Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

mesék

Boldog szülinapot, Tom és Jerry! 80 év 1 perces videóba sűrítve + eláruljuk, mi lett volna a nevük eredetileg!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
27 szavazat

Döbbenet, de egészen jól tartják magukat! Alább a sztorijuk, és nyolcvan év egy perces klipbe sűrítve!

Elolvasom
szeretlek
2019.11.28

Miért tabu sok apánál a SZERETLEK szó?

A kilencvenes évek elején születtem, nagycsaládban nőttem fel, szeretetben, mégsincsenek meghatározó emlékeim arról, hogy sokat mondtuk volna egymásnak azt, hogy szeretlek. Anyukámtól többet hallottam, de apukám igen ritkán mondta. Nem, ez most nem szemrehányás lesz, sem pedig ujjal mutogatás, csak a miérteket keresem.

Ha belegondolok, a nagypapám sem mutatta ki soha az érzéseit. Nem igen láttam, hogy megölelte volna vagy puszilgatta volna az édesapám. A régi minták és az otthonról hozott gyermekkorban kapott szokások nagymértékben építik a személyiségünket, szokásainkat. Tehát konklúzió:

miért is várok el egy olyan dolgot apukámtól, amit sohasem tanult!?

Viszont azt gondolom, a lehetőség mindig ott van a kezünkben. Három gyermekes apuként, rengeteget beszélgettem erről a feleségemmel és a környezetemben lévő fiatalokkal. Azt kell mondjam, kilencven százalékban a szeretlek szó vagy az apák érzelmeinek kimutatása nélkül nőttek fel! Igényelték-e vagy igénylik-e? A válaszom az, ami a többségé is: IGEN! Felnőttként is szükségük lenne rá! 

Szerintem apaként nem leszek sem gyenge, sem nyálas, sem férfiatlan attól, ha napi többször ölelem meg a lányaimat és a fiamat is, vagy ha rengeteget mondom nekik, hogy SZERETLEK! 

Így már most látom rajtuk, hogy érzelmeik kimutatása milyen könnyen megy nekik. Érződik egy ölelésben és abban is, ahogy a nagylányom kimondja: “szeretlek”! Ennél tisztább és szebb pillanatok nincsenek is. Főleg úgy, hogy egy nagyon nagy felelősség van a vállamon, hiszen én vagyok az első számú férfi minta mind a lányaimnak, mind pedig a fiamnak.

Fotó: Farkas Hajnalka

Viszont az csak egy dolog, hogy megtaláltuk ennek hiányát a feleségemmel és tudatosan dolgozunk azon, hogy az a generáció, amelyet mi nevelünk más legyen. Ám

egy hatalmas hibát követtem el azzal, hogy sokáig azt gondoltam, csak apukám az, akinek változtatnia kell. Hiszen én miért ne segíthetnék neki azzal, hogy kimondom: “szeretlek, Apa!” minden alkalommal, amikor találkozunk, vagy megölelem, megpuszilom!?

A gyermekeim ráadásul ugyanígy tesznek, hiszen számukra ez már a normális és bevett szokás.

Sohasem késő megtenni az első lépést, mindig dolgozhatunk érzelmi intelligenciánkon és, ami a legfontosabb: attól, hogy felnőtt férfi vagyok, bármikor megölelhetem, megpuszilhatom és kimondhatom édesapámnak, édesanyámnak, a testvéreimnek vagy bárkinek, hogy SZERETLEK! Nem leszek gyenge, nem leszek kevésbé férfi, sőt, úttörő leszek, aki nyíltan vállalja érzelmeit és hálás azért, hogy ilyen embereket ismer!

Mindent más szemmel nézek, hiszen ikerként lettek ikreim. Azt érzem, szinte szimbiózisban élek a szüleimmel, hiszen ugyanazokon a nehézségeken, kihívásokon, problémákon megyek át. Az a minimum, hogy hálám jeléül kimutatom ezt feléjük és megtanítom mindenkinek a környezetemben, hogy a SZERETLEK nem tabu, hanem egy olyan szó, ami ha őszinte, akkor mindenkit felszabadít, boldoggá tesz, megbékít, tanít, nevel és örömmel tölt el! 

Így csak annyit javaslok legyetek úttörők, ne féljetek elmondani, kimutatni, megköszönni addig, amíg csak tehetitek, hiszen ez a világon ez egyik legnagyobb kincs!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

mesék

Boldog szülinapot, Tom és Jerry! 80 év 1 perces videóba sűrítve + eláruljuk, mi lett volna a nevük eredetileg!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
27 szavazat
Top
1
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
anyák napja

Rövid anyák napi versek, amit a legkisebbek is meg tudnak tanulni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek