Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
mozgás
2019.06.27

Miért nem fáradnak el az egész nap rohangáló gyerekek?

Miért van az, hogy a gyerekek olyan strapabírók, mint az atléták?

Kerékpáros feladatok során amerikai sportorvosok az energialeadás mértékét és a mozgást követő regenerációt vizsgálták. A 8–12 éves fiúk izmainak „újratöltődése”, összehasonlítva edzetlen felnőttekével, illetve bajnok atlétákéval – triatlonistákéval és hosszútávfutókéval – még a sportolókénál is gyorsabbnak bizonyult.

A gyerekek keringési rendszere ugyan kevésbé teherbíró, a mozgáskoordinációjuk sem a leghatékonyabb, ráadásul több lépéssel teszik meg ugyanazt a távolságot, mint a felnőttek, mindezen hátrányokat azonban kompenzálják izmaik hihetetlenül nagy fáradtságtűrő képességével, aerob anyagcseréjük csúcsrajáratásával. A szülők számára ez azzal a tanulsággal szolgál, hogy a korai években nem az állóképességet kell fokozni, mivel az igen jó színvonalú a gyermekeknél, sokkal inkább a technikai fejlesztésre, a mozgás kivitelezésének tökéletesítésére érdemes helyezni a hangsúlyt. Ez a kulcsa annak, hogy valaki felnőttként is szinten tarthassa a teherbírását, enélkül viszont izmainak szívóssága törvényszerűen csökkeni fog. 

Forrás: Frontiers in Physiology

Cikkünk a Gyereklélek magazin 2018/03. számában jelent meg. 
Régebbi számaink - a készlet erejéig - a terjesztési osztályunktól megrendelhetők. elofizetes@marquardmedia.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek