Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Kelemen Zsófi személyi edző, szülés utáni regeneráció specialista, egy három és fél éves kisfiú és nemsokára egy gyönyörű pici kislány anyukája is, akivel mindenórás. Könnyen lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, Zsófi és férje, Magosi Zsombor, volt válogatott sportoló, már kezükben tarthatják második gyermeküket: Zsolnát.

Elolvasom
anya
Fotó: Pure&Pastel Photohraphy
2019.09.29

Megtalálni magamban az anya mellett a nőt is

Avagy miért olyan rohadtul fontos (szerintem), hogy foglalkozzunk magunkkal azután is, hogy gyerekeink lettek.

Az elmúlt két évben nagyon sok szakmában kipróbáltam magam. Voltam orvos és nővérke, tanár és bébiszitter, szakács és felszolgáló, takarítónő, fodrász, gyógyszerész, oroszlánszelídítő és olykor sofőr. Mindezt az egyéb, “hétköznapi” feladataim mellett. Mert ugye alapértelmezetten vagyok egyszer anya és feleség, lány és unoka, meny és sógornő, keresztanya és barátnő, kolléga és alkalmazott. De sajnos mióta édesanya vagyok, az egyik legutolsó dolog, hogy nő is vagyok.

Pontosabban legutolsó lenne – ami, hozzá kell tegyem, szerintem teljesen normális dolog. Sokan beleesünk ebbe a hibába (én is!) , pláne az első gyerek után. Nincs idő hajat mosni, nincs idő fürdeni. Nincs idő átöltözni, meg hát amúgy is minek öltözzek fel szépen, hiszen csak a boltba/játszótérre/postára megyünk. Nincs idő kisminkelni, nincs, aki vigyázzon a gyerekekre, amíg elugrom a körmöshöz, a fodrászhoz, vagy a kozmetikushoz, és ugyan kire hagyjam a gyerekem, amíg elmennék egy picit töltekezni, csak úgy, egyedül, egymagam? Tudod, amikor akár 2-3 órát bolyongsz egy bevásárlóközpontban, amikor mindent végignézel, mindent felpróbálsz, és talán semmit nem veszel meg. Ám

az érzés, hogy épp nem kell senkire odafigyelni, senkit sem cipelni közben, nem éhes-szomjas-álmos-unatkozik senki, nem kell épp pisilnie, kakilnia senkinek, és senki nem kap dührohamot azért, mert mondjuk megtörölted az orrát,időnként felbecsülhetetlen.

Emlékszem, egyszerre volt életem legpihentetőbb és legstresszesebb bevásárlása az az alkalom, amikor anyává válásom után először mentem el egyedül a boltba. Aztán pár hétre rá futni. És aztán már a nagyjából másfél óra távolléttel járó körmöst is be mertem vállalni. Persze a telefon csengőhangját olyan hangosra állítottam, amilyenre csak lehet. Nem, mintha szükség lett volna rá, hiszen a két kezem között volt a telefon, aminek a képernyőjén kívül nem is mertem másra nézni, hátha akkor hív vagy ír a férjem, hogy azonnal menjek haza, mert gond van a gyerekkel. Mondanom se kell, hogy többnyire az összes ilyen kimenős perceimet, óráimat általában átaludta a a kisfiam, aztán a kislányom is, ergo szinte soha, semmi gond nem volt.

Aztán emlékszem az első bulira, az első igazi kimenőmre. 11 hónapos volt a kisfiam, az utolsó szopizós heteinkben jártunk, amikor is céges karácsonyi buli volt, és szülési szabadság ide, vagy oda, ott volt a helyem. Komolyan mondom, szerintem az volt életem egyik legjobb bulija, annak ellenére, hogy hulla fáradt voltam, hiszen pont 11 hónapja nem aludtam éjszakánként, ráadásul egy kortyot sem ittam. Ám

az, hogy sötétedés után nem otthon voltam, hogy felnőtt társaságban töltöttem az estét, hogy ordított a zene, aminek semmi köze Gryllus Vilmoshoz, hogy csinos ruhában voltam, hogy meg volt csinálva a hajam és a sminkem, hogy egy pár órára újra csak egy fiatal nő voltam hihetetlen boldogsággal töltött el és nagyon feltöltött.

Pedig a gyermekágyi időszak végétől igyekeztem azért odafigyelni arra, hogy ne hagyjam el magam. Még a játszótérre is feldobtam egy kis sminket, a melegítőnadrág (a lakáson kívül) tiltólistás volt és odafigyeltem a rendszeres testmozgásra, valamint a helyes táplálkozásra is, aminek köszönhetően gyakorlatilag a testem jobb formában volt, mint előtte valaha. Valahogy mindig az volt bennem, hogy ha a kisfiammal megyek az utcán, az emberek azt mondják: milyen jól néz ki ez a nő annak ellenére, hogy van már egy gyereke. És persze fontos volt az is, hogy a kisfiam is büszke legyen rám. Bár nyilván egy pár hónapos gyereket pont nem érdekli, hogy hogy néz ki az anyja… Ám a kemény munkának és odafigyelésnek meg is lett az eredménye.

Másfél évvel a szülés után mentem vissza dolgozni, amikor az első munkanapok egyikén egy kolléganőm meglátott és azt mondta: „Rozi, neked nagyon jót tett az anyaság! Egészen kivirultál” És tudjátok mit? Én is így éreztem!

Pedig az igazán átütő változás akkor jött, amikor Emma lányommal várandós lettem. Egész más voltam, mint amikor Máté fiamat vártam. Habár sokkal rosszabbul voltam fizikálisan, hánytam, állandóan rosszul voltam, viszkettem és zsibbadtam. Mégis, olyasmit éreztem, amit azelőtt sosem.

Olyan nőiesnek éreztem magam, mint még életemben soha. Nem is lepett meg, amikor kiderült, hogy egy kislány növekszik bennem.

És innentől pedig még jobban erősödött bennem az érzés.

Pedig megfogadtam, hogy én biztosan nem öltöztetem majd talpig rózsaszínbe, meg csipkésbe, meg fodrosba és tuti nem rakok rá masnis fejpántot. Ohh, dehogynem… Hiszen nem véletlen éreztem annyira nőiesnek magam áldott állapotban, ugyanis egy talpig nőnek adtam életet, aki pár hónaposan is annyira NŐ volt és az a mai napig, amilyet ritkán láttam korábban. És ahogy a hatására ezek a változások szépen lassan bekebeleztek, egyszer csak észrevettem, hogy konkrétan rám is hatással vannak. Mármint hogy én is elkezdtem például máshogy öltözködni, a fekete-fehér mániám ellenére újra színeket hordani, csinosan felöltözni, rúzst használni, (olykor) pirosra lakkoztatni a körmeimet, vagy meglépni, amit sose gondoltam: levágatni a fenékig érő hosszú hajam.

És mindezek mellett bátrabban lettem kicsit önzőbb is. Nyugodtabban megyek el jó pár órára, hogy együtt töltsek a barátnőimmel néhány közös, csajos órát – gyerek nélkül. Alap a körmös, a kozmetikus és a fodrász, egy stresszlevezető futás, apával a randi esték vagy hétvégék. És nemrég egy Csajszombatra is elmentem, ahol egy csodálatos délutánon keresztül csináltam igazán pihentető, csajos és engem személy szerint lelkileg is nagyon feltöltő dolgokat. Palágyi Eszterrel és Szabó Jucussal főztem, és ételt díszítettem, a kész fogásokat pedig megtanultam szépen befotózni is Szauer Judittal. Fürdősót is készítettem a Bazsalikomos kert alapítójával, Beh Mariannal, Bándhidi Dórival, a Pandarte blog szerzőjével és a Jógakaland könyvek kitalálójával pedig őszi függődíszt készítettem egy DIY workshopon.

A kedvencem az egész napból viszont a fotózás volt. Előtte szépen kisminkeltek, megcsinálták a hajamat és kaptam egy ruhát is. Én pedig egy olyan darabot választottam, amilyet korábban sose viseltem. Ám egy hang belülről azt súgta, hogy most rá erre van szükségem. És tényleg így volt. Ott, a Lupa Beachen a vízparton, miközben jobbnál jobb fotók készültek rólam a Pure&Pastel Photography fotósa, Orsi kezei által, a gyönyörű ruhámban, a csodálatos sminkemben, picit nem egy kimerült, néha a szükségesnél ingerültebb és türelmetlenebb, kikapcsolni nem tudó kétgyermekes dolgozó anya voltam. Egy nő voltam. Egy olyan nő, aki korábban soha nem voltam és akiről soha nem hittem, hogy bennem van. Pedig bennem van. Mindannyiunkban benne van. De nekünk kell megkeresni és teret adni neki. És kérlek, adjatok teret neki. Magatok miatt!

És hogy érzékeltessem picit, miről is beszélek, megmutatom, milyennek éreztem magam és milyen is voltam 5 évvel és 2 gyerekkel ezelőtt és milyennek érzem magam most.

Ti odafigyeltek arra, hogy ne csak anyák, de nők is legyetek?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek