Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Két és fél hónap után ma újra nyitnak az óvodák, az én lányom is ismét be fog járni. Ám az ovis mindennapokba való felhőtlen és örömteli visszatérés nem feltétlenül magától értetődő. A karanténban töltött idő nagyjából egy nyári szünetnek felel meg. A hosszú kimaradás, a rendkívüli nyitás és a nyár nem könnyíti meg a visszaszokást és a visszaszoktatást. Most kiemelten figyeljünk a gyermekünk lelkére!

Elolvasom
házi patika
2020.03.17

Milyen gyógyszer legyen otthon? Fölösleges egy komplett patikát tartani otthon!

Az, hogy komolyan vesszük a panaszainkat, még nem jelenti azt, hogy mindennel egyből orvoshoz kellene rohannunk. Amíg urai vagyunk a helyzetnek és a tünetek nem rosszabbodnak, addig otthon is nyugodtan kezelhetjük a banális, gyors lefolyású megbetegedéseket. Ehhez persze szükségünk lesz egy jól felszerelt házi patikára. Hogy mi minden legyen benne, ahhoz dr. Békássy Szabolcs háziorvos és dr. Karoliny Anna gyermekorvos segítségét kértük.

Felső légúti megbetegedések

Miről van szó? Egyszerű, banális vírusfertőzésről, amely rendszerint orrfolyással, köhögéssel és lázzal jár. Az orrdugulás a gyerekeknél azért különösen veszélyes, mert a középfül az orron keresztül hivatott szellőzni.
Ha ez nem biztosított, akkor akár középfülgyulladás is könnyen kialakulhat.

Gyógyszerek felnőtteknek:

Köptető: Segít a letapadt váladék oldásában és felköhögésében. Számos vény nélküli készítmény kapható.

Orrdugulás elleni szerek: Az orrnyálkahártya-összehúzó készítmények összeszűkítik az orrnyálkahártyában található ereket, így csökken a nyálkahártya duzzanata, tehát könnyebben ki tud ürülni a váladék. Az orrspray-k viszonylag új készítmények, és azokban az esetekben javasolt a használatuk, amikor nemcsak a nyálkahártya-duzzanat csökkentésére, hanem a váladék elfolyósítására is szükség van. Tartós használatuk nem ajánlott. 

C-vitamin:A heveny tüneteket ugyan nem mérsékli,
de antioxidáns, immunrendszert erősítő hatása miatt nagyon jó kiegészítő terápia.

A Milyen gyógyszer legyen otthon kérdés esetében ami biztos, hogy antibiotikum NE legyen otthon! Ha az orvos felírja, azt végig kell szedni, de otthon nem érdemes tárolni!

Gyógyszerek gyerekeknek:

Váladékoldó készítmények köhögésre: Szirupos és tablettás kiszerelésben is elérhetők, oldják az összetapadt nyákot, elfolyósítják, így könnyebb kiköhögni őket. Csecsemőknél nem szabad alkalmazni, hiszen náluk még nem működik tökéletesen a köhögési reflex.

Orrdugulás elleni szerek: A pici kortól alkalmazható sóoldatos orrcsepp segíti a váladék feloldását, ami aztán már könnyebben eltávolítható. A nagyobbaknál orrcseppeket és orrspray-ket is bevethetünk. Érösszehúzó
hatású készítmények tartós használata nem ajánlott.

Gyógyhatású, természetes készítmények: Hársfatea, ka­mil­­latea, csipkebogyótea.

Eszközök:

Hidegpárásító: Gyógyszertárakban és hipermarketekben is kapható. A vízszemcséket olyan apró méretűvé porlasztja, hogy azok még a legkisebb légutakba is eljutnak. Az ott lévő váladékot feloldják, így könnyebb kiköhögni. Visszanedvesítik a gyulladt, száraz nyálkahártyát, ezzel csökkentik az ingerköhögést. Különösen hasznos kruppos gyerekeknél: egy roham esetén első dolgunk legyen kinyitni az ablakot és bekapcsolni a párásítót. Így akár az is megelőzhető, hogy kórházba kerüljön a kis beteg. De egészséges gyerekek és felnőttek esetében is hasznos készülék, különösen olyan otthonokban, ahol száraz a levegő és alacsony a páratartalom.

Infralámpa: A megfelelő távolságban (általában 20–30 centire) tartott lámpa melege gyulladáscsökkentő hatású, illetve segíti a váladékok cseppfolyósítását és kiürülését. A gyerek szemét mindig takarjuk el! De láz esetén soha ne használjuk az infralámpát!

Orrszívó porszívó (gyerekeknek, akik még nem tudnak
orrot fújni):
A porszívó csövéhez illeszthető csövecske, amelynek segítségével kiszívható az orrváladék.

Fülmelegítő sapka: A meleg jó szolgálatot tehet fülfájás esetén. A fülmelegítő sapka fülnél lévő zsebecskéibe melegítőzselét lehet helyezni, ami akár játék közben is kifejti hatását. 

Meggymaggal töltött párnácska: Hasonlóan alkalmazható, sokáig őrzi a meleget.

Láz

Miről van szó? Többek között a felső légúti megbetegedések kísérőjelensége. A szervezet a testhőmérséklet emelésével veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. Természetes védekező reakció, de ha tartósan fennáll, megviselheti a szervezetet. Rutinszerű csillapítása ma már nem szükséges, csak ha markáns kísérő tünetek társulnak hozzá (például rossz közérzet vagy a kiszáradás veszélye).

Gyógyszerek felnőtteknek: 

Lázcsillapító tabletta: A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a paracetamol, az ibuprofen és a metamizol. Ezek között van vényköteles is: ha nekünk ez vált be, érdemes felíratni a háziorvossal és kiváltani, hogy
legyen otthon a házi patikában. Számos készítmény elérhető tabletta formájában, de bizonyos, felső légúti megbetegedésekre javasolt italporok is tartalmaznak lázcsillapítót. (Ha lázcsillapító tablettát és italport is alkalmazunk, érdemes odafigyelni, nehogy túladagoljuk a mindkettőben jelen levő azonos hatóanyagot.) 

Gyógyszerek gyerekeknek:

Fontos, hogy többféle hatóanyagú és többféle formában beadható készítmény legyen otthon. A hatóanyaggal azért fontos tisztában lennünk, mert azonos hatóanyagú szert nem ajánlatos 8 órán belül ismét adni a gyereknek. Pedig bizonyos esetekben 8 órán belül is szükség lehet a láz ismételt csillapítására: ekkor jön jól, ha tudunk másmilyen hatóanyagú szerhez nyúlni. 

Lázcsillapító kúp: Előnye, hogy akár egy félálomban lévő gyereknek is könnyen be lehet adni s nagyon gyorsan hat, illetve hogy hányással járó megbetegedés esetén nem kell attól tartani, hogy kiürül a szervezetből. Hátránya, hogy hasmenés esetén viszont igen. 

Lázcsillapító szirup: Előnye, hogy mivel többnyire ízesített, a gyerekek általában elfogadják. Hátránya, hogy hányással járó betegség esetén nem megbízható a hatása.

Eszközök:

Higanyos lázmérő: Bár higanytartalma miatt már kivonták a forgalomból, sok szakember szerint még mindig ez a legmegbízhatóbb eszköz. Igaz, az eredményre percekig kell várni. Akinek még van otthon, vigyázzon rá, és ne engedje, hogy a gyerek megkaparintsa. 

Digitális lázmérő: Ma már ez is egyre megbízhatóbb. Egy-két perc alatt megmutatja a hőmérsékletet. Jó tudni: a fülhőmérő nem minden esetben megbízható. Csecsemőknél inkább a végbélben, nagyobb gyerekeknél
a hónaljban mérjünk lázat. A popsiban maghőmérsékletet mérünk, ami 0,5 fokkal magasabb, mint a hónaljban mért érték, a különbséget le kell vonni!

Érintés nélküli hőmérő: Infravörös fényt alkalmaz, és mintegy 5 centiről, egy másodperc alatt megmutatja
a kérdéses felület hőmérsékletét (ami egyébként nemcsak a beteg gyermek homloka lehet, hanem akár egy pohár tej is). Nem olcsó, de megbízható és megkönnyíti a lázmérést – gondoljunk csak egy alvó csecsemőre.

Fotó: tobi feder on Unsplash

Gyomor- és bélrendszeri tünetek

Miről van szó? Többnyire hányásról vagy hasmenésről. 

Gyógyszerek felnőtteknek és gyerekeknek: 

Hasmenés elleni szer: Korábban a széntabletta volt az adu ász, ami helyileg hat, megköti és toxinokat közömbösítő hatásának köszönhetően elpusztítja a kórokozókat. A hasfogó készítmények a bél perisztaltikájának, motilitásának csökkentésével enyhítik ugyan a rohamszerű hasmenést, de önmagukban nem ajánlottak, mivel elhúzódóvá teszik a panaszt. A mai irányelveknek megfelelően tanácsos hagyni, hogy „menjen, aminek mennie kell”, és inkább a kísérő tünetek csillapítására kell törekedni. Vény nélkül is kaphatók például olyan szerek, amelyek csökkentik a bélfal fokozott folyadékelválasztását, így mérséklik a nagy mennyiségű folyadékveszteséget, kissé tömörebbé teszik a vizes székletet.

Folyadék- és sópótlásra hivatott szerek: A vény nélkül kapható, úgynevezett orális rehidráló granulátum olyan, porból elkészíthető folyadék, ami segít pótolni a hányás és a hasmenés következtében fellépő elektrolitveszteséget.

Hányás elleni szer: A dimenhidrinát-tartalmú, „utazási betegség elleni tabletta” jó szolgálatot tehet hányás esetén. Vény nélkül kapható. A gyerekek esetében ennek végbélkúpos változata érhető el, ami viszont már vényköteles.

Gyógyhatású készítmények:

Kamillatea: Nyugtatja a gyomrot.

Probiotikumok: A masszív hasmenés a jótékony bélflórát is károsítja, amit érdemes regenerálni. A probiotikumokkal ezeket a hasznos baktériumokat juttatjuk ismét a szervezetbe, amelyek megtelepedve újraépítik a bélflórát, támogatják az immunrendszer működését. A probiotikumok más esetben is hasznosak lehetnek: segíthetnek megelőzni a hasmenéses megbetegedéseket járvány vagy külföldi utazás esetén; emellett antibiotikum mellé szedve megelőzik vagy csökkentik a gyógyszer okozta hasmenést is. 

Fájdalom

Miről van szó? A leggyakoribb a fejfájás, a simaizomgörcs okozta fájdalom (epegörcs, vesegörcs, bélgörcs) és az ízületi gyulladás okozta fájdalom.

Gyógyszerek felnőtteknek: 

Non-szteroid gyulladáscsökkentők: Például fejfájásra vagy ízületi gyulladásra. Csökkentett dózisban vény nélkül is rendelkezésünkre állnak. Sokan szinte cukorkaként kapkodják be ezeket a tablettákat, de nem árt az óvatosság: ha nagy mennyiségben szedjük őket, azzal akár gyomorfekélyt vagy vesekárosodást is okozhatunk magunknak. Ilyen hatóanyaggal krémek is elérhetők, amelyek jól alkalmazhatók az ízületi fájdalmakra.

Görcsoldók: A simaizom összehúzódásával járó fájdalmat enyhítik, legyen az menstruációs fájdalom, bélgörcs, az epehólyag, a vese vagy a húgyvezető görcse.

Gyógyszerek gyerekeknek:

Lásd a lázcsillapító szereket.

Gyógyhatású készítmények:

Feketenadálytő-krém: Általános gyulladáscsökkentő.

Eszközök: 

Meleg vizes palack: A helyi meleg görcsoldó hatású.

Jégzselé: A hideg az ízületi gyulladások, rándulások ellenszere. Ha nincs jégzselénk, egy csomag mirelit zöldborsó is megteszi konyharuhába csomagolva.

Sérülések

Miről van szó? Mindenféle balesetről, attól kezdve, hogy a cipő feltöri a lábunkat, az izomrándulásig.

Fertőtlenítő: A jód legyen a házi patika egyik alapdarabja. Ám ha valaki jódérzékeny, akkor szerezzen be más típusú fertőtlenítőt, például hidrogén-peroxidos oldatot. 

Kötszer: Mull-lap és mullpólya.

Sebtapaszok: Ma már mindenféle színben, mintában és méretben kaphatók, a gyerekek örömére.

Izomlazító krém: Apróbb rándulás, komolyabb izomláz, nagyobb véraláfutás gyorsabb gyógyítására.

Hogyan tároljuk a gyógyszereket?

Dr. Fodor Enikő gyógyszerész tanácsai:

  • Először is jelöljünk ki egy zárható dobozt a gyógyszereknek, amit tartsunk távol a fénytől, az erős hőingadozástól, a nedvességtől és a gyerekektől (például a spájzban egy magasabb polcon).
  • A gyógyszereket érdemes az eredeti dobozukban tartani a betegtájékoztatóval együtt, amit első használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni.
  • A gyári készítményeken rajta van a lejárat ideje: ezt mindig tartsuk be! Ha a lejárat a felbontástól számítandó, tollal írjuk rá a dobozra, hogy mikor kezdtük el használni! A szemcseppek például a felbontás után csak 1–6 hónapig alkalmazhatók, mert minden egyes kinyitáskor kórokozók kerülhetnek bele a levegőből, amelyek aztán a folyadékban elszaporodhatnak.
  • A legtöbb gyógyszert szobahőmérsékleten kell tárolni. Van azonban néhány, amelynek hidegre van szüksége: ilyen esetben mindig rá van írva a dobozra, hogy hűtőben (2 és 8 fok között) tárolandó. Ilyenek például az oltóanyagok. Az inzulint 2–6 fok között kell tartani: célszerű alulra, a zöldséges rekeszbe helyezni. A hűtő hátsó fala mellé ne pakoljunk gyógyszert, mert odafagyhat!
  • A lázmérőt tartsuk a tokjában, és időnként ne felejtsük el fertőtleníteni vagy legalább szappanos vízzel lemosni a végét!
milyen gyógyszer legyen otthon
Fotó: Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

Ne dobjuk a kukába, mert veszélyes hulladéknak minősülnek. A gyógyszertárak ingyen visszaveszik a lejárt készítményeket. A patikákból aztán a gyógyszer-nagykereskedő szállítja tovább a gyógyszerhulladékot (évente több tonnát). Csak azt a gyógyszert váltsuk ki, ami valóban szükséges, és azt használjuk is fel! A feleslegesen megvásárolt gyógyszer ablakon kidobott pénz, és ráadásul még a megsemmisítése is pénzbe kerül.

Cikkünk az Éva magazin Egészség különszámában jelent meg.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
iskolabezárás

Ezért nyitottak ki, majd zártak is be pár hét után az iskolák Ausztriában és Franciaországban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
babavárás

“Terhes lettem a koronavírus járvány idején úgy, hogy már nem is szeretem a férjem!” – Két nő, két megromlott házasság és egy nem várt terhesség története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek