Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

DadTalks

Elindult a DadTalks, az Apa magazin podcastja!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat

Végre hallatják a hangjukat az apák is, elindult ugyanis a DadTalks, az Apa magazin podcastja!

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images

Mikor lesz vége a járványnak?

Nos, aki vállalkozik arra, hogy pontos időpontot mondjon – az hazudik, vagy valóban van egy kristálygömbje, amivel a jövőbe lát. Ebben a cikkben néhány tudományos véleményt és forgatókönyvet ismertetünk, amelyek csupán a lehetséges kimenetelekkel számolnak.

Akik biztosan nem tudják, hogy mikor lesz vége a járványnak: azok a politikusok. A legtöbbjüket a járvány érkezése felkészületlenül érte, és akkor, amikor még tehettek volna bármilyen megelőző lépést, többen csak legyintettek a „kínai betegségre”. Az egészségügyi rendszert a világ sok országában totálisan felkészületlenül érte a koronavírus elterjedése. A politikusok most leginkább abban érdekeltek, hogy csökkentsék a halálozási arányszámot, ugyanakkor az is az érdekük – és egyébként nekünk is –, hogy a világgazdaság újra beinduljon. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy ne csapjon le ránk egy sokkal nagyobb gazdasági-politikai válság, mint ami éppen most ér bennünket.

Oltás

Mark Woolhouse, az Edinburgh-i egyetem BBC-nek nyilatkozó epidemiológusa szerint nincs tiszta kifutási időpontja a fertőzésnek – mint ahogy egyetlen államnak sincs pontos stratégiája arra, mikortól áll vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének vezetője – ő az, aki az arcába temette a tenyerét, amikor Donald Trump a járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatón  viccelődni kezdett – éppen ma nyilatkozta, hogy

az élet soha nem lesz már olyan, mint azelőtt volt: a vírus itt marad velünk, akkor is, ha kialakul az úgynevezett nyáj-immunitás

(tehát, amikor már éppen elegen átestek a koronavírus-járványon, hogy az nehezen tudjon tovább terjedni), vagy ha éppen meglesz a védőoltás a vírus ellen. Ugyanis az időről időre visszatérhet – akár az influenza. 

Ami pedig szintén valószínű, hogy

a klímaváltozás és a természeti erőforrások további egyéb vírusokat fognak rászabadítani az emberiségre.

Úgyhogy leginkább nem is a járványok társadalmi modellezésére van szükség – ezt elvégezték Amerikában és az USA-ban is, ijesztő eredményekkel –, hanem az egészségügy rendbe tételére és felkészítésére a hasonló esetekre.

Woolhouse szerint az oltás 12-18 hónap alatt készülhet el. Ez egy optimista becslés: csak akkor lehet igaz, ha minden simán megy a kutatás során. Még úgy is, ha a procedúrát felgyorsítják, és kihagynak néhány szokásos lépést – például az állatkísérleteket. A lakosság/emberiség nagyjából 60 százalékát kellene immúnissá tenni ahhoz, hogy a koronavírus ne produkáljon nagyobb járvány-kitöréseket.

Nyáj-immunitás

Elengedni a vírust, hadd pusztítson – ez meglehetősen szociáldarwinista megközelítés, mégis, a járvány elején többen is arra gondoltak, jobb lenne, ha minél előbb átesne mindenki a megbetegedésen, és kialakulna az úgynevezett nyáj-immunitás. Március közepén a londoni Iperial College ebben az esetben három hónapra jósolta volna a járvány csúcsát – tehát a ‘mikor lesz vége a járványnak’ kérdésre a június közepe lett volna nagyjából a válasz.

Hamar kiderült azonban, hogy ez a megoldás rengeteg halálesettel járna (csak az Amerikai Egyesült Államokban kétmillióval), így mostanra minden állam azon dolgozik, hogy a járványügyi görbét ellaposítsák – azaz, csökkentsék a társadalmi érintkezéseket a kijárás korlátozásával. Ez azért fontos, hogy ne egyszerre robbanjon rá az egészségügyre a rengeteg súlyos megbetegedés. Így viszont a nyáj-immunitás alsó hangon is két év alatt alakulhat ki Nagy-Britanniában. A sciencenews.org szerint globálisan 2,5-5 milliárd embernek kellene immúnissá válnia. És fontos kérdés az is – amire még nincsen válasz –, hogy egyáltalán, immunisak lehetünk-e a koronavírussal szemben. Ha lábon kihordjuk a betegséget, enyhe tünetekkel, akkor az immunendszerünk sem ad elég kemény immunválaszt – így akár többször is elkaphatjuk a vírust, vagy valamelyik változatát.

Mit tehetünk még?

Hogy tovább akadályozzuk a vírus terjedését, meg kell tartani a megváltozott életmódunk elemeit. Folyamatos tesztelésre és a betegek elkülönítésére van szükség, valamint arra, hogy továbbra is csökkentsünk a fizikai találkozások számát. Dél-Korea vagy Tajvan esete mutatja, hogy a találkozások csökkentése és a folyamatos, széles körű tesztelés meghozta a gyümölcsét: ezekben az államokban pusztít a legkevésbé a járvány.

Van remény természetesen meglévő virológiai gyógyszerek bevetésére vagy újak kifejlesztésére is – ám ez utóbbi is idő kérdése.

Sokan bíznak abban is, hogy a meleg idő segít elpusztítani a vírust. Ez esetben azonban át kell gondolni, mit hozhat az ősz: visszatérhet-e a járvány?

A bloomberg.com-on nyilatkozó londoni egészségügyi tisztifőorvos két-három, de ideális esetben még hat hónapig tartaná fontosnak a kijárási korlátozásokat. Mindeközben, Kínában, Vuhanban, két hónap után éppen a napokban lazítottak ezeken. Ennek eredményeképp elképesztő tömeg rajzott ki a parkokba, utcákra, kirándulóhelyekre. Maszk nélkül, hosszú tömött sorokban állnak az emberek a nemzeti parkok bejáratánál. Nemsokára kiderül, hogy vajon visszatér-e a járvány ennek hatására. 

Szóval senki nem tudja pontosan, mikor lesz vége ennek az egésznek. De mindenesetre addig is: nagyon fontos a szappanos, hosszú ideig tartó, helyes kézmosás. Kerüljétek az idősebb, jobban veszélyeztetett korosztályt! És a legeslegfontosabb:

Maradjatok otthon! Húsvétkor is!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

DadTalks

Elindult a DadTalks, az Apa magazin podcastja!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
1
meseolvasás

Így próbál segíteni a szülőknek – például neked is! – az Obama-házaspár

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
2
gyereknevelés régen

Elképesztő, mit műveltek a gyerekekkel évszázadokon át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek