Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
mesék
Szerző: Dadventure
2019.12.22

Mesék, amiket – nem – nézünk: Spongyabob Kockanadrág

A srácok kicsit rákaptak a Spongyabob Kockanadrágra, és ugyan még nem öltött veszélyes méretet, elég hamar meg tudok telni a tengeri szivacs és a csillag bebélyegezett futamaival. Ezek olyan mesék, amire még Hunter S. Thompson, a híresen kísérletező típusú író is elismerően csettintett volna a hasispipáját keresve.

Tengeri barátaink egy különös víz alatti városban, Bikinifenéken laknak. A sorozat megalkotója eredetileg tengerbiológus volt, így a név jó eséllyel utalás a Bikini-atollra, ahol a ’40-50-es éveben számtalan kísérletet végeztek atom- és hidrogénbombákkal, ami nagyban befolyásolta a környék állatvilágát. Így már talán érthető, mitől nevet olyan furán Spongyabob, miért olyan házsártos Tunyacsáp, a klarinétozó tintahal (valójában polip), miért nyávog Csigusz, a házicsiga, és miként vezethet éttermet egy plankton.  

A történeteket is áthatja a hely szelleme, például amikor Spongyabob megpróbál imponálni új barátjának, Szandinak, a mókusnak. Elszántságát mutatandó, igyekszik ignorálni a víz hiányát a mókus vízalatti bubokékjában. A vége az, hogy ropogósra száradva várja, hogy randipartnere nyakon öntse némi vízzel. Kisujját azonban végig a magasba emeli, mert legjobb barátjától, Patriktól azt a tanácsot kapta, hogy a magasba tartott kisujj mindenkit lenyűgöz.

Bármikor kigyulladhatnak a házak a víz alatt és Bikinifenéknek van tengerpartja is, vagyis

átgondoltságban semmivel sem jobb, mint a téma másik versenyzője, a Bubi Guppik. A vége mégis az, hogy a BG egy borzalmas képződmény, amitől mindenkit mentsen meg az ég, a Spongyabob viszont egy kultsorozat, ami 20 éve népszerű. Jó eséllyel a karakterek döntik el, hogy miből lesz siker, és miből rajzfilmgyári felmosólé.

A legfontosabb szereplő, Spongyabob például egyszerre jó lelkű, és néha nagyon idegesítő. Tudsz ilyet mondani a való életből? Igen, pont olyan mint a gyerekek! A sorozat legtöbb konfliktusa jószándékú ballépésekből alakul ki, vagyis itt nem az ideges jellemgyengeség a sztori katalizátora, mint például a Pizsihősöknél, hanem az egyszerű balekoskodás.

Ma már szinte nyilvánvaló, hogy a sikeres filmekben a poénok harmada valójában a tévézésről/mozizásról döntő szülőket célozza, de 20 éve még nem volt ennyire egyértelmű a trend. Ez a sorozat népszerűségének másik oka, a felnőttek bevonásával könnyebb odaültetni a gyerekeket is. Párszor azért sikerült túlzásba vinni a dolgot, például amikor Patrik neccharisnyában táncolt, vagy Spongyabob a középső ujján pihentetett egy Tunyacsápról mintázott ujjbábot, és számtalan eset, amikor testrészekhez/-kel közelítettek illetlenül.

Sokáig persze ezt sem lehet bírni, mert a tökéletes magyar szinkronnak köszönhetően a sorozat eléri célját, és nagyon idegesítőek a főbb hangok. Ezért én csak mértékkel ajánlanám mindenkinek. Ráadásul vizsgálatok szerint a gyors tempójú műsorok nézése után a gyerekek nem tudnak uralkodni magukon és romlik a koncentrációs képességük, ami tanulási nehézségeket okoz. Szóval csak ésszel!

Spongyabob Kockanadrág

Évadok száma: 12
Besorolás: KN (korhatár nélkül)
Hol megy: Nickelodeon és társcsatornái

Szülői értékelés

Kivitelezés: 5/5 – minőségi, és nem ismétli önmagát
Főcím: 5/5 – jó ég, mennyire idegesítő! Viszont bármilyen nehéz helyzetből ki lehet billenteni a közös éneklésével a gyerekeket
Karakterek: 4/5 –jellemfejlődés nincs a sorozatban, mindenki egydimenziós, de jól dolgoznak együtt
Mennyire bugyuta: 2/5 – az atomszennyezett vízalatti város, ahol a tengerparton egy hal fuldoklik. Van még kérdés?
Mennyi ideig köti le a srácokat: korlátlan
Mennyi ideig bírom nézni: 40 perc – ez alatt kétszer megy le a főcímzene, és legalább 70-szer nevet Spongyabob. Köszönöm, többet nem bírok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek