Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
mellgyulladás
Fotó: Getty Images
2020.06.08

Ha mellgyulladás keseríti az idilli összebújást – a kisbabámban bízva elpakoltam a mellszívót

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csecsemő hat hónapos koráig kizárólagosan az anyatejjel való táplálást ajánlja. A szoptatás mind az anyára, mind a babára nézve számos pozitív egészségügyi hatással bír. Azonban egy mellgyulladás tünetei beárnyékolhatják az idilli összebújásokat.

Mielőtt rátérek arra, hogy a mellgyulladás kezelése “csupán” kisbabával hogyan lehetséges, elmesélem az én, illetve a mi történetünket.

Mellgyulladás kezelése babával, akár mellszívó és antibiotikum nélkül

Tizenhárom hónapja szoptattam a lányomat, amikor egyik reggel fájdalmat éreztem a jobb mellemben. Azt hittem, ennyi idő után már nem tudok újat tanulni az anyatejes táplálásról. Tévedtem. Megtapasztaltam a mellgyulladás kellemetlen tüneteit. Hőemelkedésem lett, majd estére be is lázasodtam, a mellem egy része feszült, kemény csomót éreztem benne, és a csomós terület forró volt. Egyből hívtam a nőgyógyászom, aki felvilágosított, hogy az emlőgyulladás két ok miatt alakul ki leggyakrabban.

Ez egyik ok bakteriális. Előfordulhat, hogy a mellbimbó sérülésén, mikrosérülésén keresztül a baktériumok bejutnak a tejcsatornákba, kialakul egy fertőzés, ami miatt az emlő begyullad. A mellbimbó felszínén úgy keletkezhet sérülés, ha a baba szopási technikája nem megfelelő, a bimbó berepedezik, sebes lesz.

Számos szoptatási tanácsadó segítségét kérhetjük ma már telefonon keresztül is, de személyesen is rendelkezésünkre állnak. A La Leche Liga weboldalán biztosan találsz képzett laktációs szaktanácsadóhoz elérhetőséget.  (www.lll.hu)    

A másik ok hátterében az állhat, hogy a tej nem tud rendesen kiürülni a tejcsatornákból és a pangó anyatej gyulladást okoz. Ez szintén lehet attól, ha a baba nem megfelelően kerül a mellre, és nem minden tejcsatornát ürít ki. Előfordulhat az is, hogy kimarad több órán keresztül a mellből történő etetés (átaludt éjszaka, fogzás vagy betegség miatti étvágytalanság) vagy annak hossza lerövidült, de akár egy bleb, vagy tejkő is elzárhatja a kivezető nyílást, a tej pedig csak termelődik, gyűlik a mellben. Nekem ez utóbbi volt a probléma. Miután a tejkövet sikerült eltávolítanom, a tej kiürült, a kellemetlen tünetek elmúltak.

A mellből az anyatejet kiüríteni leghatékonyabban a baba tudja. A mellszívó is segítségünkre lehet, ám a babánál jobban sem a kézi, sem pedig a gépi fejő nem fogja tudni kiszívni.

Mellgyulladás esetén minél sűrűbben cicire kell tenni a kicsit, akár minden második órában. A szoptatás előtt nekem azt javasolta az orvosom, hogy melegvizes zuhany alatt, öt ujjas körkörös masszázzsal nagyon óvatosan próbáljam fellazítani a csomót.

Csillagokat láttam a masszázs és a szoptatás alatt is. A láztól és a fájdalomtól olyan gyenge voltam, minta egy influenzás megbetegedés terített volna le a lábamról. Ráadásul azt éreztem, hogy minél többet szopiztatok vagy fejek, annál több tej keletkezik. Féltem, hogy felborul a kereslet-kínálat aránya, ezért egyedül a lányomban bíztam, a mellszívót eltettem és két szoptatás között felmelegített sópárnával „borogattam” a mellem. Bár a hideg a forró mellnek tény és való, hogy kellemesebb lenne, ám a jegelés a tej apadásához vezethet. Azt szokták javasolni, hogy egyetlen jégkockát anyagba csomagolva tegyünk a duzzanatra 5-10 percig, így az épp tejmirigyek, tejcsatornák nem érintkeznek hideggel.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a tünetek 24-36 óra alatt nem csökkennek, vagy súlyosbodnak, esetleg a tej mellett genny ne adj’ isten vér is ürül a mellből, haladéktalanul keressük fel orvosunkat! Előfordulhat, hogy egy antibiotikumkúrát fog javasolni, ami mellett folytatni lehet a szoptatást. A gyógyszert az orvos által előírt ideig kell szedni, különben a gyulladás akár még erősebb formában is visszatérhet.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek