Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
legózás
2019.09.07

Legózás mesterfokon: 6 tipp az építőjátékokhoz

Az építőjáték a játékipar legnagyszerűbb találmánya. De vajon tudod-e, mennyivel többet is kihozhatsz a kockák rakosgatásából a puszta építésnél?

Kapcsolódj be te is

A gyerekek jobban ráéreznek a játékra, ha valaki megmutatja nekik, mi mindent kezdhetnek a kockákkal. Az is hasznos, ha beszélgetsz a gyermekeddel az ötleteiről (pl. hogyan lehetne istállót építeni).

Ha kell, kezdeményezz

„Kinek van kedve lovagvárat építeni?” A kisebbeknek néha lelkesítésre van szükségük, hogy megtörjön a jég. Nincs azzal semmi baj, ha az animátor szerepét öltöd magadra.

Használd az építőjátékot meséléshez

Mary Jane Heisner amerikai fejlődéskutató a történetmesélés/szerepjáték eszközével próbálta óvodáskorú gyerekek nyelvi készségeit fejleszteni. Építőkockák és játékfigurák segítségével játszott el nekik történeteket, majd a mese végén oda is adta a kellékeket. Kiderült, hogy a módszer nemcsak ­szerepjátékra, de építkezésre is sarkallta a kicsiket.

Használd ki az alkalmat a szerepjátékra

A szülő lelombozódhat, ha a gyermeke ahelyett, hogy bonyolult építményeket alkotna, két sebtiben felhúzott torony tövében katonásdit vagy tündéreset játszik. Tudd, hogy nincs ezzel semmi baj. A szerepjáték szintén nagyon fejlesztő hatású (erről szól cikkünk a 44. oldalon) – az építőkockák ehhez díszletül szolgálhatnak. Egy 2016-os kutatás szerint azok a játékok, amelyek a gyermek fantáziáját mozgósítják, segítik az irányító-szabályozó agyi funkciók (pl. indulatkezelés) fejlődését.

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek