Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
népszerű fiúnevek
Fotó: Pixabay
2020.06.16

Fiúnevet kerestek? Itt a legnépszerűbbek listája!

A legkedveltebb fiúnevek és a legfurcsábbak, amelyektől te is garantáltan kiakadsz

A legnépszerűbb fiúnevek után kutakodsz? Azért, mert ezek közül választanál, vagy éppenséggel pont, hogy nem? Segítünk!

A legnépszerűbb fiúnevek és a legérdekesebbek is

A népszerűségi listát évek óta az olyan fiúnevek vezetik, mint a Bence, Máté, Levente, Ádám és a Dávid, de az elmúlt években egyre több szülő adta gyermekének a régi klasszikusnak számító László, Zoltán,  Attila, Csaba és Péter nevet is.

A legnépszerűbb fiúnevek kivétel nélkül már régóta részét képezik a Magyar Utónévjegyzéknek, ugyanakkor évről évre egyre nő a különlegesebb hangzású nevek iránti kereslet is. A szülők szívesen adják gyermekeiknek filmsztárok és hősök nevét, de nem riadnak vissza attól sem, hogy állatnevek vagy égtájak elnevezései között válogassanak.

Így kerültek az utónév kérelmeket elbíráló Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének 5 fős szakértői bizottsága elé az olyan kérelmek, mint a Csikó, Bájron vagy a Nurszultán.

Ha ti is szeretnétek valamilyen érdekes névvel meglepni gyermeketeket, azt viszonylag egyszerűen megtehetitek. Ehhez nem kell mást tenni, mint az MTA felé beadni a kérvényt és várni, hogyan dönt az erre szakosodott bizottság.

Sok név kiment a divatból, helyükre újak érkeztek

Összevetve a pár évtizeddel ezelőtti és a jelenleg divatos neveket, ég és föld a különbség.

Az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején a legtöbbet adott férfinevek a László, a Zoltán, az István, az Attila, a József, a János, a Sándor, a Gábor és a Csaba voltak.

Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején a korábban szeretett nevek népszerűségi sorrendje változott, illetve több név is élre került a kedveltségi listán. A férfinevek közé bejött a Péter, a Tamás, illetve a Zsolt is.

Újabb tíz év múlva, az 1980-as évek második felétől a kilencvenes évek elejéig ismét változott a már addig is közkedvelt nevek gyakorisága, és egy-egy név átadta helyét más, egyre népszerűbb keresztneveknek: így került be például az Ádám a tízes élmezőnybe. 1999-re a 10 legnépszerűbb név sorából a László kivételével minden klasszikusabb név kiesett, ugyanakkor újonnan bekerült nevek egész sorát láthatjuk a statisztikában.

1985 és 1999 között a tíz leggyakrabban adott férfinév a Dávid, a Bence, a Dániel, a Tamás, a Máté, a Péter, az Ádám, a Márk, a Balázs és a László voltak.

2000-2008 között a legnépszerűbb 10 férfinév közé bekerült a Gergő, a Levente és a Milán, ehhez csatlakozott pár évvel később a Dominik név is. 2014-ben a Marcell név nyert több népszerűséget, 2015-ben az Áron, 2016-ban pedig a Noel.

2017-ben a Bence, a Balázs, a Bálint, a Dániel, a Zoltán valamint a Gergő voltak a fiúnevek toplistájának a csúcsán.

2019-ben ezek az új férfinevek jelentek meg – a kérelmek
alapján-, és kerültek hivatalosan is az adható nevek listájára:

Amar, Arif, Apaj, Agamemnon, Alpár, Aszmet, Aurélián, Barakony, Berger, Benája, Bors, Ariel, Dotán, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hananjá, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Katosz, Karcsa, Kardos, Karion, Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kresmir, Kücsid, Lizander,  Lior, Lukréciusz, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Őze, Parker, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Terenc,Timó, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zohár, Zuriel.

Ma már a magyar utónevek között igazán különleges, egyedi és olykor vicces neveket találhatunk. Sokan azért szeretnek megmaradni az egyszerű, szép neveknél, de rengeteg névötlet érkezik be a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsához minden évben.

A tavalyi évben is nagyon sok javaslat érkezett, az engedélyezett nevek listáját havonta frissítik. Elutasításra kerültek viszont, így továbbra sem adhatók az alábbi fiúnevek:

Betyár, Főni, Maci, Kopasz, Triszmegisztosz, Oliwer, Öcsi, Portosz, Nintendó, Zödön,  Jettero.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek