Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
gyermekbetegségek
Fotó: Getty Images
2020.01.30

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Felső és alsó légúti megbetegedések

Kicsi korban még szűkek a légutak, ráadásul az új közösségben számára új kórokozókkal találkozik a szervezet. Nem csoda, hogy van, aki ősztől tavaszig szinte folyamatosan náthás. 
Hogyan terjed? Cseppfertőzéssel. Ne menjetek át játszani a csoporttárshoz, ha tudjátok, hogy meg van fázva.
Lefolyás: Egy hét alatt lezajlik, lázzal vagy anélkül.
Mit tehetsz? Használhatsz orrspray-t a váladék cseppfolyóssá tételéhez vagy a megduzzadt orrnyálkahártya lelohasztásához. Tápláld a gyereket egészséges étkekkel, itasd sok folyadékkal. Altasd hűvös szobában. Szellőztess gyakran.
Szobafogság? Nem szükséges, csak a lázas időszakokban. A gyerek közérzete többnyire jó, nyugodtan felkelhet, játszhat és ki is mehet.
Mit kell még tudnod? Ha azt tapasztalod, hogy már a sokadik légúti megbetegedésen vergődtök keresztül egy szezon alatt, az önmagában még nem aggasztó. De ha ezek minden alkalommal szövődménnyel járnak (például a fülére húzódnak), akkor érdemes immunológiai kivizsgálást kezdeményezni.

Hasmenéses-hányásos betegségek

Ha felüti a fejét, általában pikkpakk végigmegy egy közösségen.
Hogyan terjed? Székletszóródással, szennyezéssel (vagyis könnyen, ha azt vesszük, hogy az óvodások nem mindig tartják be maradéktalanul a higiénikus vécéhasználat szabályait), olykor cseppfertőzéssel.
Lefolyás: Pár nap, egy hét.
Mit tehetsz? Nem szükséges szigorú diétát tartani vagy a tejet megvonni. Fogyasszon a gyerek valami könnyű ételt, amit szívesen elfogad. Probiotikum adásával segíthetsz rendbe hozni a bélflórát. Adj neki sokszor inni. 
Szobafogság? Nem szükséges, ha a gyerek jól érzi magát.
Mit kell még tudnod? Bizonyos esetekben széklettenyésztésre van szükség, de ezt megmondja a háziorvos.

Bárányhimlő

A legragályosabb betegségek egyike, 100-ból 99-en elkapják.
Hogyan terjed? Cseppfertőzéssel vagy érintés útján. Sajnos nem lehet rá felkészülni, mert már az első kiütés megjelenése előtt 24–48 órával fertőz.
Lefolyás: 14–21 nap lappangási idő után testszerte kiütések jelennek meg, amelyek hólyagokká alakulnak, majd pörk lesz belőlük. A pörkök 1-2 hét múlva leesnek: ekkor mondható ki a gyógyulás. Nem túl magas láz, étvágytalanság, nyűgösség előfordulhat.
Mit tehetsz? Az immunrendszernek magának kell leküzdenie a betegséget. Itasd sokat a gyereket. Fürdés vagy zuhany helyett csak nedves áttörlést alkalmazz. Ne kend be semmivel a kiütéseket. Ne hagyd, hogy a gyerek vakarja a hólyagokat – vágd rövidre a körmét. 
Szobafogság? Ne menjen közösségbe, amíg fertőz, de egyébként játszhat és levegőre is mehet.
Mit kell még tudnod? Ritkán ugyan, de a bárányhimlőnek súlyos szövődményei lehetnek, akár agyvérzés is. Plusz: ha egy nő várandósan kapja el a bárányhimlőt, az súlyos károsodást okozhat a magzatban – ezért lányoknál különösen fontos, hogy lehetőleg essenek át a betegségen gyerekkorukban, vagy legyenek beoltva. Idén ősztől a bárányhimlő elleni oltás is a kötelezők közé tartozik, amit szakértőnk is támogat.

Kéz-láb-száj betegség

Nem tartozik a legtipikusabb fertőzések közé, de idén sajnos gyakran megjelent a bölcsődékben, óvodákban. Vírusfertőzés, amely fájó hólyagokat okoz a szájban és viszkető kiütéseket a kar és a láb területén. 
Hogyan terjed? Kontakt úton, orr-, illetve torokváladékkal, nyállal, széklettel, cseppfertőzéssel. Mivel a kicsik pelenkásak, biliznek, szopják az ujjukat és nem hívei a gyakori kézmosásnak, a terjedése nagyjából kivédhetetlen.
Lefolyás: 7–10 nap. Ezalatt hőemelkedése is lehet a gyereknek.
Mit tehetsz? A tüneteket enyhítheted lázcsillapítóval, a száj­­­­­ban lévő hólyagok okozta fájdalom mérséklésére használhatsz külsőleges oldatban helyi érzéstelenítőt. Segíthet a jégkocka-­szopogatás is, és a nem savas, hűtött italok. A savanyú gyümölcsök, gyümölcslevek, szénsavas italok, valamint a sós, fűszeres ételek csak rontanak a helyzeten, helyettük pépes fogásokat készíts. Bár a gyerek elutasíthatja az evést, ivást, utóbbit mindenképp erőltesd, hogy elkerüljétek a dehidratációt.
Szobafogság? A fertőzőképesség a tünetek elmúltával is megmarad néhány hétig, így ez a betegség hosszabb távolmaradást indokol a gyerekközösségektől. Felnőttekre általában nem veszélyes, azonban tünetmentes hordozóként továbbadhatjuk a gyerekeknek a vírust.
Mit kell tudnod? Nagyon ritka esetben szövődmény lehet a vírusos agyhártyagyulladás, illetve az agyvelőgyulladás.

Hogyan készítsd fel a gyerekedet?

Erősítsd az immunrendszerét egészséges táplálkozással (sok zöldség, gyümölcs) – nem feltétlenül mesterséges vitaminkészítményekre gondolunk.
Tanítsd meg orrot fújni: egyik orrlyuk, másik orrlyuk, zsebkendő kidob, kéz megmos.
Tanítsd meg a helyes vécéhasználatra: pisilés után előrefelé, kakilás után hátrafelé törlünk, és utána mindig kezet mosunk. 
Beszéld át a házi gyermekorvossal, melyik kötelező oltás van soron, és melyeket ajánlja a választhatók közül.

Régebbi Gyereklélek magazinok digitális formában megvásárolhatók 595 Ft-ért!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek