Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Ha valaki eddig alábecsülte volna a főállású szülő státuszát, mostantól tutira nem fogja. Egy tavalyi kutatás eredménye szerint ugyanis könnyebb bejárni dolgozni, mint otthon maradni a gyerekkel.

Elolvasom
igaz történet
2020.04.02

“Sokat gondolkoztam azon, miért kaptam ezt a betegséget” – Egy teratómából kigyógyult, hamarosan kétgyermekes magyar édesanya igaz története

Lukáts Edina, a Babawellness blog írója egy daganatos megbetegedésből való felépülés során eszmélt rá arra, hogy életén, életmódján változtatnia kell. Hamarosan a kétgyermekes édesanyák táborát erősíti, és ma már ő segít a blogján keresztül megtalálni másoknak az egészséges életmódhoz vezető utat.

Mesélnél egy picit a betegségedről? Bevallom sosem hallottam még a daganatos elváltozások e típusáról.

Teratóma a neve ennek a speciális betegségnek. Ez egy velünk született daganat, ami már a kisbabakorunk óta a szervezetünkben van és később felnőttkorban, akár nagyobb lelki megterhelés hatására is előjöhet.

Nem is tudtál róla? Semmilyen tünete nem volt korábban?

Nem, semmilyen. Nagy szerencsém volt, hogy kiderült. 22-23 éves voltam és éppen egy nagy gyógyszercég gyakornoki programjában vettem részt. Az ott dolgozókat széleskörűen szűrik egészségügyi szempontból. Az ultrahang vizsgálat során említettem, hogy az elmúlt időben hasi fájdalmaim vannak, de igazából a multis megterhelő életmódnak tudtam be. Akkor jöttem fel Miskolcról, az utolsó évem volt az egyetemen, a diplomamunka előtt álltam, rendes nyolcórás munkában dolgoztam, vidékiként minden új volt, hirtelen belekerültem a mélyvízbe, sok volt a stressz.

Először egy cisztának gondolták, mert hatalmas méretű volt. Egyből beutaltak a klinikára, de onnan már haza sem engedtek.

Egyből műteni kellett?

Igen, egy SOS életmentő műtététet végeztek el. A daganat nagy és komplex kiterjedése miatt az egyik petefészkemet is eltávolították. Nehéz operáció volt. Utólagosan az orvosom kérte is a jóváhagyásomat, hogy orvosi konferenciákon bemutatásra kerülhessen az esetem, hiszen rendkívül ritka, mások is tudnak belőle tanulni.

Szükség volt valamilyen utókezelésre?

Egy nagyon nehéz időszak volt, amíg az eredményre vártuk. Bíztattak, hogy rengeteg esetben jóindulatú ez a daganatos megbetegedés, és szerencsére az is volt, úgyhogy nem kellett áttétektől sem félni, kemoterápiára sem volt szükség.

Viszont hormon tartalmú gyógyszereket kaptam, stabilizálni kellett a hormonrendszerem. Aztán havonta, később fél évente, mára pedig évente szükséges kontrollra járnom, ami egy speciális vérvizsgálatot foglal magában többek között.

Megfogalmazódott benned esetleg az a gondolat így, hogy el kellett távolítani az egyik petefészked, hogy esetleg nem lehetsz édesanya?

Nagyon-nagyon aggódtam akkor emiatt. A klinikán bíztattak, hogy lehetséges, bár az esélye csökken, de akár természetes úton is összejöhet a baba. Szerencsére ezzel később tényleg nem volt gond.

Még a kezelőorvosom is meglepődött, hogy úgymond plusz hormonkezelés nélkül lettem várandós.

Mondhatjuk, hogy a betegség miatt váltottál hivatást? A betegséged miatt találtad meg az életutadat?

Rengeteget gondolkoztam évekig azon, hogy miért „kaptam” ezt a betegséget. Aztán leültem egy nap és megbeszéltem magammal, hogy ideje odafigyelnem az életmódomra, éreztem, hogy nem lehet mindent a munkára feltenni.

Elkezdtem rendszeresen sportolni, nagyon odafigyelni, teljesen beszippantott a sport. Fitness-wellness szakképesítésem lett, aztán pedig táplálkozási-tanácsadási ismereteket is szereztem.

A család étkezését is megreformáltad? Teljesen egészséges életmódot éltek?

A férjemmel szoktunk bűnözni időnként, de sporttal és hétköznapokon nagy odafigyeléssel kompenzálunk. Nekem most a második várandósságom alatt, hiába étkeztem egészségesen, előjött a terhességi diabétesz, ezért még szigorúbban figyelnem kell az étkezésemre.  Beállítottam egy étrendet, ami sikeresnek bizonyul, az első két trimeszterben felkúszott kilók csökkenésében már megmutatkozik.

A tágabb családban sokan nyitottak rá, de nem akarom őket átformálni. Azt tapasztalom, hogy a rokonokkal, a nagyon szoros ismerősi körrel a legnehezebb egyébként. Egy idegennel sokkal könnyebb együtt dolgozni.

Attól függetlenül, hogy kisbabát vársz aktívan dolgozol?

Jelenleg leginkább családanya státuszt mondanék magamra. A blogot nem kifejezetten munkának tekintem. Az anyaság után sokan beleesnek a szülés utáni depresszióba, sokan nem találják a helyüket. Az otthon töltött idő alatt nekem is szükségem volt valamire, amivel szinten tudtam tartani a tudásomat, amire a gyerek mellett is tudtam koncentrálni.

Kislányom születése után inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálam, sajnos minden erőm és igyekezetem ellenére eléggé meghíztam.

Gyógyszeres kezelés nélkül az életmódváltás segítségével gyógyultam meg és szabadultam meg tizenegy kilogrammtól.

A blogon meséltem először a fogyásomról, ami testzsírszázalékból -12%-ot jelentett.  Ez több ismerősömet inspirált, ezután kértek segítséget. Az eredmények hamar megjelentek náluk is és a vendégköröm abszolút ajánlás útján, mint egy szolgáltatónál – mint mondjuk egy fodrásznál vagy egy műkörmösnél – szép lassan kialakult.

Edzőteremben találkozol a vendégeiddel?

Nem, teljesen online tartjuk a kapcsolatot, hiszen a vendégöröm 90%-a édesanya, akik otthon vannak kisgyermekkel. Személyre szabott táplálkozási és életmódváltó programot és akár videókkal támogatott edzéstervet dolgozok ki mindenkinek, amiket betartva sikeres változásokat érnek el. Persze egy minimális lemorzsolódás előfordul, de senkit nem tudok megváltoztatni, bármennyire is szeretném.

Láttam a blogodon, hogy edzői díjjal gazdagodtál a múlt évben.

Közösségi oldalon figyeltem fel a versenyfelhívásra. Egy pályázati anyagot kellett összeállítani, amiben részletesen fel kellett vezetni a munkásságunk. Ezután hónapokon keresztül figyelték a tevékenységünket és a zsűri választotta ki a top ötöt. Hatalmas elismerés volt számomra, hogy egy ilyen szintű szakmai elismerést kaptam, hiszen országunk legnevesebb szakemberei voltak a döntés mögött. 

A dicsőség szerintem azért annak is szólhat, hogy Te ezt egyedül építetted fel edzőtermi, személyes kapcsolatok nélkül az online világban.

Az édesanyák többsége idegenkedik az edzőtermi világtól. Nem ismerik a gépeket, a nagyon trendi edzőcuccokban feszítő tökéletes testű emberek között nem tudják, hogy mit csináljanak, nem jönnek a sikerek. Az eredményeik ösztönöznek engem, hogy jobbak a laboreredményeik, jobban vannak, csinosabbak, valakinek a házassága helyrejött, nyugodtabb lett otthon a családjával. Ők inspirálnak.

Én is már édesanyaként kezdtem el a változást. A kislányom mellett jártam el tanfolyamokra, előadásokra, képzésekre. Jelenleg lelkesedésből építgetem a karrierem, de remélem, hogy egyszer főállásként tudok majd segíteni másoknak, akár a saját stúdiómban és életmód központomban.

Edina blogját ITT találhatjátok meg, de követhetitek Instagramon és Facebookon is!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek