Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
mesék
Szerző: Dadventure
2019.12.22

Mesék, amiket – nem – nézünk: Spongyabob Kockanadrág

A srácok kicsit rákaptak a Spongyabob Kockanadrágra, és ugyan még nem öltött veszélyes méretet, elég hamar meg tudok telni a tengeri szivacs és a csillag bebélyegezett futamaival. Ezek olyan mesék, amire még Hunter S. Thompson, a híresen kísérletező típusú író is elismerően csettintett volna a hasispipáját keresve.

Tengeri barátaink egy különös víz alatti városban, Bikinifenéken laknak. A sorozat megalkotója eredetileg tengerbiológus volt, így a név jó eséllyel utalás a Bikini-atollra, ahol a ’40-50-es éveben számtalan kísérletet végeztek atom- és hidrogénbombákkal, ami nagyban befolyásolta a környék állatvilágát. Így már talán érthető, mitől nevet olyan furán Spongyabob, miért olyan házsártos Tunyacsáp, a klarinétozó tintahal (valójában polip), miért nyávog Csigusz, a házicsiga, és miként vezethet éttermet egy plankton.  

A történeteket is áthatja a hely szelleme, például amikor Spongyabob megpróbál imponálni új barátjának, Szandinak, a mókusnak. Elszántságát mutatandó, igyekszik ignorálni a víz hiányát a mókus vízalatti bubokékjában. A vége az, hogy ropogósra száradva várja, hogy randipartnere nyakon öntse némi vízzel. Kisujját azonban végig a magasba emeli, mert legjobb barátjától, Patriktól azt a tanácsot kapta, hogy a magasba tartott kisujj mindenkit lenyűgöz.

Bármikor kigyulladhatnak a házak a víz alatt és Bikinifenéknek van tengerpartja is, vagyis

átgondoltságban semmivel sem jobb, mint a téma másik versenyzője, a Bubi Guppik. A vége mégis az, hogy a BG egy borzalmas képződmény, amitől mindenkit mentsen meg az ég, a Spongyabob viszont egy kultsorozat, ami 20 éve népszerű. Jó eséllyel a karakterek döntik el, hogy miből lesz siker, és miből rajzfilmgyári felmosólé.

A legfontosabb szereplő, Spongyabob például egyszerre jó lelkű, és néha nagyon idegesítő. Tudsz ilyet mondani a való életből? Igen, pont olyan mint a gyerekek! A sorozat legtöbb konfliktusa jószándékú ballépésekből alakul ki, vagyis itt nem az ideges jellemgyengeség a sztori katalizátora, mint például a Pizsihősöknél, hanem az egyszerű balekoskodás.

Ma már szinte nyilvánvaló, hogy a sikeres filmekben a poénok harmada valójában a tévézésről/mozizásról döntő szülőket célozza, de 20 éve még nem volt ennyire egyértelmű a trend. Ez a sorozat népszerűségének másik oka, a felnőttek bevonásával könnyebb odaültetni a gyerekeket is. Párszor azért sikerült túlzásba vinni a dolgot, például amikor Patrik neccharisnyában táncolt, vagy Spongyabob a középső ujján pihentetett egy Tunyacsápról mintázott ujjbábot, és számtalan eset, amikor testrészekhez/-kel közelítettek illetlenül.

Sokáig persze ezt sem lehet bírni, mert a tökéletes magyar szinkronnak köszönhetően a sorozat eléri célját, és nagyon idegesítőek a főbb hangok. Ezért én csak mértékkel ajánlanám mindenkinek. Ráadásul vizsgálatok szerint a gyors tempójú műsorok nézése után a gyerekek nem tudnak uralkodni magukon és romlik a koncentrációs képességük, ami tanulási nehézségeket okoz. Szóval csak ésszel!

Spongyabob Kockanadrág

Évadok száma: 12
Besorolás: KN (korhatár nélkül)
Hol megy: Nickelodeon és társcsatornái

Szülői értékelés

Kivitelezés: 5/5 – minőségi, és nem ismétli önmagát
Főcím: 5/5 – jó ég, mennyire idegesítő! Viszont bármilyen nehéz helyzetből ki lehet billenteni a közös éneklésével a gyerekeket
Karakterek: 4/5 –jellemfejlődés nincs a sorozatban, mindenki egydimenziós, de jól dolgoznak együtt
Mennyire bugyuta: 2/5 – az atomszennyezett vízalatti város, ahol a tengerparton egy hal fuldoklik. Van még kérdés?
Mennyi ideig köti le a srácokat: korlátlan
Mennyi ideig bírom nézni: 40 perc – ez alatt kétszer megy le a főcímzene, és legalább 70-szer nevet Spongyabob. Köszönöm, többet nem bírok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek