekünk a költözésbe!”

Laky Zsuzsinak, a 2003-ban Miss Európává választott szépségkirálynőnek és sportoló férjének, Dietz Gusztávnak régi álma vált valóra, amikor gyermekeikkel kiköltöztek Gödre. Ám a csodálatos idill majdnem rémálommá vált. Nagyobbik kislányuk ugyanis belebetegedett a költözésbe.

Hogyan jött az ötlet, hogy a fővárosból vidékre költözzetek?

Vidéki lányként, Nagykanizsán nőttem fel, és kifejezetten szeretem a kisvárosi létet. Guszti, a férjem viszont világ életében Budapesten élt. Amikor megismerkedtünk, az ő legénylakásába költöztünk be, ugyanakkor tudtuk, hogy ha majd családunk lesz, akkor szeretnénk egy nagyobb otthont.

Mivel mindkettőnket Budapesthez köt a munkánk, ezért amikor elkezdtük keresni a lehetséges alternatívákat, fontos szempont volt, hogy közel legyen a fővároshoz. Göd első látásra szerelem volt, beleszerettünk a város csodálatos fekvésébe, és a Duna-partba, a jó levegőbe.

A költözés azonban nem várt fordulatot is hozott. A nagyobbik lányotok, Luca megbetegedett. Szerinted ennek a költözés lehetett az oka?

Luca életkorát meghazudtoló érzelmi intelligenciával megáldott kisgyerek, fokozott érzékenységgel. Számára kiemelten fontos, hogy a megszokott környezet vegye körül, mert csak így érzi magát biztonságban. Minden nagyobb változás megviseli, például

amikor megtudta, hogy kishúga lesz, asztmás lett.

Stresszhelyzetben pedig olyan pszichoszomatikus tüneteket produkál, mint a hasfájás.

Luca a budapesti lakásunkat tekintette otthonának, a költözés nagyon megviselte, és az asztma súlyosbodása mellett csalánkiütésszerű bőrtünetek is megjelentek rajta. Ez a „betegség” azóta is fejtörést okoz számunkra, mert bár a közösség, ahova jár, teljes mértékben befogadta, vannak barátai is, ennek ellenére a kiütések azóta sem múltak el teljesen. Az igazi okra azonban a mai napig nem derült fény.

Hogyan próbáltok neki segíteni?

Úgy próbáljuk oldani a benne levő feszültséget, hogy rengeteget beszélgetünk, odafigyelünk rá és mindig biztosítjuk róla, hogy bármilyen problémája is van, elmondhatja nekünk, hiszen egy igazi család így működik.

A férjemmel jó családban nőttünk fel, maradandó értékeket hoztunk magunkkal. Ezeket próbáljuk továbbadni a saját gyermekeinknek is. Úgy nevelünk, ahogy mi is láttuk a szüleinktől. Nagyon fontos számunkra az együtt töltött, minőségi idő, a közös étkezések és a családi programok.

„Reneszánsz” típusú emberek vagyunk, akik nem szeretik a túl sok kütyüt a környezetükben. Minket nem nagyon látnak úgy, hogy ahelyett, hogy a gyerekeinkkel foglalkoznánk, nyomkodjuk a telefonunkat, és a televíziót is csak nagy ritkán kapcsoljuk be.

Élvezzük és ki is használjuk, hogy Gödön, csodás környezetben lakunk. Sokat sétálunk a Duna parton, kirándulunk és túrázunk a környéken. Az a célunk, hogy jó alapot adjunk a gyermekeinknek.

Laky Zsuzsi
Gödön a lányokkal

Olvastam rólatok, hogy szoktatok együtt meditálni is. Ez tényleg így van?

A meditálás bevezetése a családunk életébe édesapám érdeme, aki egy rendkívül művelt és színes egyéniség. Nagyon jól tud mesélni és magyarázni. Luca erre nagyon fogékony és állandó rajongással faggatja a nagypapáját minden őt érdeklő kérdésről. Egyszer meglátta őt meditálás közben és ez felkeltette a kíváncsiságát. Azóta, ha nem is mindennapos rendszerességgel, szoktunk együtt meditálni. A férjem pedig, aki sportolóként elsajátította a helyes levegővételi technikát, szeretné, ha azt a lányok is megtanulnák, hiszen az nem csak a koncentrálásban, teljesítményfokozásban, de a stresszoldásban is segít.

Úgy gondoljuk, hogy nem kell mindig valamit csinálni, befelé is kell figyelni!

A meditálás is erről szól. Kiüríteni a fejünket, elcsendesíteni az elménket egyáltalán nem egyszerű mutatvány, de kitartó gyakorlással egyre jobban megy és nagyon hasznos.

Mit tartotok a legfontosabbnak a gyereknevelésben?

Két kislányunk, Luca és Lujzi természete nagyon eltérő, míg Luca egy szenzitív, intenzív belső életet élő kisgyerek, addig Lujzi igazi olasz temperamentumot örökölt tőlem. Ám bármilyen nézeteltérés is üti fel a fejét a családban, mindig kibékülünk és megbeszéljük a történteket.

Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy megtanulják, nem a külsőségek a fontosak. Szoktunk beszélgetni arról is, milyen volt szépségkirálynőnek lenni. De mindig elmondom, hogy a szép külső önmagában kevés és felszínes, ha nem társul hozzá belső érték, segítőkészség, empátia. Ahogy Saint Exupéry is írja: Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. A kötődés, legyen az szerelem vagy szeretet, az egyik legszebb dolog az életben. Mi ebben őszintén hiszünk.

Talán az egyik legjobb dolog az életünkben, amit Guszti csak „reggeli áhítatnak” nevez. Amikor a még álomittas gyermekeinket kihozza az ágyukból és beszívjuk a reggeli gyerekillatot, és össze-vissza puszilgatjuk őket, annál nincs is szebb dolog a világon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

home office

Miért kéne, hogy maradjon a home office az enyhítések után is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
1
joy napok

Gyereknapi ajándék vagy magadnak lesz? 3 könyvesbolt, ahol most hatalmas akciók vannak! + Itt egy ingyenesen letölthető könyv a Mi Micsoda sorozatból!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
vegyélhazait

#vegyélhazait , mert a jövőnk a tét: Íme 5 hazai környezettudatos, fenntarthatósággal foglalkozó márka!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek