Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
játékok
Fotó: Getty Images

Megfulladunk a játékokban – mit tegyünk? Egy tapasztalt gyógypedagógus édesanya tanácsai

Karácsony közeledtével minden alkalommal görcsbe rándul a gyomrom, ha valaki megkérdezi, mit vegyen a gyerekeknek. „Semmit! Nincs már több helyünk új játékok számára!” – vágom rá rögtön, majd javaslom az élmény alapú ajándékot - mert tényleg így van. Szó szerint ellepnek minket a gyerekjátékok, amelyeknek természetesen a jelentős részét elő se vesszük. Az viszont biztos, hogy ha nekiállnék magamtól szortírozni, másnap pont a hiányzó játékokat keresnék. Mi lehet a megoldás?

Segítségemre a Kismamzi Instagram oldal alapítóját, Steinbachné Kapás Gabriellát hívtam, hogy lásson el néhány praktikus tanáccsal.

“Mindenekelőtt fontos, hogy lássuk, nem csupán a játékok számának csökkentéséről szól ez az egész. A zsúfolt környezet, a rengeteg inger minket, felnőtteket is nyomaszt, a gyerekekre pedig pláne nincs jó hatással.

Ha behívjuk otthonunkba a minimalizmus elvét, és annak mentén kezdünk el közösen gondolkodni, hosszútávon az egész család nyer: a felszabadult légkör nyugodtabb hétköznapokat teremt.

Jelen esetben a játékok szelektálásával elindíthatjuk gyermekünket az autonómia útján, jobban megismerheti önmagát, és azt, hogy mely tárgyak fontosak számára igazán. Megtanulja, hogy a tárgyaknak értéke, a döntéseinek pedig súlya van, azaz felelősségteljes és tudatosabb lesz az élet minden területén. A szülők pedig gyakorolhatják mindeközben, hogy milyen elengedni a kontrollt és bízni.” – szögezte le Gabriella.

“Mivel nálatok a fiad esetében nagyobb gyerekről is szó van, vele már érdemes együtt, közösen lecsökkenteni a játékok mennyiségét. Első lépésként jó ötlet lehet, ha Te magad rendszerezed, szelektálod a játékokat, a saját személyes tárgyaid, vagy akár a nappali / konyhai eszközöket, amikor ő is ott van, hiszen a gyerekek a példát követik.

Azért fontos, hogy Te magad ne a gyerekek játékainak szelektálásával mutass példát elsősorban, mert ezzel egyrészt a gyerekek helyett „melózol”, másrészt pedig „beleszólsz” abba, hogy számukra melyik játék legyen az elsődleges. Pedig a gyerekek kötődnek bizonyos tárgyaikhoz, birtokolják őket, és ugyanígy a játékok is birtokolják a gyerekeket. Ha a csemetéink azt látják, hogy mi magunk nem eszetlenül halmozzuk a tárgyainkat, hanem értéküket megbecsülve, rendet tartunk a környezetünkben, akkor előbb-utóbb ők is ezen az úton fognak elindulni. Eközben beszélgethettek arról, hogy ez miért jó, miért praktikus.” – mondta a szakértő édesanya.

“Ilyenkor el lehet mondani, hogy több helyünk marad játszani, a felszabadult helyen lehet például bunkert építeni, szebb lesz a szoba.

Nem javaslom viszont, hogy azzal motiváljuk a gyerekeket, hogy új játékokat kapnak, ha „kidobják” a régieket, hiszen azzal arra ösztönözzük őket, hogy folyamatosan halmozzák a tárgyaikat, a meglévők pedig azonnal értéküket vesztik, ez sem rövid-, sem pedig hosszútávon nem vezet jóra.

A motiváció mindig a gyerekek számára kézzelfogható és szorosan az aktuális tevékenységgel – jelen esetben a szelektálással – összefüggő legyen, például egy megüresedett sarokban egy jó kis bunki felépítése közösen.

Ezután pedig szépen be lehet vezetni, hogy együtt szelektáljátok a játékokat. Itt az egyik legfontosabb dolog, hogy

úgy kérdezz tőle: “mi az, amit meg szeretnél tartani?” ahelyett, hogy mondjuk, hogy “mit kell kidobni, mitől kell megválni?”

– folytatta az édesanya. „Nagyon jól szokott működni a „TOP10” vagy „10 Kedvenc” elve is, tehát hogy a gyerek kiválaszthatja azt a 10 játékot, amik fixen elől maradnak. Ezt jó, ha követi egy “átmeneti” kategória, egy úgynevezett kölcsönző, ahonnan kivehet játékot, de akkor egyet ugye el is kell tennie a top10-ből. És van a 3. kategória, az adományok. 😌 Ezeket nagyon szépen megértik már a nagyobb gyerekek, jól szokott működni.” – tette hozzá Gabi, aki azért a kisgyerekes anyukáknak is adott egy tippet.

„Kisebbeknél, már egészen a legelső játékoktól én a “forgó” módszert javaslom, ami azt jelenti, hogy mindig más játékok vannak elől, de akkor is mondjuk maximum egyszerre öt darab, és azok sem a villogó-”zenélő” fajtából. Fő a természetesség.”

Nálatok is hasonló a helyzet? Ti is megfulladtok a gyerekjátékokban? Vagy tudatosan tudtok nemet mondani akkor, amikor úgy érzitek: elég, nincs többre szükség?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
hintázás

Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy hintázzanak a gyerekek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek