Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
időjárás
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.06.12

Miért esik egyfolytában az eső? Mikor lesz már nyár?

Ezt a kérdést minden júniusban feltesszük. De tényleg: mi ez a hülye idő?

Vagy felhős az ég, vagy hétágra süt a nap, de egyszer csak leszakad az ég. Strandidőnek egyelőre nyoma sincs: mégis, milyen nyár ez már? – morgolódhatnánk. Igazunk lenne? Nem!

Amíg a gyerek kicsi volt, mindig megkaptunk egy balatoni nyaralót, hogy ott eltölthessünk egy hetet. Pedig nagy volt a család, lett volna másnak is nyaralnivalója. Csodálkoztam is, hogy milyen klassz, és hogy milyen jól jártunk. Akkor is csodálkoztam, amikor aztán kabátban üldögéltem a nappaliban, és azon gondolkoztam, vajon begyújtsak-e. Hiszen mindig júniusban kaptuk meg a nyaralót – és néhány kivételtől eltekintve pocsék időnk volt. Ki tehet erről?

Hát Medárd. Ugye, június 8-a a nagy esőjós-nap. Ha ekkor esik, negyven napig esni fog. Márpedig, Medárdkor szinte mindig esik. Ezt az okozza, hogy júniusra kellőképpen felmelegszik a szárazföld, és a nagy tömegben felszálló meleg levegő helyére az óceán felől nagy nedvességtartalmú légtömegek érkeznek. Ez pedig ideális időjárási helyzet a nagy légköri csinn-bumm cirkuszra. Ha megfigyeljük a meteorológiai adatokat, azt látjuk, hogy a május és a június a legcsapadékosabb időszak az évben. (Ezt követi egy őszi csapadékosabb időszak, a tél viszont mindig eléggé száraz.) Az éghajlatunk persze változik: idén már harmadik évben volt kifejezetten aszályos a tavasz – ami azért jelzi, hogy változóban a dolog. De a júniusi csapadék menetrendszerűen érkezett a zivatarhajlammal együtt. 

Mindehhez még hozzájárulhat az úgynevezett „bárikus mocsárhelyzet” is. Ez olyan meteorológiai jelenség, amikor frontok ugyan nem érik el a Kárpát-medencét, de a nedves levegő itt pang körülöttünk a levegőben, és bármikor kicsapódhat – azaz, kipattanhat zápor-zivatar.

Egyszóval: nyugodjunk meg. A június vége felé csökkenni fog a csapadékhajlam, és beáll az ideális nyaralóidőszak kánikulástul és időnkénti nyári viharostul. Augusztus 20-tól meg mehet mindenki haza meg dolgozni: ilyenkor visszább vesz a nyár.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
magyar anyák külföldön

Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek