Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
fenntarthatóság
Fotó: Unsplash/Lorene Farrugia
2020.05.28

Meglepő dolgot mondott a barátnőm, amikor megkérdeztem, mit vigyünk a kisfiának a születésnapjára

Aztán belegondoltam és rájöttem, hogy ez baromi jó ötlet!

Földi Barbara barátnőmnek, a Famiily.hu tudatos mamijának a kisfia három éves lesz. (Ezúton is Isten éltesse Barkát is és Dávidot is, hiszen ez az ő nagy napjuk!) Egyrészt a járványhelyzetre való tekintettel, másrészt a jó idő miatt, harmadrészt pedig Barka fenntartható, környezetbarát és tudatos gondolkodásmódja miatt a buli szabadtéren lesz megtartva az otthonuk közelében, egy kis tó mellett. A gyerekek szaladgálhatnak majd, futóbiciklizhetnek, fogócskázhatnak, a friss levegőn lehetnek és nem kell aggódnunk azért, mert valamelyik hatalmas játszóházban eltűnnek a szemünk előtt , vagy ne adj Isten megsérülnek valahol. Ráadásul költséghatékony megoldás is mindenki számára. Sőt, folytatom a listát: felnőttként én magam is SOKKAL szívesebben töltök minden percet a szabad levegőn. Szóval szabadtéri bulira készülünk.

Tudtam, hogy valami tudatos játékkal illene készülnöm, a műanyag, csilli-villi, elemmel működő dolgoknak Barka valószínűleg nem fog örülni.

De ha nekiállok fa vonatot venni neki – lehet, hogy van már Dávidnak olyan. Ha veszek egy könyvet, szintén előfordulhat, hogy Dávidnak már van olyan. Nem csak náluk, mindenkinél meg szoktam a szülőket kérdezni, hogy mit vegyünk, minek örülnének, mi van épp wish liszten, hogy tényleg olyan dologgal lepjem meg az ünnepeltet, amire vágyik, aminek örülni fog és nem csak valahol a sarokban köt ki.

Persze erre a kérdésre elsőként mindig a – ne hozzatok semmit a válasz. „Csak gyertek el, annál nagyobb ajándék nincs.” Hát köszi. Oké, persze, jó társaság vagyunk szerintem is (muhaha, viccelek, nyugi!), de azért azt is tudom, hogy azért már egy 3 éves tudja, hogy ha szülinapja van, akkor az jár pár ajándékkal.

Gondoltam megkérdezem, hátha egy, de egy nagyobb dologgal készülnek neki, szívesen becsatlakoznánk a közösbe és adjunk együtt valamit. Barka azonban továbbra is tartotta magát. Majd végül pár percnyi „zaklatás” után (nem lehet engem csak úgy lerázni 😀 )  végül annyit mondott:

Ha mindenképp hoznál valamit, akkor válasszatok valami olyat, amivel otthon már nem játszanak a te gyerekeid.

Őszinte leszek, elsőre baromira furcsálltam ezt a dolgot. Vigyek Dávidnak egy használt vagy egy megunt játékot, amivel Máté fiam már nem játszik? Aztán belegondoltam. Hát tényleg, milyen jó ötlet ez! Ha leülnék átnézni a játékainkat, szerintem 2 dobozra való olyan autókat, vonatokat, BÁRMIT találnék, amivel talán ha netto 60 percet játszott a gyerekem az elmúlt 5 évben. Jó, oké, nincs dobozba becsomagolva, de ezen változtathatok. Nálunk felszabadul pár kisautónyi hely, Máté emlékezni se fog rá, mert tényleg olyanokat választottam ki, amikkel tudom, hogy ezer éve nem játszott. Dávidkának pedig meglesz az ajándékozás élménye.

Arról nem beszélek, hogy pénzbe se kerül, mert nem szeretném, ha azt gondolnátok, hogy a kiadást szeretném megspórolni, mert egyáltalán nem erről van szó.

De ez tényleg jó megoldás, hogy egy olyan játék, ami nálunk 2 éve egy doboz alján pihen, valakinél most új életet kezdhet.

Ezért (is) jó, ha az embernek ilyen tudatos barátnői vannak, mert tényleg, ilyen kis apróságok is nagyon sokat számítanak!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek