Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
szülés
Fotó: Getty Images
2019.11.08

Mi az ideális életkor szüléshez? Létezik-e egyáltalán olyan?

Húszévesen vagyunk a legtermékenyebbek, a harmincas, negyvenes években szülő nők viszont már kellő élettapasztalattal és anyagi bázissal vághatnak bele az anyaságba. De vajon létezik egyáltalán az a bizonyos ideális időpont?

Az egyik legcsodálatosabb dolog világra hozni egy kisembert, majd nézni, ahogyan cseperedik, támogatni, mögötte állni, amíg felnő. Ám hogy mennyire látjuk ezt csodálatosnak, azt nagyban befolyásolja a biológiai óránk is. A biológia ugyanis sok szempontból ellenünk dolgozik. Mi az ideális életkor szüléshez? Nehéz megválaszolni… A húszas éveinkben vagyunk a termékenységünk csúcsán, pedig ilyenkor a legtöbben még sem mentálisan, sem materiálisan nem állunk készen az anyaságra, sokan még a harmincas éveik elején sem érzik, hogy eljött volna a gyermekvállalás ideje.

Minél fiatalabb egy nő, annál kevésbé valószínű, hogy megvan az az anyagi és egyéb háttere, ami a gyerekvállaláshoz kell, viszont minél előbb jár a karrierjében, annál kevésbé jelent gondot kiesni a munka világából. Idősebb korban azonban sokaknak küzdeni kell az anyaságért: ilyenkor már nehezebb lehet a megtermékenyülés és ha mesterséges segítségre van szükség hozzá, akkor bizony jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. És ha sikerült, akkor is belecsúszhatunk a szendvics generáció problémájába: minél később vállal egy nő gyereket, annál valószínűbb, hogy egyszerre kell gondoskodnia a gyerekeiről és az idősödő szüleiről. De nézzük meg közelebbről, mégis mikor lenne a legideálisabb gyereket szülni:

20 éves kor előtt

Kétség nem fér hozzá, hogy ilyen fiatalon még egyik nőnek sem ideális gyermeket vállalni, főleg az anyagi korlátok miatt, biológiailag viszont ilyenkor vagyunk a legtermékenyebbek, fizikailag is jó formában vagyunk, így a legkevésbé valószínű, hogy olyan komplikáció merül fel a várandósság alatt, mint a terhességi diabétesz vagy a magas vérnyomás. Érdekes azonban, hogy a terhességi toxikózis egyik típusa, a preeklampszia kialakulása szempontjából a fiatalabb korosztály ugyanolyan veszélyeztetett korcsoport, mint a negyvenes éveik elején járó nők.

Amikor egy nő mondjuk 18 évesen esik teherbe és megy férjhez, még maga is gyereknek számít az első babája megérkezésekor. Lelkileg megterhelő ilyen fiatalon szülővé válni és szembenézni a felelősséggel, amit a gyerekvállalás jelent.  A fiatal anyaságban ugyanakkor hatalmas előny, hogy kevesebbet stresszel a nő, akár a terhesség alatt, akár a baba, majd a kisgyermek körüli teendők közben. Mire az oviba vagy iskolába megy, anyának még mindig rengeteg ideje marad karriert építeni.

20-24 között

A legtöbb nő még ebben a korban is rendkívül termékeny: minden hónapban 25 százalék esélye van arra, hogy teherbe essen. Ugyanakkor ebben az időszakban a nők és a férfiak is általában még tanulnak, egyetemre, főiskolára járnak, és mellette dolgoznak, mert adott esetben diákhitelt fizetnek. Akik pedig főállásban dolgoznak, azoknak a munka tölti ki az életét és a nagy átlagnak nincs elegendő megtakarítása ahhoz, hogy a gyereknevelés miatt kiessen a munkájából.

Aki 21-22 évesen szül, az két szék között a padlóra eshet, hiszen még nem tudott elhelyezkedni, nem dolgozta be magát egy kollektívába, ahová visszavárnák.

Megpróbálhat otthonról dolgozni, de ez stresszel jár, hiszen valószínűleg éjszakára maradnak a feladatok, miközben amúgy is nagyon fáradt az ember.

25-29 között

A húszas évei végén járó nők többsége orvosilag még mindig ugyanolyan termékenynek számít, mint a fiatalabb korosztály, ugyanúgy 25 százalék esélyük van havonta teherbeesni. Ebben a korcsoportban viszont már nagyobb hangsúlyt kap a karrier, sokan inkább a munkájukra koncentrálnak és későbbre tolják a gyermekvállalást, miközben ahogy telnek az évek, egyre inkább találkoznak a társadalmi elvárással: egy nőnek szülnie kell. Krisztina barátnőm például többször kapott megjegyzést a családjától, hogy most már ideje szülni, és azt is döntse el, hogy hány gyereket akar, különben kifut az időből.

Egy 27 évesen szülő nő még fiatal és magabiztos, tele van energiával, de érezhet némi kényszert, hogy ha több gyereket akar, azokat gyors egymásutánban kéne világra hoznia, hogy ne két részletben maradjon ki a munkából.

30-34 között

Amikor egy nő betölti a 30-at, egyre gyakoribbá válnak a szüléssel kapcsolatos kérdések: mikor lesz baba, meddig vársz még, nem félsz, hogy túlketyeg a biológiai órád? Pedig ebben a korban – amellett, hogy a karrierépítésen van a fókusz –, sokan a megfelelő partnert is hiányolják az életükből. Miközben azok, akik harmincon túl vállalnak gyereket, általában kiélvezték a fiatal éveiket, és amellett, hogy munkatapasztalatot szereztek, volt elég idejük megismerni önmagukat is. A 33 éves kismama már elég élettapasztalatot gyűjtött, hogy kiegyensúlyozottan viselje az első néhány babás évet, és anyagilag is jobb hátteret tud biztosítani a gyermekének, mint fiatalabb társai.

35 és 39 között

Sajnos a női termékenység 32 éves korban hanyatlani kezd, és ez a folyamat 37 éves korban felgyorsul. Ezzel együtt a mesterséges megtermékenyítés sikermutatója is esni kezd, így hosszú távon több beavatkozásra lehet szükség, ami egyben magasabb költséget is jelent. Mindemellett nő a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás kialakulásának esélye és a kromoszóma rendellenességek száma is, bár ennek aránya még 40 éves korban is 1 százalék alá esik. Aki 35-37 évesen vállal babát, az  anyagilag és szakmailag is stabil háttérrel rendelkezik, kapcsolatrendszerének köszönhetően akár önálló vállalkozásba is foghat, miközben otthon marad a gyerekkel.

40-45 között

40 éves korára egy egészséges nőnek minden hónapban csak 5 százalék esélye van természetes módon teherbe esni, ám ennél is nagyobb gondot jelentenek a már említett terhességi kockázatok, valamint a méhen kívüli terhesség és a vetélés kockázata is jelentősen megnő. A statisztikák szerint ebben a korcsoportban szülő nők gyakrabban hoznak világra alacsony súlyú babákat, koraszülött babákat. Nyugalom, türelem és élettapasztalat terén azonban rengeteg pluszt adhat egy negyvenes nő a gyermekének.

Mindent összevetve tehát nincs igazán jó válasz arra a kérdésre, hogy mi az ideális életkor szüléshez, ezt az alapján érdemes mérlegelni, neked milyen elvárásaid vannak magaddal szemben, mi a prioritásod a gyereknevelésben. Ezt tisztázva derítheted ki, mikor válik aktuálissá számodra a babázás.

Forrás: Parents.com

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek