Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Most is lesz mit olvasnod! Íme kiemelt cikkeink:

Elolvasom
mellgyulladás
Fotó: Getty Images
2020.06.08

Ha mellgyulladás keseríti az idilli összebújást – a kisbabámban bízva elpakoltam a mellszívót

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csecsemő hat hónapos koráig kizárólagosan az anyatejjel való táplálást ajánlja. A szoptatás mind az anyára, mind a babára nézve számos pozitív egészségügyi hatással bír. Azonban egy mellgyulladás tünetei beárnyékolhatják az idilli összebújásokat.

Mielőtt rátérek arra, hogy a mellgyulladás kezelése “csupán” kisbabával hogyan lehetséges, elmesélem az én, illetve a mi történetünket.

Mellgyulladás kezelése babával, akár mellszívó és antibiotikum nélkül

Tizenhárom hónapja szoptattam a lányomat, amikor egyik reggel fájdalmat éreztem a jobb mellemben. Azt hittem, ennyi idő után már nem tudok újat tanulni az anyatejes táplálásról. Tévedtem. Megtapasztaltam a mellgyulladás kellemetlen tüneteit. Hőemelkedésem lett, majd estére be is lázasodtam, a mellem egy része feszült, kemény csomót éreztem benne, és a csomós terület forró volt. Egyből hívtam a nőgyógyászom, aki felvilágosított, hogy az emlőgyulladás két ok miatt alakul ki leggyakrabban.

Ez egyik ok bakteriális. Előfordulhat, hogy a mellbimbó sérülésén, mikrosérülésén keresztül a baktériumok bejutnak a tejcsatornákba, kialakul egy fertőzés, ami miatt az emlő begyullad. A mellbimbó felszínén úgy keletkezhet sérülés, ha a baba szopási technikája nem megfelelő, a bimbó berepedezik, sebes lesz.

Számos szoptatási tanácsadó segítségét kérhetjük ma már telefonon keresztül is, de személyesen is rendelkezésünkre állnak. A La Leche Liga weboldalán biztosan találsz képzett laktációs szaktanácsadóhoz elérhetőséget.  (www.lll.hu)    

A másik ok hátterében az állhat, hogy a tej nem tud rendesen kiürülni a tejcsatornákból és a pangó anyatej gyulladást okoz. Ez szintén lehet attól, ha a baba nem megfelelően kerül a mellre, és nem minden tejcsatornát ürít ki. Előfordulhat az is, hogy kimarad több órán keresztül a mellből történő etetés (átaludt éjszaka, fogzás vagy betegség miatti étvágytalanság) vagy annak hossza lerövidült, de akár egy bleb, vagy tejkő is elzárhatja a kivezető nyílást, a tej pedig csak termelődik, gyűlik a mellben. Nekem ez utóbbi volt a probléma. Miután a tejkövet sikerült eltávolítanom, a tej kiürült, a kellemetlen tünetek elmúltak.

A mellből az anyatejet kiüríteni leghatékonyabban a baba tudja. A mellszívó is segítségünkre lehet, ám a babánál jobban sem a kézi, sem pedig a gépi fejő nem fogja tudni kiszívni.

Mellgyulladás esetén minél sűrűbben cicire kell tenni a kicsit, akár minden második órában. A szoptatás előtt nekem azt javasolta az orvosom, hogy melegvizes zuhany alatt, öt ujjas körkörös masszázzsal nagyon óvatosan próbáljam fellazítani a csomót.

Csillagokat láttam a masszázs és a szoptatás alatt is. A láztól és a fájdalomtól olyan gyenge voltam, minta egy influenzás megbetegedés terített volna le a lábamról. Ráadásul azt éreztem, hogy minél többet szopiztatok vagy fejek, annál több tej keletkezik. Féltem, hogy felborul a kereslet-kínálat aránya, ezért egyedül a lányomban bíztam, a mellszívót eltettem és két szoptatás között felmelegített sópárnával „borogattam” a mellem. Bár a hideg a forró mellnek tény és való, hogy kellemesebb lenne, ám a jegelés a tej apadásához vezethet. Azt szokták javasolni, hogy egyetlen jégkockát anyagba csomagolva tegyünk a duzzanatra 5-10 percig, így az épp tejmirigyek, tejcsatornák nem érintkeznek hideggel.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a tünetek 24-36 óra alatt nem csökkennek, vagy súlyosbodnak, esetleg a tej mellett genny ne adj’ isten vér is ürül a mellből, haladéktalanul keressük fel orvosunkat! Előfordulhat, hogy egy antibiotikumkúrát fog javasolni, ami mellett folytatni lehet a szoptatást. A gyógyszert az orvos által előírt ideig kell szedni, különben a gyulladás akár még erősebb formában is visszatérhet.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
levél

Levél életem egyik legnagyobb szerelmének: a ma 3 éves kislányomnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
Top
2
legkisebb testvér

8 dolog, ami igaz a legkisebb testvérekre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek