Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
drogok
Fotó: Getty Images
2019.07.24

Mikor és ami még fontosabb: hogyan beszélj a gyerekkel a füvezésről?

Fű, zöld, gandzsa, spangli - hívják bárhogy, beszélj róla a gyerekkel! Nem, nem akkor, amikor megy a gimibe és már kamasz, hanem jóval előtte, akár már akkor, amikor az általánost kezdi. Elmondjuk, hogy érdemes belefogni.

Kényes a téma, de ugyanúgy, ahogy a szexről és az alkoholról, a füvezésről is azért könnyebb az általános iskolásokkal beszélni, mert ők még nem használják aktívan, nincsenek előítéleteik, és amellett, hogy a természetes kíváncsiságukat kielégítjük, elmondhatjuk, hogy szülőként mit gondolunk róla. Ahogy minden, a gyerek számára ismeretlen dologról, a szívásról is lehet úgy beszélni vele, hogy megértse. El lehet neki mondani, hogy a kannabisz egy növény, amit meg lehet enni vagy el lehet szívni, mint egy cigarettát, hogy vannak, akik gyógyszerként alkalmazzák, és hogy csak felnőtteknek való.

Akárhogyan is magyarázzuk el, hogy mi is a füvezés, egy dologra nagyon fontos odafigyelni: kerüljük a heves érzelmi megnyilvánulásokat, hiszen a gyerekek azonnal megérzik, ha valamiről idegesen, feszülten beszélünk. Egy könnyed, laza hangnem viszont azt üzeni nekik, hogy teljesen oké, hogy beszélünk a témáról. És ha valamire nem tudjuk a választ, akkor azt is vállaljuk fel, például így: “jó kérdés, ennek utána kell néznem”.

Tilos vagy legális?

Azokban az országokban, ahol már legalizálták a marihuanát, nyilván a szülők kommunikációja is változott, hiszen korábban könnyű volt annyi mondani a gyerekeknek: ez illegális, ne próbáld ki! Amikor azonban erre már nem lehet hivatkozni, marad az életkori tiltás: 18-19 éves korodig fogd vissza magad!

Ezekben a társadalmakban még élesebben kerül képbe az otthon kapott példa, hiszen azt nem egyetlen szülő sem hiheti, hogy a gyereke sosem fogja kipróbálni a füvezést, de kellően stabil háttérrel valószínűleg könnyen mértéket tart, és hamarabb un rá a füves bulikra, mint egy olyan társa, akinek a szülei vizet prédikálnak és bort isznak.

„Az, hogy gyermekünk behódol-e a drogok csábító erejének, sokban múlik azon, milyen példát lát a családi körében. „Akkor mond nemet a gyerek, ha megtanítjuk nemet mondani” – fejti ki Zacher Gábor toxikológus szakember az Apa magazin cikkében, és hozzáteszi, az otthonról hozott szociális minta, az ott látott és tanult mechanizmusok a gyermek egész életét meghatározzák. „Van egy felnőtt fiam s nem mindig pozitív hangsúllyal szokták mondani, hogy ez a gyerek olyan, mint te vagy. Sok mindent tőlem tanult meg a napi működéstől kezdve addig, hogy bizonyos dolgokra hogyan reagál. Tehát ha valaki úgy nő fel, hogy azt látja, apa iszik, anya meg dobálja befelé a Rivotrilt és napi öt órát ül a tévé előtt… akkor ő miért lenne más?”

Ahogyan az alkoholról és a szexről, úgy a füvezésről is fontos beszélni a gyerekekkel. Persze nem mindegy, hogy egy ötévesnek, egy kilencévesnek vagy egy 13 évesnek magyarázzuk, de a pszichológusok szerint is az a legjobb, ha ez egy nyitott, folytatólagos beszélgetés, amelynek során a gyerek kérdezhet, a szülő pedig válaszol, de legalábbis válaszkészséget mutat.

És ne felejtsük el, hogy mint minden más, néha kellemetlennek tűnő beszélgetésnek, a füvezésről szólónak is az a célja, hogy felkészítsük a gyerekünket arra, amivel a nagyvilágban találkozik majd, amikor kikerül a családi fészekből.

Forrás: todaysparent.com

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek