Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Pszichológia
Fotó: unsplash
2020.04.06

Mi zajlik a gyerekek fejében?

Az agykutatás elmúlt évtizedekben feltárt eredményei alapján egy kisbaba értelmi képességei meglehetősen komplexek. Az újszülött még véletlenül sem csak egy kis „lerakott csomag”; tudja, hogyan szerezze meg a külvilágtól azt, amire szüksége van. És tudja ezt az áruházban fetrengő négyéves, meg a duzzogó kamasz is. De vajon mi van fejükben egész pontosan?

Tudom ám, ki vagy!

A baba arcok iránti fogékonysága a születése utáni 30 percben kialakul. Két nappal később az emberi hangokra is reagál. Három hónapos korban már észreveszi azokat a tárgyakat, amelyek eltérnek a környezetében látottaktól. Négy hónapos korától már képes követni az őt gondozó felnőtt tekintetét. Tizenkét hónaposan rá tud tekinteni arra, amire mutatnak.
A babák számára központi kérdés, hogy hol tudnak azonnal táplálékhoz jutni. Az eseményeket képesek a gyakoriság és az eredményesség szempontjából összekötni: roppant izgatottá válnak, ha meglátják anyát vagy a cumisüveget. A csecsemő tudata csoportokba rendez. Arcvonások alapján már a három hónapos kisbaba is megkülönbözteti a nőket és férfiakat. A kategorizálás az életben való eligazodást segíti. Felnőttkorban ebből nőnek ki a sztereotípiák, az általános tulajdonságok alapján történő minősítés. Dr. Sandra Aamodt idegtudós úgy gondolja, hogy az újszülött bizonyos irányultsággal jön a világra. Ezek az irányultságok készítik fel a csecsemőt, hogy megtanuljon sok mindent – de nem akármit.

Az energiafaló agy

Az első 5 hétben:
a légzés, a mozgás, és a tapintásért felelős területek igénylik a legtöbb energiát.
Két-három hónapos korban:
a látás, a térbeli tájékozódás és a mozgás területei az energiafalók.
Hattól tizenkét hónapos korig:
a viselkedésszabályozással kapcsolatos agyi terület a nagyon aktív.
Háromévestől nyolc­éves korig:
az agyszövet kétszer annyi energiát használ, mint egy felnőtté.

Tudtad? Az átlagosan húszkilós ötéves gyerek kalóriaszükségletének mintegy fele az agyszövet működésére használódik fel. Négyéves korig az agyi energiafelhasználás folyamatosan növekszik, majd kilencéves kor után csökken.

Agyatlan kamasz?

Amikor az agyban egy szőlőszem nagyságú szerv, a hipotalamusz kiválasztja a gonadotrop hormont, a szülők és gyermekeik életében elkezdődik egy végeláthatatlan hullámvasút: a kamaszkor.
A tinédzseragy működik a legdinamikusabban. Erre az időszakra eléri felnőttkori tömegének 95%-át. A szürkeállomány kilenc–tizenegy éves korban a legnagyobb tömegű, míg a fehérállomány a felnőttkorinak csupán 85%-a. A jó hír az, hogy ez a negyvenes éveinkben is növekedhet még!
A frontális lebeny viszonylag későn érik, s ezt bizony erőteljesen tapasztaljuk kamaszainkon: önfegyelem, kivárás, előre tervezés területén még bukdácsolnak. A serdülőkorban az indulat és a visszafogottság egyensúlya eltér a gyerek- és a felnőttkoritól egyaránt.

Cikkünk folytatását legújabb számunkban találjátok, mely – akárcsak korábbi számaink is – digitális formában is megvásárolható!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Ajánlott cikkek