Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
szülés
Fotó: Getty Images
2020.02.12

Mama, honnan jönnek a babák?

Amikor a harmadik gyerekemet vártam, folyamatosan kérdeztek a nagyok, hogy miért olyan nagy a pocakom. Volt egy app a telefonomon, amin háromféleképpen (gyümölcs, állat és édesség formájában) tudtam mutatni nekik, hogy épp mekkora bent a baba, de a hogy került oda kérdés is mindennapos volt. Próbáltam ezt úgy elmesélni, hogy meg is értsék, de ne mondjak olyat, amihez még kicsik.

Nem könnyű egy hatévesnek és egy négyévesnek elmagyarázni, hogy mitől nő az anyukájuk hasa, pláne úgy, hogy a nagyobbik simán bemondott egy olyat, hogy jöttek a kukacok és beköltöztek. Elsőre nagyon bizarrul hangzott, aztán meg azon kezdtem el gondolkozni, hogy vajon honnan hallotta ezt, utána meg azon, hogy akkor most hogyan is folytatódjon a történet. Úgy döntöttem, meglovagolom a helyzetet és elmondtam, hogy végül is igen, kukacok, amik beköltöznek anya hasában egy tojásba, és abból lesz a kisbaba. Van néhány, fiús családból elmaradhatatlan dínós könyvünk, amikben szép rajzok mutatják, hogy kel ki a tojásból a kis dínókölyök. Hát mondjuk nem éppen szép egyedek, úgyhogy elővettem a már említett telefonos appot, hogy viszonylag helyesebb állatokon is megmutassam, éppen mekkora a fejlődő kisbaba.

Bárhogyan is prezentáljuk, szexuálpszichológusok szerint is

fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a saját testükkel, testrészeikkel, és hogy minél előbb megtanulják, nincs azon semmi szégyellnivaló.

Az a gyerek ugyanis, aki tisztában van a saját testével, magabiztos lesz, megtanulja tisztelni nemcsak a saját testét, de másokét is. Ez nemcsak jó alap ahhoz, hogy felnőttként majd egészséges szexuális életet éljenek, de mivel bíznak a saját testük jelzéseiben, ezért kevésbé valószínű, hogy szexuális zaklatás áldozatai lesznek.

Az egészséges szexuális fejlődés nemcsak magáról a szexről szól, hanem az emberi élet fontos része egészen a születéstől fogva.

Fontos, hogy bármilyen korban is kérdeznek a gyerekek, válaszoljunk nekik, természetesen a koruknak megfelelően.

Már a bölcsisek és az ovisok is látják egymás nemi szerveit a vécében vagy a játszótéri pisiléseknél, egyértelmű, hogy kérdezni fognak. Ahogyan mi szülőként válaszolunk, az fogja kikövezni azt is, hogy később is merjenek kérdezni. Tehát érdemes őszintén és direkt módon válaszolni, hiszen ezek a beszélgetések nem csak a testről és a szexről szólnak, de fontos téglák a családi bizalom falában is.

A szexuálpszichológusok egyetértenek abban, hogy

a testről, a kapcsolatokról és a szexről szóló beszélgetéseknek nyitottnak és szégyenmentesnek kell lennie. Ha korlátozzuk ezeket a beszélgetéseket, az később is hatással van a gyerekek nemi identitására.

És ha már itt tartunk: a nagyobbik fiam egyszer már kijelentette, hogy csak anyukából és apukából állhat egy szerelmespár, és hogy a fiúk nem lehetnek fiúkba szerelmesek. Mivel azonban a közvetlen környezetünkben is élnek egynemű párok, én elmeséltem neki, hogy ennél színesebb a szerelem. Úgy gondolom, hogy erről a témáról is minél előbb érdemes velük beszélgetni azért, hogy minél nyitottabb, elfogadóbb felnőttek legyenek majd.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek