Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
mesék
Fotó: Nickelodeon
Szerző: Dadventure
2020.02.08

Mesék, amiket (nem) nézünk: Láng és a szuperverdák

Autók, amik menő dolgokká alakulnak át, ugratnak, repülnek, és közben számokat, arányokat, fogalmakat tanul a gyerek. Ez egy nagyon tuti sorozat, igaz? A francokat, a Láng és a szuperverdák morális pusztulás, szellemi kútmérgezés. Te, a használtautó.hu-n böngésző apuka! Nagy árat fizetsz 22 perc csendért!

Egy-két jelentéktelen mellékszereplőtől eltekintve mindenki valamilyen defektussal próbál eligazodni egy szilárd vezérlőelvek nélküli világban, ahol minden a versenyzésről és a felelőtlen túlfogyasztásról szól. Ráadásul 20-22 perces részekben, amelytől nehezebben adagolható válik az agyzsibbasztás.

A világ közepén Láng és barátai állnak, akik autók és sofőrök. Meg dinoszaurusz-autók és párducmobilok. Meg Vagány bá (!), a béna gyerek, akire mindenki ráhagyja, hogy menőnek képzeli magát. A másik oldalon, a viselkedési zavarokkal küzdő Zúzó áll, akinek agyára ment az állandó versengés, amit egy valószínűleg túl szigorú apa és egy érzelmileg labilis anya kapcsolata sem tett könnyebbé. Őt kíséri Ficsor, aki minden nehézséget példásan kedélyesen szemlél, és szerintem több fűzi Zúzóhoz, mint puszta barátság.

Ebben a világban tanítanak a gyereknek számokat, nagyobb-kisebb aránypárokat, és olyan szavakat, amelyek a hétköznapi életben segítenek (Soma azóta is felismeri a Polgármesteri Hivatal előtt sebesen forgó anemométert=szélmérőt). És mindig Láng és barátai nyernek, ugyanolyan csalásokkal, mint Zúzó, pusztán annyi a különbség, hogy Lángnak örülni kell, amikor rakétát képzeleg magára, míg Zúzó minden próbálkozása kudarcba fullad, majd instant el is veri a karma valamilyen megszégyenítő módon. A mese talán egyetlen pozitív eleme, hogy ezt az állandó kudarcot nem nevetik ki, és megkérdőjelezhető hozzáállása ellenére sem fordul el tőle barátja, Ficsor.

Évadok száma: 5
Besorolás: KN (korhatár nélkül)
Hol megy: Nick Jr.

Azon mesék közé tartozik, amelyek nyilatkoztatják a gyerekeket: együtt kell számolni, tippelni kell, melyik elemet kell a hídra tenni, hogy járható legyen, valamint minden átalakuláskor együtt kell üvölteni, hogy lángolj. Ebből lett az, hogy a gyereknek azt kellett üvöltenie, hogy „ha szeretnéd, hogy tűzoltóautó legyek, mondd, lángolj!”. A kérdésre, hogy miért tudnak beszélni az autók Tengelyvárosban, nem kapunk megnyugtató válaszokat, de ez nem is annyira nyugtalanító, mint az őslények feltűnése, valamint a világító varázsbékák, amelyeket a készítők is fogyasztottak a forgatókönyv írása során.

További zavarba ejtő kérdések nagyon sok Lánggal töltött óra után:

  • Minek sofőr, ha az autók maguktól is mennek?
  • Miért csal Zúzó, amikor óriási előnye van?
  • Mennyit fizetett a Fizika a Kiskorúaknak Alapítvány FIKA) a perdület, centripetális elő és más alapfogalmak bevezetéséért az átlag négyévesek hétköznapjaiba?

Szülői értékelés

Kivitelezés: 4/5 – rajzolni tudnak
Főcím: 3/5 – nem lenne gond, de túl gyakran énekelnek az epizódon belül is
Karakterek: 2/5 – kitaszított Zúzó, elmeroggyant barátok, akiket sosem hagy nyerni az álszent Láng
Mennyire bugyuta: 2/5 – versenyzünk, Zúzó csal, Zúzó elbukik, Láng nyer
Mennyi ideig köti le: 2 rész
Mennyi ideig bírom nézni: 5 perc után el kell hagynom a szobát

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
2
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek