Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

horoszkóp
Szerző: Noémi

A horoszkóp szerint ezen csillagjegy szülöttjei a legjobb anyák

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat

A horoszkópjuk szerint rangsorolták a legjobb anyukákat... Íme, a lista:

Elolvasom
költözés
2019.12.02

Laky Zsuzsi: “Belebetegedett a gyermekünk a költözésbe!”

Laky Zsuzsinak, a 2003-ban Miss Európává választott szépségkirálynőnek és sportoló férjének, Dietz Gusztávnak régi álma vált valóra, amikor gyermekeikkel kiköltöztek Gödre. Ám a csodálatos idill majdnem rémálommá vált. Nagyobbik kislányuk ugyanis belebetegedett a költözésbe.

Hogyan jött az ötlet, hogy a fővárosból vidékre költözzetek?

Vidéki lányként, Nagykanizsán nőttem fel, és kifejezetten szeretem a kisvárosi létet. Guszti, a férjem viszont világ életében Budapesten élt. Amikor megismerkedtünk, az ő legénylakásába költöztünk be, ugyanakkor tudtuk, hogy ha majd családunk lesz, akkor szeretnénk egy nagyobb otthont.

Mivel mindkettőnket Budapesthez köt a munkánk, ezért amikor elkezdtük keresni a lehetséges alternatívákat, fontos szempont volt, hogy közel legyen a fővároshoz. Göd első látásra szerelem volt, beleszerettünk a város csodálatos fekvésébe, és a Duna-partba, a jó levegőbe.

A költözés azonban nem várt fordulatot is hozott. A nagyobbik lányotok, Luca megbetegedett. Szerinted ennek a költözés lehetett az oka?

Luca életkorát meghazudtoló érzelmi intelligenciával megáldott kisgyerek, fokozott érzékenységgel. Számára kiemelten fontos, hogy a megszokott környezet vegye körül, mert csak így érzi magát biztonságban. Minden nagyobb változás megviseli, például

amikor megtudta, hogy kishúga lesz, asztmás lett.

Stresszhelyzetben pedig olyan pszichoszomatikus tüneteket produkál, mint a hasfájás.

Luca a budapesti lakásunkat tekintette otthonának, a költözés nagyon megviselte, és az asztma súlyosbodása mellett csalánkiütésszerű bőrtünetek is megjelentek rajta. Ez a „betegség” azóta is fejtörést okoz számunkra, mert bár a közösség, ahova jár, teljes mértékben befogadta, vannak barátai is, ennek ellenére a kiütések azóta sem múltak el teljesen. Az igazi okra azonban a mai napig nem derült fény.

Hogyan próbáltok neki segíteni?

Úgy próbáljuk oldani a benne levő feszültséget, hogy rengeteget beszélgetünk, odafigyelünk rá és mindig biztosítjuk róla, hogy bármilyen problémája is van, elmondhatja nekünk, hiszen egy igazi család így működik.

A férjemmel jó családban nőttünk fel, maradandó értékeket hoztunk magunkkal. Ezeket próbáljuk továbbadni a saját gyermekeinknek is. Úgy nevelünk, ahogy mi is láttuk a szüleinktől. Nagyon fontos számunkra az együtt töltött, minőségi idő, a közös étkezések és a családi programok.

„Reneszánsz” típusú emberek vagyunk, akik nem szeretik a túl sok kütyüt a környezetükben. Minket nem nagyon látnak úgy, hogy ahelyett, hogy a gyerekeinkkel foglalkoznánk, nyomkodjuk a telefonunkat, és a televíziót is csak nagy ritkán kapcsoljuk be.

Élvezzük és ki is használjuk, hogy Gödön, csodás környezetben lakunk. Sokat sétálunk a Duna parton, kirándulunk és túrázunk a környéken. Az a célunk, hogy jó alapot adjunk a gyermekeinknek.

Laky Zsuzsi
Gödön a lányokkal

Olvastam rólatok, hogy szoktatok együtt meditálni is. Ez tényleg így van?

A meditálás bevezetése a családunk életébe édesapám érdeme, aki egy rendkívül művelt és színes egyéniség. Nagyon jól tud mesélni és magyarázni. Luca erre nagyon fogékony és állandó rajongással faggatja a nagypapáját minden őt érdeklő kérdésről. Egyszer meglátta őt meditálás közben és ez felkeltette a kíváncsiságát. Azóta, ha nem is mindennapos rendszerességgel, szoktunk együtt meditálni. A férjem pedig, aki sportolóként elsajátította a helyes levegővételi technikát, szeretné, ha azt a lányok is megtanulnák, hiszen az nem csak a koncentrálásban, teljesítményfokozásban, de a stresszoldásban is segít.

Úgy gondoljuk, hogy nem kell mindig valamit csinálni, befelé is kell figyelni!

A meditálás is erről szól. Kiüríteni a fejünket, elcsendesíteni az elménket egyáltalán nem egyszerű mutatvány, de kitartó gyakorlással egyre jobban megy és nagyon hasznos.

Mit tartotok a legfontosabbnak a gyereknevelésben?

Két kislányunk, Luca és Lujzi természete nagyon eltérő, míg Luca egy szenzitív, intenzív belső életet élő kisgyerek, addig Lujzi igazi olasz temperamentumot örökölt tőlem. Ám bármilyen nézeteltérés is üti fel a fejét a családban, mindig kibékülünk és megbeszéljük a történteket.

Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy megtanulják, nem a külsőségek a fontosak. Szoktunk beszélgetni arról is, milyen volt szépségkirálynőnek lenni. De mindig elmondom, hogy a szép külső önmagában kevés és felszínes, ha nem társul hozzá belső érték, segítőkészség, empátia. Ahogy Saint Exupéry is írja: Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. A kötődés, legyen az szerelem vagy szeretet, az egyik legszebb dolog az életben. Mi ebben őszintén hiszünk.

Talán az egyik legjobb dolog az életünkben, amit Guszti csak „reggeli áhítatnak” nevez. Amikor a még álomittas gyermekeinket kihozza az ágyukból és beszívjuk a reggeli gyerekillatot, és össze-vissza puszilgatjuk őket, annál nincs is szebb dolog a világon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

horoszkóp
Szerző: Noémi

A horoszkóp szerint ezen csillagjegy szülöttjei a legjobb anyák

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
1
játékok

Megfulladunk a játékokban – mit tegyünk? Egy tapasztalt gyógypedagógus édesanya tanácsai

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
2
költözés

Laky Zsuzsi: “Belebetegedett a gyermekünk a költözésbe!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek