Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
futás
Father and son preparing to run together
2019.10.10

Mikor kezdhet el a gyerek is futni? Akár velünk is?

Imádsz futni, a párod is így van vele, így alig várod, hogy a gyerekeket is bevonjátok a dologba? Szuper dolog a sportos életmódra nevelés, pár dolog azonban van, amiket nem árt tudnod ahhoz, hogy a gyerekek is élvezzék ezt a fajta mozgást.

Nem kérdés: a futás remek családi hobbi lehet, hiszen nincs nagy eszközigénye, bárhol, bármikor végezhető, könnyen megtanulható, és ezek mellett egy igen erőteljes fizikai aktivitást jelent. Ráadásul a versenyek igazi élmények a család számára.

Miért jó, ha fut a gyerek?

Ha rendszeresen jelen van a gyerek életében a futás, az már eleve megtanítja őt a testmozgásra, a rendszerre, arra, hogy a sport a mindennapok része. Ez pedig mentálisan és fizikailag is nagy előnyt jelent a kicsik számára. Emellett megtanulják azt is, hogy a gyakorlással és a kitartással sikereket érhetnek el, még akkor is, ha az a valami nehéz dolog.

A futás azoknak a gyerekeknek is nagyon hasznos, akik a csapatsportokban nem jeleskednek, vagy egyszerűen csak nem kedvelik őket. És bár a siker itt az övék, a futás attól még közösségben történik, így ezzel a mozgással az önbizalmukat és a szociális képességeiket is javíthatják.

A futás gyógyír lehet a betegségekre is

Azoknak a gyerekeknek is érdemes elkezdeni futnak, akik depresszióval, diabétesszel, elhízással vagy ADHD-val küzdenek. A futás ugyanis épp úgy megoldás a testi problémák, például az elhízás kezelésére, mint a szorongásra. Kitartást, erőt, önbecsülést ad, ezek pedig mind fontosak a beteg gyerekek számára.

Figyelj a sérülésekre

Természetesen mint minden sportban, itt is megvannak a sérülésveszélyek: a gyulladások és a törések általában a leggyakoribbak. De ezek is minimalizálhatóak, ha odafigyelsz arra, hogy a gyerek futócipője megfelelő legyen, emellett fordítsatok nagy gondot a megfelelő és alapos bemelegítésre illetve az edzést követő levezetésre és nyújtásra. Fontos az is, hogy a gyerekkel megértesd azt, hogy a diszkomfortérzés és a fájdalom nem ugyanaz: ha kicsit fárad, az teljesen normális, de ha valamije már tényleg fáj, az viszont nem az.

Így válasszatok futócipőt!

A jó futócipő nekik is épp olyan fontos, mint neked, és ez igazából az egyetlen lényeges dolog, ami kell a futásokhoz. A következőket tartsátok be a vásárláskor:
- Próbálja fel a gyerek, és mozogjon benne.
- Ne legyen csak azért egy számmal nagyobb, hogy tovább jó legyen!
- Ne a külső legyen a fő szempont, hanem a kényelem és a biztonság.
- Ha rendszeresen használja, érdemes 6 havonta lecserélni, akkor is, ha még bírja a starpát!

Mi van, ha a gyerek asztmás?

Sok szezonális allergiával és asztmával küzdő gyerek asztás tünetei felerősödhetnek futás közben. De az is lehet, hogy asztma és allergia nélkül is lesznek hasonló tünetek futáskor, amik nehezíti a légzést, vagyis a testmozgás váltja ki náluk az asztmát. Viszont ez ne tántorítson el: annak a gyereknek, akinek a fentiekből bármiféle asztmás tünete van, mindenképp edzenie kellene, és tud is edzeni. Persze ez alól kivételt képzek a tényleg hideg napok, a ködös, szmogos levegőn való edzés, illetve ha a gyerek megfázott. A gyerekorvossal érdemes egyeztetni, hogyan kezeljétek a tüneteket, de az asztmás betegeknek kifejezetten fontos lenne a testmozgás!

Mikor és hogyan kezdjen futni a gyerek?

A hároméveseknek már lételeme a futás, sokszor a szülő azt sem tudja, hogyan érje el, hogy ne fusson annyit a gyerek. Viszont az irányított futás mondjuk egy felnőttel egészen mást jelent, mint a játszótéren való futkározást.

De hány évesen érdemes először belekezdeni az edzésbe?

A 3 talán túl korai időpont, mert még nem biztos, hogy érti mondjuk egy verseny koncepcióját, egy rossz élmény pedig nagyon hamar elveheti a kicsi kedvét. Nekik még elég, ha szabadon futkároznak, fogócskáznak, kutyust kergetnek: ebben a korban az kell, hogy megszeresse a futást.

Ha viszont a gyereken látod, hogy tényleg érdekli ez a mozgásforma, érdemes elvinni egy óvoda által szervezett 100 vagy 400 méteres versenyre is. Ha pedig tényleg élvezi a dolgot, beirathatod akár futósuliba is, de fontos, hogy jól nézz körbe: egy ilyen kurzuson a gyerekeknek még sok játék kell, és az, hogy élvezzék a dolgot.

A távolság viszont egy nagy kérdés: ezt érdemes nagyon apró lépésekkel emelni, és mindig kicsi, teljesíthető célokat kiűzni a gyerek számára. Viszont sokszor az is meglepő lehet, hogy mennyit bír egy kisgyerek: egy 8 éves, aki rendszeresen fut, simán letol egy 5K-s távot. Azt viszont te tudod, mennyit bír a te gyereked, és ehhez mérten kell kitűzni a célt is. Ha pedig amúgy is aktív a gyerek: úszik, bicajozik, focizik egy héten legalább 4 alkalommal, akkor biztos, hogy lesz elég ereje nagyobb távokat is futni. A lényeg, hogy együtt mérjétek fel a dolgot, és ne feledd előtte, közben és utána is itatni sok-sok vízzel!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek