Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
iskolaválasztás
Getty Images
2020.01.21

Mi alapján válasszunk általános iskolát?

Útmutató tanácstalan szülőknek.

Vekerdy: „A jó iskola a gyerekről szól”

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus néhány gondolatával lehet egyetérteni, vagy lehet akár vitatkozni is vele, azt azonban, amit az iskolaválasztás elsődleges szempontjaként megfogalmaz, nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni.

„A magyar gyerekek érdeklődők. Érdekli őket a világ, az ember, önmaguk. Egyszerűen kíváncsiak. De ma olyan iskolák, tankönyvek, tanmenetek vannak, melyek nem táplálják a gyerekek egyéni, meglevő érdeklődését, inkább kioltják. Azt a benyomást keltik, hogy a világ unalmas, érthetetlen, nem érdemes rá odafigyelni. Olyan iskolát kell választani, ahol megmarad a gyerekek érdeklődése, kíváncsisága a világ dolgai iránt.”

Vekerdy szerint tehát a jó iskola a gyermekközpontú iskola. Az, amelyik nem a tananyagból indul ki, és nem azt akarja szép rendben beletömni a gyerek fejébe, hanem a gyerekből, akit igyekszik megismerni, individuálisan, és életkora, életkori szükségletei szerint is.

A jó iskola – legyen az állami vagy magánintézmény – élményt ad, kielégíti a kíváncsiságot és biztosítja azt az örömöt, ami nélkül nincs eredményes tanulás.

Az ilyen iskolában a gyerekek – nem különórában, hanem a tanterv részeként – rajzolnak, festenek, énekelnek, zenélnek, táncolnak, színészkednek.

Kiből lesz sikeres felnőtt?

A kilencvenes évek elején végeztek egy felmérést, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen tényezők befolyásolják azt, hogy megálljuk-e a helyünket felnőttként. A kutatásból kiderült, hogy az iskolában megszerzett ismeretek, az értelmi intelligencia, vagyis az IQ korántsem az egész életre szóló boldogulás záloga.

Még a kitűnő tanulóknak is csak a 18%-a emlékszik később a verbálisan elsajátított ismeretekre. Sokkal fontosabb tényező az érzelmi intelligencia.

Az érzelmi intelligencia nem jelent mást, mint azt, hogy valaki mennyire ismeri, és mennyire fogadja el saját magát, hibáit, és tévedéseit, hogy nem lesz depressziós a kudarcoktól, hanem elfogadja, képes és kész gördülékenyen együttműködni a vele folyamatosan kapcsolatba kerülő emberekkel, hiszen a 21. század kihívásai épp ezt, a csapatmunkát követelik tőle. Az érzelmi intelligencia ráadásul korlátlanul fejleszthető.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy mit tartunk fontosnak, mit várunk az iskolától; a döntés előtt rangsoroljuk a szóba jöhető szempontokat.

Gyűjts információkat!

Jó döntést csak akkor lehet hozni, ha megfelelő információk birtokában vagyunk. Figyeljünk a hírekre, beszélgessünk a szülőkkel és diákokkal, nézegessük a szóba jöhető iskolák honlapját. Ha lehet, menjünk el nyílt napokra. Fontos, ami itt elhangzik, de talán még fontosabbak az itt begyűjtött benyomások és hangulatok.

Válassz tanítót!

Mindenhol fontosak az első benyomások, az első élmények. Gyermekünk számára meghatározó élmény lesz az első tanítója, talán ez dönti el, hogy későbbi élete folyamán hogyan viszonyul majd a tanuláshoz, az iskolákhoz. Ha a szóba jöhető iskolák között jelentős különbséget nem találunk, akkor válaszunk magunknak elsős tanítónőt. Ez a szempont akkor is előkerül, ha biztosak vagyunk az iskolában, de több párhuzamos osztály is van.

A személyen kívül legyen az iskola szellemisége, hangulata is meghatározó a döntésben.

Ha meg akarod tudni, milyen egy tanító, faggass ki olyan szülőket, akiknek jártak hozzá gyerekei. Minél többet, mert lehet, hogy egy különben kiváló pedagógus éppen csak az olyan gyerekekkel nem tud mit kezdeni, mint a tiéd. Használj ki minden alkalmat (nyílt napot és szülői tájékoztatót, ismerkedő, közös családi kirándulást), hogy személyesen találkozhass a tanítóval és megtudd, hogyan gondolkozik általában a gyerekekről, az oktatásról.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
barátság

“Volt olyan barátom, akivel a legjobb beszélgetéseim voltak és mégis eltűnt, miután megszületett a kisfiam…”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek