Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Amikor beteg gyerek születik a családba vagy baleset miatt válik fogyatékossá, az egész családi egyensúly felbomlik és gyakran az egészséges testvér is belebetegedik a szituációba. Elvész a gyermekkora, nem jut rá idő, figyelem és még panaszkodnia sem szabad, hiszen ő egészséges.

Elolvasom
apatest
2019.08.22

Milyen az igazi – magyar – apatest? Megmutatjuk!

Teljes tévhit, hogy egy apatest csak pocakos, löttyedt és szebb napokat látott lehet. Bizonyítékként mutatunk öt apát, akik azzal, hogy odafigyelnek saját magukra, gyermeküknek is példát mutatnak.

Suhajda Szilárd

Békéscsabai származású hegymászóként gyakran nekem szegezik a kérdést, hogy mégis mit keresek a világ legmagasabb hegyein. A természetjárás már gyerekként is az életem fontos része volt, de a túrázós, teljesítménytúrázós világba nagyjából 20 éve vágtam bele. A fejlődésemet egyfajta fokozatosság jellemzi: először csak nyári, majd téli túrák a Kárpátokban, aztán jöttek az Alpok négyezres csúcsai, sziklamászás, majd jégmászás, s mind közül az extrém magasság és a hosszú ázsiai expedíciók a legvonzóbbak. Fontos célkitűzésünk a Himalája Koronája kihívás teljesítése, vagyis az, hogy a világ 14 darab nyolcezer feletti csúcsának mindegyikén járjon magyar. Fantasztikus eredmények születtek az elmúlt évtizedekben, de még három nagy feladat hátravan. Ehhez szeretnénk a következő években mi is hozzájárulni. 

Suhajda Szilárd  expedíciós hegymászó és kisfia SuhajdaSoma (13 hónapos)
Fotó: Ajkai Dávid

A beszélgetés után egy héttel indulunk Klein Dávid barátommal a következő expedíciónkra, melynek célja a K2 8611 méteres csúcsa. (Azóta Szilárd sikeresen megmászta a K2-t – a szerk.) A felkészülés sok időt és energiát igényel – annyira, hogy nagyjából az egy évvel ezelőtti előző expedícióból hazatérve el is kezdtük a szervezést. Ilyen szempontból is jelentős változás, hogy megérkezett az életünkbe Soma. Máshogy néznek ki a hétköznapok, a nappalok és az éjszakák is.

Számomra lenyűgöző, hogy a párom kifogyhatatlan energiával rendelkezik, miközben néha úgy érzem, hogy jobban elfáradok nála, pedig a munka oroszlánrészét ő vállalja.

Emellett mindenben támogat: tudok edzeni, az expedíció partnereivel tárgyalni és a szervezésre is jut idő. Őszintén remélem, hogy nem teszek át rá túl sok terhet, amíg én az újabb útra készülök. Timi szerint az életünk kicsit az expedíciók köré szerveződik, ami talán így is van, bár ez elég rosszul hangzik. 

Sokan azt várnák, hogy óvatosabb lettem, mióta Soma megszületett, de nagy változtatás valójában nem történt, mivel eddig is megfontolt voltam. Nem is fordult meg a fejemben, hogy abbahagyjam, és mivel a feleségem is mászó, ő is megérti az ambícióimat. 

Amikor a legutóbbi expedíción Pakisztánba indultam, Soma még csak két hónapos volt. Azóta sokat változott a kapcsolatunk, úgyhogy valószínűleg nekem sokkal rosszabb lesz kint, mint nekik itthon. Számukra meglesz az itthoni rutin, nekem is mindig lesz feladatom, de biztos, hogy nagyon fognak hiányozni, és más lesz hazagondolni, mint eddig. Várhatóan több mint két hónapot leszünk távol, hiszen a nyolcezres magassághoz akklimatizálódni kell. Néha a sátor fogságában beszélgetünk, olvasunk, naplót írunk, de leginkább ekkor gondolkozunk az életünkön. Az ember érzékennyé válik ilyen körülmények között. Olyan, mint egy zarándokút: testileg és lelkileg egyaránt átalakulok.

Egy-egy expedíció során akár 10–15 kiló súlyt veszítünk. A hazatérés után ezért regenerációs időszak következik, majd megkezdődnek az alapozó edzések. Több olyan pillanat is volt az elmúlt években, amikor arra gondoltam, hogyan bírom majd a következő hónapok munkáját. Fontos, hogy motiváltak tudjunk maradni, s mivel mindig határozott célokat tűzünk ki, sikerül újra és újra megtalálni a hitet. Krízispontok persze előfordulnak. Timitől rengeteg erőt kapok, néha talán jobban hisz bennem, mint én saját magamban. Főleg egy-egy sikertelen expedíció után vannak borongós hónapjaim. Visszatérés után egyébként is akklimatizálódni kell, mert amikor fent vagyok a hegyen, olyan, mintha egy másik bolygón lennék. És bár mindig úgy indulunk el, hogy minden erőnkkel a sikerre törekszünk, a legfontosabb mindig az, hogy épségben hazatérjünk. 

A családi hétköznapjaink elég színesek. Sok helyen jártunk már együtt Európán belül, vagy a kéktúra egyes szakaszain.

Erőltetni sosem fogjuk a mászást Sománál, de ez legalább olyan természetes lesz számára, mint más családoknál a kerékpározás. Azt hiszem, nem lennék túl nyugodt, ha ő is hasonló expedíciókra járna, de nagyon remélem, hogy ha mégis, akkor el tudom majd kísérni.

Ha hegyet szeretne mászni, azt mindenképp neki kell kimondania: egy ilyen elhatározás csakis saját vágyakból és akarásból születhet. Egy biztos: ha segítségre lesz szüksége, akkor rám számíthat!

A többi apukával készült interjúnk – fotóval! – aktuális számunkban található és olvasható!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek