Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
babavárás
Fotó: Getty Images
2020.02.18

Mi van, ha túl kevés? És ha túl sok? Mi is valójában a szerepe? Most mindent megtudhatsz a magzatvízről!

A magzatburok és a magzatvíz a baba életet biztosító közege. A magzatvíz mennyisége és minősége kiváló támpontot ad a magzat állapotáról, ezért nagyon oda kell rá figyelni. Ha a magzatvíz szivárogni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert olyankor minden perc számít.

 A magzatvíz szerepe

A magzatvíz számos létfontosságú funkciót lát el a baba méhen belül töltött 9 hónapja során: védi a magzatot mindenféle külső behatástól, biztosítja a kiegyensúlyozott hőmérsékletet. Még ha az anyával baleset is történik, a magzatvíznek köszönhetően, amely eloszlatja a kívülről érkező nyomást, tompítja az ütődés erejét, a magzat csak ritkán károsodik. Másfelől megfelelő mozgásteret biztosít a magzat számára, a magzat gyorsan növekvő testrészeit segít nedvesen tartani és ezzel segíti megfelelő fejlődésüket. Végül pedig a magzatvíznek fontos szerepe van az anyagcserében.

Mennyisége és elektrolit tartalma is időről időre kicserélődik, a magzat ugyanis részt vesz a magzatvíz termelődésében és felszívódásában is: egyrészt lenyeli a magzatvizet, jó része pedig felszívódik, másfelől a vizeletet is ide üríti, ezzel hozzájárul a magzatvíz termelődéséhez. Így, a magzatvíz mennyiségi változásai a magzat gyomor-, bél- illetve vizeletelválasztó rendszereink zavaraira is utalhatnak.

Mennyinek kell lenni?

A magzatvíz mennyisége a terhesség előrehaladtával folyamatosan növekszik. A 16. hétre már annyi van belőle, hogy segítségével többféle vizsgálat is lehetővé válik pl. az amniocentézis, amellyel megállapítható, hogy van-e bizonyos fejlődési rendellenesség pl. Down-kór vagy Rh-összeférhetetlenség miatt nem károsodott-e a magzat.

A legtöbb magzatvíz általában a 36. terhességi héten mérhető, ami akár 1–1,5 liter is lehet.

Ezt követően azonban folyamatosan csökken, aminek a baba születésre készülődésében van szerepe: a baba ugyanis jellemzően a 37. hét táján fordul be fejjel a szülőcsatornába és a kevesebb magzatvíz segíti a születés előtti biztonságos pozíció felvételét. Ugyanakkor előfordulhat- jellemzően a többedik terhességnél-, hogy sok marad a magzatvíz, a baba pedig nem tud befordulni.

A magzatvíz mennyiségének meghatározása nagyon nehéz feladat – állítják a szakemberek-és csak megközelítőleg lehetséges, hosszadalmas ultrahangvizsgálattal. Megfelelő rutin esetén a becsült magzatvíz-mennyiség közelít a valós mennyiséghez, de jelentős a szűrővizsgálat pontatlansága. Egy átlagosnál több vagy kevesebb magzatvizet leíró ultrahanglelet hátterében a legtöbb esetben semmilyen kóros állapot nem igazolódik. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a magzatvíz mennyiségi eltérésének felismerése esetén a további részletes kivizsgálás mindenképpen indokolt.

Ha túl sok vagy túl kevés

Amennyiben a magzatvíz mennyisége fél liter alá csökken, az utalhat a méhlepény elégtelen működésére, kevés termelődésre vagy fokozott felszívódásra. Okai lehetnek a magzat növekedési visszamaradása vagy oxigénhiánya, veséjének vagy vizelet-elvezető rendszerének valamilyen fejlődési rendellenessége vagy a terhesség túlhordása. A hüvelyi fertőzések ugyancsak okozhatják a magzatvíz mennyiségének csökkenését, mivel a méhűrbe felszálló kórokozók miatt a magzatburok idő előtt megrepedhet, így folyamatosan szivároghat a magzatvíz. Ha túl kevés a magzatvíz, az méhen belüli fejlődési zavart eredményezhet, a magzat ugyanis kényszertartásban van a hely szűke miatt, ezért fülei, orra lelapulhatnak, de fennáll a dongaláb, a csípőízület deformációjának, növekedésbeli elmaradásnak vagy tüdőfejlődési zavarnak a veszélye is.

Kórosan megnövekedett mennyiségű magzatvíz a terhességek kb. 1 százalékában fordul elő.

Jelei lehetnek a kismama nehézlégzése, a renyhe magzatmozgás, láb- és bokadagadás, ödémásodás. Az elváltozás lehetséges okai közé sorolható az anyai cukorbetegség, Rh-összeférhetetlenség vagy vesegyulladás, de méhen belüli fertőzés és különböző fejlődési rendellenességek  pl. Down-kór figyelmeztető jele is lehet.  Leggyakoribb szövődménye a koraszülés, súlyos következménye lehet továbbá szülés során a lepény korai leválása illetve a magzat beilleszkedési és fekvési rendellenességei. Átlagosnál lényegesen több magzatvíz esetén indokolt a fertőzések felismerését célzó TORCH vizsgálat elvégzése (a vizsgálat elnevezése a kórokozók kezdőbetűiből adódik össze: TO – toxoplazma, R – rubeola, C – citomegalovírus, H – herpeszvírus).

Reped a burok

Az orvosok szerint a burok idő előtti megrepedésének legnagyobb veszélye, hogy a hüvely felől a baktériumok, egyéb kórokozók inváziója indulhat meg a magzat felé. Egy idő után a méhen belüli tér fertőződése és gyulladásos folyamat alakul ki, veszélybe kerülhet a magzat és a kismama egyaránt.
A burokrepedéssel a magzatvíz is elkezd szivárogni, magzatvíz nélkül pedig a magzat nem képes megfelelően fejlődni.

Magzatvíz teljes hiánya esetén a méh és a burok szinte rátapad a magzatra, végtagjait, arcát deformálja.

Idő előtti burokrepedést okozhatnak a szexuális úton terjedő fertőzések, a streptococcus és szalmonella fertőzések, a bakteriális vaginózis (a hüvely normál baktériumflórájának felborulása), a nagy méhen belüli nyomás ikerterhesség vagy kórosan sok magzatvíz miatt.

Nagyon fontos, hogy időben észleljük és kezeljük a szervezetben zajló fertőzéseket és a hüvelyi gyulladást, mert ezzel lehet a legjobban megelőzni a koraszülést és javítani egy egészséges magzat megszületésének esélyeit.

Előfordulhat, hogy bár idő előtt megreped a magzatburok, mégsem vesszük észre, mert a repedés a méh felső részén következik be, és csupán szivárog a magzatnak védelmet nyújtó magzatvíz.

Nagy segítséget jelentenek a magzatvízszivárgást jelző tesztbetétek, melyek a hüvelyváladék és a magzatvíz eltérő vegyhatása miatt képesek jelezni, hogy egyszerű folyásról, verejtékről, vizeletről vagy szivárgó magzatvízről van szó. Minél korábban felismerésre kerül a probléma, annál nagyobb a baba túlélési esélye és annál több alternatíva marad az orvos kezében a sikeres kezelésre.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek