Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
gyerekdalok
Fotó: Getty Images
2020.02.16

Miért szeretik a gyerekek a borzalmas zenét?

A gyerekek odavannak a dallamokért, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a YouTube számlálója, amely már 4 milliárd megtekintésnél jár. De vajon miért éppen a rettenetes, borzalmas, nagyon, nagyon, nagyon rossz zenére tudnak a legjobban rákattanni?

Elképesztően meglepődtem, amikor az év végén feldobta a Spotify a leghallgatottabb dalaim listáját. Nem éppen az én zenei ízlésemről árulkodott. Oké, nem tagadom, szeretem a popot, de azért nem ennyire. Van néhány dal, amit imádnak hallgatni a fiaim, viszont olyan szinten rá tudnak kattanni egy-egy számra, hogy előfordul, hogy napokig csak azt az egyet kérik.

Olyan ez, mint a gumicukor vagy a gyorskaja, vagy ezek egymás után: beszippant és nem ereszt.

Mi egyébként elég keveset YouTubeozunk, de azért azt én is látom, hogy gyerekdalok szempontjából valami egészen veszélyes terep. Valljuk be őszintén, hogy rengeteg hallgathatatlan, bugyuta dal van fent és ha a gyereknek az egyik dal a kedvence lesz, akkor aztán lehet azt hallgatni bolondulásig. Szó szerint. Hogy ezt elkerüljem, én tudatosan olyan magyar dalokat játszom a kocsiban, amiket gyorsan meg lehet tanulni, de viccesek is, így lett az egyik nagy kedvenc a Kispáltól az Emese című szám. (Ezt egyébként hiszti kezelésre is használom). Persze 3 éves kor alatt ez nem működik, ebben az időszakban maradnak a jól megszokott családi dalocskák, amikor már ezredszer énekeljük, hogy a “gazda ki a rétre megy”.

Mi a titok?

A családi gyerekdalok között számtalan idegtépő, fülsértő, bugyuta dal is van, az “Old MacDonald had a farm”-ban például  jól tetten érhető az összes végtelenül népszerű dalocska felépítése. Amerikai zenetudósok szerint a siker két pillére, hogy a dal legyen fülbemászó és dallamos. Ezenkívül ha még valamilyen módon kapcsolódni is lehet hozzá, mondjuk kérdés-válasz vagy csak számtalanszor ismételhető refrén formájában, az már fél siker. Az ismétlés is elengedhetetlen. Sosem mertem megszámolni, hogy a “Wheels on the bus” kezdetű énekben hányszor hangzik el a round and round. Ha pedig még a témája is ismerős, akkor a gyerekek már bele is szeretnek a dalba.

És van még egy összetevő, ez pedig a csínytevéshez kapcsolható, hiszen

az igazán sikeres gyerekdalokban mindig van valami huncutság, bugyutaság, vagy valami gusztustalan vagy utálatos.

Egy fülbemászó dallam, sok ismétlés, ismerős közeg vagy történet egy kis huncutsággal fűszerezve és máris összeáll a tökéletes gyerekdal, ami olyan, mintha csiklandozná a gyerekeket. A csiklandozás pedig maga a színtiszta boldogság nekik.

Egyébként nemcsak a gyerekdalok, de általában a popslágerek is erre a sémára épülnek, elég csak meghallgatni Katy Perry Roarját vagy az Imagine Dragons Thunderjét. Nekem Pharrell Williams Happyjével sikerült megúsznom néhány, számomra borzalmas gyerekdalt. Mert hát ugye a jó dalokat együtt énekeljük a gyerekekkel, a rosszabbakat igyekszünk kiverni a fejünkből. Csak vannak napok, amikor nem sikerül. Így vagyunk a felnőtteknek szánt slágerekkel is, nem igaz?!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

1
Szólj hozzá!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Zubor 'IgenAnya' Rozália Recent comment authors
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Zubor 'IgenAnya' Rozália
Admin

Imádom Gryllust és az Alma együttest is, szó se róla. De sokszor nagyon várom, hogy egyedül legyek az autóban és a nekem való zenéket hallgathassam. A Baby sharkot és társait még sikerült eddig megúsznom, szóval én még szerencsésnek számítok (szerintem) 😀

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
31 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek