Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Amikor beteg gyerek születik a családba vagy baleset miatt válik fogyatékossá, az egész családi egyensúly felbomlik és gyakran az egészséges testvér is belebetegedik a szituációba. Elvész a gyermekkora, nem jut rá idő, figyelem és még panaszkodnia sem szabad, hiszen ő egészséges.

Elolvasom
apa
2019.06.16

Mikor ér haza Apa?

Hangzik el a kérdés minden nap, sokszor olyankor, amikor Apa még el sem ment otthonról.

Aztán folytatódik a kérdés áradat. Miért megy el Apa megint dolgozni? És miért csak este jön haza? És ha nem ér altatásra haza, akkor Miért nem jön haza Apa? De reggelre ugye itt lesz? És a „kedvencem”: Apának miért kell ennyit dolgoznia? Mondanám, illetve szeretném azt mondani, hogy nálunk Apa az a tipikusan fürdetésre hazaérő Apa, de sajnos az év nagy részében addigra sem ér haza. Ha az altatásra sikerül beesnie, annak már örülünk. Zenész, zenetanár. Napközben próbál, délután gyerekeket tanít késő estig, este koncert. Sokszor hétvégén is.

Nem panaszkodni vagy sajnáltatni akarom magunkat, hiszen az esetünk nem egyedi. Nagyon nem. A környékünkön, az ismeretségi körünkben hasonló a helyzet. Apa éjszakai műszakban, Apa dupla műszakban, Apa túlórázik, Apa más városban, csak hétvégére jön haza, Apa külföldön dolgozik, csak 2-3 havonta jár haza. Ezekhez képest mi még örülhetünk.

De nem egyszerű így. Nagyon nem. Minden nap intézni a gyerekeket, egyedül. Ha betegek lesznek, menni értük, otthon maradni velük, ápolni őket egyedül. Ha nagybevásárlás van, azt is megoldani, két gyerekkel, egyedül. Hétvégén programozni velük, egyedül. Főzni, mosni, takarítani mellettük, egyedül. És aki követ Instagramon, már tudja – a visszatérő „kedvencem”: altatni őket esténként, egyedül.

Igen, bevallom őszintén, hogy sokszor bosszankodom, sokszor nagyon mérges vagyok. Sokszor Apára is, de még többször valójában magára a helyzetre.

A rajzot készítette: Takács Éva Instagram/@buborekk

És aztán mindig emlékeztetem is magamat arra, hogy valójában mennyire mázlista vagyok én is és a gyerekeim is. Én sose vártam haza az apukámat. Sőt, inkább mindig azt vártam, hogy menjen el otthonról. Ő nem tett meg mindent azért, hogy elegendő ruhám legyen vagy jobb életkörülményeim. Nálunk nem volt alap, hogy friss pékárú, sajt, felvágott vagy puding van otthon és mi nem mentünk például nyaralni sem. Egy Apa volt, aki szinte mindig otthon volt, és aki gondoskodott a „hangulatról”, és volt sok adósságunk, befizetetlen csekkjeink, lyukas csizmánk télen. Amiben hasonlítottam a fiamra, hogy nekem is volt egy visszatérő kérdésem. Én arra voltam kíváncsi, hogy vajon Mikor megy már el itthonról Apa?

Anyának lenni nem könnyű, de Apának lenni sem. Jó Apának pedig pláne. Hálás vagyok, hogy nekünk az utóbbiból jutott. Köszönjük, hogy vagy nekünk, hogy ilyen vagy és alig várjuk a nyári szünetet, amikor legalább egy pár hétig még világosban tudsz hozzánk hazajönni!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek