Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
lázas a baba
Fotó: Getty Images
2020.02.21

Így csillapítsd a baba lázát! 7 fontos tudnivaló a csecsemő- és kisgyermekkori lázcsillapításról

Mi okozza a lázat, mikor szükséges a lázat csillapítani és hogyan csináljuk szakszerűen? Melyik lázmérő a legmegbízhatóbb? Mi az, amit mindenképpen kerüljünk?

Állandó vitatéma a szülők között és orvos és szülők között is a lázcsillapítás. Szükséges-e a lázcsillapítás babáknál? Nagyon gyerekeknél? Mikortól hogyan? Milyen módszerekkel? Ezeknek próbáltunk meg utána járni.

Mi válthat ki lázat?

A láz megemelkedett testhőmérséklettel járó állapot. Leggyakoribb oka valamilyen baktérium, vírus vagy gombák okozta fertőzés, de állhat a hátterében gyulladásos és autoimmun betegség, szervgyulladás, a hőszabályozás zavara is. Lázat a sérülések, például agyrázkódás, egyéb baleseti sérülések is kiválthatnak.

Lázcsillapítás babáknál – mikor szükséges, mikor nem?

A láz a szervezet védekező reakciója, nem betegség, hanem tünet, amely akár hasznos is lehet. Lázas állapotban ugyanis immunrendszerünk hatékonyabban veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. A tudomány mai állása szerint csak bizonyos esetekben indokolt csillapítani.

Mikor beszélünk lázról?

37 °C fok felett hőemelkedésről, 38 °C felett lázról, 39 °C felett pedig magas lázról beszélünk.

Hogyan mérjük?

A lázat mérni szájban, fülben, hónaljban és végbélben lehet. Szájban – főként kisgyermekek esetében- csak olyan eszköz használható, amit nem lehet elharapni! 1 éves kor alatt mindenképpen a végbélben mérjük a testhőmérsékletet, de 1-3 éves kor között is leginkább ez a módszer ajánlott. Az így mért értékből azonban 0,5°C-ot mindig le kell vonni! Ugyanez igaz a szájban, fülben mért testhőmérsékletre is, kivételt ez alól a hónaljban mérés jelent.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek