Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
160 szavazat

A koronavírussal kapcsolatban a 60 év felettiek és krónikus betegségben szenvedők számára egyértelmű a szakmai ajánlás, miszerint minden közösségi aktivitást és társas érintkezést nullára kell redukálni, mivel ők a legveszélyeztetettebbek. Ennek egyetlen lehetséges módja, ha otthon maradnak. De mi a helyzet a gyerekekkel és az egészséges felnőttekkel? Dr. Kertesi Zsuzsanna háziorvost erről kérdeztük.

Elolvasom
lánynevek
Fotó: Pixabay
2020.06.13

Mi legyen a baba neve? Válogassatok 2020 legnépszerűbb lánynevei között!

Még nem tudjátok, mi legyen a baba neve? Válogassatok azok közül a lánynevek közül, amelyek 2020-ban a legnépszerűbbek voltak!

A legnépszerűbb keresztnevek listája évről évre változik. Míg szüleink idejében még a klasszikus, hagyományos nevek taroltak, mostanra egyre több, különleges hangzású, idegen nyelvből átvett keresztnév került a leggyakrabban választottak közé. Azok a nevek, melyek tíz éve még kiemelt népszerűségnek örvendtek, ma már csak kevés szülőben merülnek fel, mint lehetséges opció. De mely lánynevek a legpopulárisabbak most? Eláruljuk!

Milyen lánynevek közül válogathatunk?

Évről évre változik az a lista, melyből gyermekünknek keresztnevet választhatunk. 2020. január elseje óta 2375 női és 1813 férfinevet tartalmaz ez a lista, összesen 4188 anyakönyvezhető név létezik ma Magyarországon.  Ám akkor sincs probléma, ha az engedélyezettek között nem találunk megfelelőt, kérvényezhetjük új név felvételét a listára. Az utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének 5 fős szakértői bizottsága bírálja el- az úgynevezett Utónévbizottság-, akik meghatározott szempontok alapján döntenek a beérkező kérelmekről. A bizottságban van névkutató, pszicholingvista, nyelvtörténész és szociolingvista is.

Amikor nevet keresünk gyermekünknek, van pár alapszabály, amit mindenképpen be kell tartanunk ahhoz, hogy az valóban anyakönyvezhető legyen.

Nem adható olyan név, amely hátrányos a viselőjére nézve, és károsan befolyásolhatja a gyermek személyiségfejlődését a későbbiekben. Ha különleges vagy külföldi nevet szeretnénk választani, számítsunk arra, hogy ezek magyarosítva kerülnek majd elfogadásra, így a külföldi nevek kizárólag magyar helyesírással adhatóak, például a Jennifer helyett Dzsenifer. Az olyan neveket általában elutasítják, amelyekről nem dönthető el, hogy férfi vagy női név, a magyar utónévkönyvben ugyanis nem szerepelhetnek uniszex nevek.

A fentiek mellett persze még számos egyéb szabálynak meg kell felelnie az új névnek. Tehát, mielőtt új keresztnévvel szeretnénk gazdagítani a naptárat, célszerű végigmennünk a szabályokon, hogy tudjuk, egyáltalán érdemes-e kérvényeznünk a bejegyzést. A legújabb engedélyezett neveket pedig az Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján tekinthetjük meg.

Névválasztáskor több szempontot is érdemes figyelembe vennünk: nem csak az számít, hogy melyik keresztnév tetszik, hanem az is, illeszkedik-e a vezetéknévhez, a családi hagyományokhoz, és arra is gondolnunk kell, hogy gyermekünk ezt a nevet viseli majd élete végéig (az a név, ami nagyon aranyos egy kisgyereknek, nem biztos, hogy felnőtt korban is az lesz).

A legnépszerűbb lánynevek

Míg szüleink idejében az olyan hagyományos nevek voltak divatosak, mint az Erzsébet, a Katalin vagy a Mária, addig ma a modern, külföldies hangzású, angolból, franciából magyarított írású, esetleg sorozatban vagy filmekben szereplő nevek, valamint szépen hangzó gyümölcsök, tárgyak elnevezéseiből alkotott keresztnevek lepték el a naptárakat. Vannak, akik kedvenc filmjük, vagy éppen szappanoperájuk szereplőinek a nevét szeretnék anyakönyvezni.

Jó pár név elvérzik az engedélyezésnél. Ilyen például a Táblácska, Cukorka, Balaton, Főni, Kazetta, Mazsola (azt gondolom, érthető okokból).

A ’80-as évek második felétől a kilencvenes évek elejéig az Alexandra, Nikolett, Dóra, Viktória és Eszter nevek kerültek a tízes élmezőnybe, 1999-re az addig 10 legnépszerűbb név sorából szinte minden klasszikusabb név kiesett. 1985 és 1999 között a tíz leggyakrabban adott női név: a Vivien, a Viktória, az Alexandra, az Anna, a Fanni, a Dóra, az Eszter, a Réka, a Nikolett és a Petra.

2000-ben és 2001-ben a szülők névadáskor az előző évtized kedvenceit tartották meg, csupán a Boglárka név került be újonnan a legkedveltebb tíz női név közé.  2002-ben a Zsófia, 2004-ben a Dorina, 2005-ben a Laura, 2006-ban pedig a Hanna és a Lili nevek jelentek meg a népszerűségi top tízben. 2007-ben csak a népszerűségi sorrend változott, 2008-ban viszont az első tíz név közé került a Jázmin is. 2009-ben népszerű név lett a Nóra, 2010-ben csatlakozott az élmezőnyhöz a Luca, 2012-ben a Csenge, 2013-ban a Zoé és az Emma. 2016-ban a Léna lett a leggyakrabban választott női név. A 2017-es tízes lista csak sorrendjében változott, ahogyan 2018-ban is.

2020-ra sem változott, hogy a legnépszerűbb nevek között még mindig leginkább hétköznapibb nevek szerepelnek, így például az Anna, a Hanna, a Luca és az Emma, de az elmúlt pár évben mindig felkerül a listára pár különlegesebb név is, 2019-ben például a Zoé.

Furcsa keresztnevek

Többen szeretnének furcsa nevet adni gyermekünknek, mint gondolnánk. Az égtájaktól kezdve a kedvenc filmhősökig sok mindennel próbálkoznak a leendő szülők, ha a gyermek nevéről van szó.

2019-ben elutasított női nevek: Tibina, Cinke, Mézy, Samsara, Pink, Dzoána, Izáura, Szivárvány.

2019-ben már anyakönyvezhető új női nevek:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Denerisz, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Egres, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Jara, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

2020-ban tovább bővült a lista pár meghökkentő lánynévvel: Brianna, Denerisz, Ljuba, Lóisz, Makaréna,  Hüem, Nazli, Néle.

 

Arra nem panaszkodhatunk, hogy nincs választék, talán pont az a gond, hogy túl hosszú a lista, amelyből csupán egy, maximum kettő keresztnevet választhatunk. Mindenesetre érdemes a női megérzésünkre is hagyatkozni, sok kismama számol be ugyanis arról, hogy megálmodta, vagy egy sugallat hatására találta meg gyermeke számára az ideális nevet.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
160 szavazat
Top
1
receptek

4 brutálisan finom fagyi recept, amit pillanatok alatt összedobhatsz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
Tabu témák

5 zavarba ejtő kérdés, amire a legtöbb szülő nem tudja, mit válaszoljon! Így vágd ki magad!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek