Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Állok a mosókonyhában a beindított mosógép előtt, és már megint sírni kell. Mindig itt sírok, hogy a gyerekeket ne rémisszem meg...

Elolvasom
növények
Fotó: Getty Images
2020.05.07

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

Íme a leghatékonyabb légtisztító szobanövények, amelyek sokkal jobban tisztítják otthonotok levegőjét, mint a többi növény.

A növények nem csak abban segítenek, hogy otthonod még mutatósabb legyen. A levegő minőségére, így az egészségedre is pozitív hatással lehetnek! Az alap: minden növény légtisztító, és minél több növény van egy lakásban, annál jobb. Ám a NASA végzett egy direkt erre irányuló kutatást, amely szerint az alábbiak a legjobb és leghatékonyabb légtisztító szobanövények. Ezek ugyanis sokkal több oxigént termelnek, mint a többi növény és extra hatékonysággal kötik meg a levegőben fellelhető méreganyagokat. Lássuk, melyek ezek!

Légtisztító szobanövények

Anyósnyelv
(Sansevieria)

A Sansevieria néven is ismert anyósnyelv képes megkötni a nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén oxidot is sok más vegyi anyag mellett, amelyek a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a WC papírban vagy a papírzsebkendőben is megtalálható. Így anyósnyelvet tehettek a fürdőszobába is, ugyanis nem igényel sok napfényt, elég, ha néha ablak közelébe teszed. Viszont mivel mérgező növény, ezért olyan magasságba rakd, hogy kis gyermeked véletlenül se érje el, a nagyobbaknak pedig hívd fel a figyelmét arra, hogy ezt a növényt bizony nem szabad bántaniuk.

Aloe vera

Az aloe vera is megtisztítja a levegőt a formaldehidtől, amit sok tudós rákkeltő vegyszernek tart, és amely akár a szőnyegekben vagy a a kanapék kárpitjaiban is megmaradhat. Ezért érdemes néhány aloe verát tartani a lakás több helyiségében is. Szereti a napfényt, úgyhogy érdemes a konyhában és a nappaliban napos részre tenni. A hálószobába azért azért jó, mert kellemes hangulatot teremt, így jobbat, pihentetőbbet aludhatunk. Ráadásul éjszaka is termel oxigént. Ezen kívül ne felejtsük el, hogy a leveleiben található gél nagyon hatásos sebekre, égési sérülésekre.  

Szobai futóka
(Epipremnum aureum)

Az egyik legjobb és az egyik legrosszabb tulajdonsággal egyaránt rendelkezik a szobai futóka. A jó, hogy konkrétan a legjobb a légtisztító növények között és ráadásul elég igénytelen növény, így sötét, árnyékosabb helyen is szép marad és ha elfelejted időnként a locsolást, azt is aránylag jól viseli. A rossz viszont az, hogy mérgező is, konkrétan a levelei, úgyhogy gyerek ne érje el. 

Sárkányfa
(Dracaena marginata)

A sárkányfa is jó légtisztító: semlegesíti a toxinokat, mutatós is, ráadásul szereti a monitor fényt, úgyhogy az otthoni dolgozósarokba, íróasztalhoz is mehet, és ablak közelébe is. Szereti a sok vizet és a sok fényt is, viszont szintén mérgező, úgyhogy a piciket tartsuk távol tőle.

Fotó: Getty Images

Krizantém
(Chrysantheium morifolium)

A  krizantém nem csak nagyon szép és színes növény, amely tulajdonságainak köszönhetően még szebbé teheti otthonotokat, de megköti a benzolt, ami például ragasztókban, festékekben, továbbá műanyagokban és mosószerekben is megtalálható. És ha szeretnéd, hogy virágja is legyen, akkor mehet az ablak közelébe, ahol sokat éri a nap. És friss levegő is.

Kislevelű fikusz
(Ficus benjamina)

Felszívja a xilolt és a formaldehidet is, így ez a fajta fikusz is a legjobb légtisztító szobanövények közé tartozik. Szereti a napot, úgyhogy mehet ablak közelébe, viszont készül fel, hogy magasra meg tud nőni, és a magas alatt akár 5 métert értünk, szóval érdemes egy külön sarkot kinézni neki, valamelyik ablak közelébe. 

Zöldike
(Chlorophytum elatum)

Tudtad, hogy a zöldike állítólag 4 óra alatt képes egy 25 négyzetméteres szoba levegőjének a szén-monoxid tartalmát akár 80%-kal is csökkenteni!? Pedig így van, ezért érdemes nem csak a nappaliba vagy a hálószobába rakni, de a konyhába a tűzhely közelébe is. 

Rákvirág
(Aglaonema modestum)

A rákvirág is jól közömbösíti a benzolt és a formaldehidet, ráadásul nem feltétlen igényli a napfényt. Viszont neki is mérgező a nedve és a termése is, úgyhogy (kis)gyerek esetén csak óvatosan!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
anya lánya

“Jókat alszik és már minket is hagy aludni” – 11 dolog, amiért imádom, hogy 11 éves a lányom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek