Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
babaszoba
Interior styling és fotó: @pastellmama, Tóth Csenge Zsófia és @alexandrakovacstajti, Kovács-Tajti Alexandra
2020.05.06

Milyen legyen az első babaszoba? Mi az, ami tényleg kell bele?

Könnyen felidézem magamban azt az érzést, ami a babaszoba elkészültével eltöltött mindkettőnket a férjemmel, nyolc évvel ezelőtt. Ültünk a gyerekszobában és arra gondoltunk, most valami nagyon kerek lett. Hogy a szeretet, amivel Jankát vártuk, ott van mindenhol... a bútorok, polcok, tapéta és kiegészítők megtervezése és beszerzése/megvalósítása egy mini tréning volt. A készülődés és várakozás kibontakozása, amivel magunkat is kizökkentettük és megnyitottuk. Könnyes pillanatok voltak, na.

Azért írtam le mindezt, mert szerintem ez kell, hogy a szemünk előtt lebegjen a kis vagy nagy kuckó kialakításakor. Egy egyéni út, amivel saját magunk is felkészülünk és egy olyan közeget teremtünk, ami nyitott az új jövevényre. És ha ügyesek voltunk, akkor az még évekig variálható és átalakítható lesz.

Tervezés

Ami a konkrétumokat illeti, a tervezésnél a funkciók számbavételével és azok erőforrás-igényéből indultunk ki:

 • alvás (kiságy, bölcső)
 • pelenkázás (pelenkázószekrény v. kiságyra tehető merevített pelenkázó
 • matrac, polcok/kosarak a kellékeknek)
 • etetés (fotel/kanapé, kisebb asztal)
 • ruhatárolás (fiókos- akasztós-, polcos vagy kombinált szekrény)
 • fényforrások (általános és helyi világítás, jelzőfény)
 • egyebek (baldachin, girlandok, kép/könyvtartók, képek, játékállatok,
 • csecsebecsék, babahinta, gyerektükör, fonott tárolók)

Természetesen ezerféle teória és szakirodalom szól arról, hogy egy szobában legyünk-e a babával vagy külön, ennek fejtegetésébe nem mennék bele. Legtöbbször úgyis eldöntik a hétköznapok, hogy mi a komfortos a babának és szüleinek, kár ezen már előre stresszelni. Akármilyenek a preferenciáink, lehetőségeink négyzetméterben, a babának alvásra, pelenkázásra, etetésre, picit később játékra szüksége van, ezeket a “funkciókat” biztosítani kell, akár egy térben, akár részterületeket (pl. pelenkázás a fürdőben) kiszervezve. Mivel a mi otthonunk három szobás, így adta magát, hogy önálló kis fészket alakítsunk ki születendő első gyermekünknek, Jankának.

Kislányunknak egy viszonylag nagyobb méretű (70 cm x 140 cm-es, de elterjedtebb a 60 cm x 120 cm-es) kiságyat vettünk, amihez egy pelenkázószekrény is tartozott. 

 1. A ruhák tárolását egy 6 fiókos IKEA szekrénnyel oldottuk meg, ami szerintem nagyon praktikus a csöpp holmiknak, jól kihasználható, évekig alapdarab.
 2. Egy kinyitható kanapét is sikerült beszereznünk, ami nemcsak az etetés “kijelölt helye” volt mindenféle párnával kiegészítve, hanem az első hetekben ott is töltöttük az éjszakát – ez így megnyugtatóbb volt számunkra.
 3. Emellett már csak egy kis lerakóasztalt (pohárnak, cumisüvegnek, mellszívónak, kiskanálnak… jól jön az első időkben). Itt jegyzem meg, hogy két legyet üthetünk egy csapásra, ha eleve olyan asztalkát veszünk, aminél a pöttöm majd rajzolni is tud.
 4. valamint egy fali polcot a pelenkázó közelében, és némi dekorációt tettünk kezdetekben.

Extrák

 1. Picit nagyobbacska esetében már jól jön a szőnyeg, könyvtároló (esetleg olvasókuckó), játéktároló is.
 2. Különösen az éjszakai felkeléseknél tesz jó szolgálatot egy helyi fényforrás, ami lehetővé teszi, hogy ne fordítva adjuk rá a pelenkát csemeténkre, és még csak nem is űzi ki rögtön mindannyiunk szeméből az álmot órákra…

A cikk folytatásáért kattints IDE!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek