Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.03.23

Milyen szájmaszkot viseljünk a koronavírus-járvány idején?

Ha te is úgy gondolod, hogy amiatt fogsz megbetegedni, mert nem tudtál a gyógyszertárban arc- vagy szájmaszkot venni, elmondjuk miért nem kell pánikba esned! Mit mondanak az orvosok, milyen maszkot hordjunk, egyáltalán hordjunk-e és önmagában elegendő-e viselésük a megfertőződés kivédése ellen? Íme a válaszok!

dr. Fekete Ferenc, több évtizedes tapasztalattal rendelkező orvos a közösségi oldalán írta meg, mit gondol a maszkviselésről:

„Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy –köhögéssel kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el.

Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.”

írja dr. Fekete Ferenc, urológus orvos,

Ami azt jelenti, hogy ha lemaradtunk a gyógyszertárban kapható utolsó maszkról, akkor sem kell pánikba esnünk.

„A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.”

„Ha valakinek kevés maszkja van, és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ, akkor hazaérve enyhén klóros – például domestos-os- vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre, majd öblítse ki és szárítsa meg, vagy ami még jobb, vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.”- tanácsolja dr. Fekete.

Az orvos a maszk viselését azért is javasolja, mert legtöbb embernek rossz szokása, hogy tudtán kívül igen gyakran megérinti az arcát.

„Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja az orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi -írja bejegyzésében-. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap például egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon, például boltban az árun, kilincsen, és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, megdörzsöljük a szemünket, kifújjuk az orrunkat. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni, így nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.”

Azt azonban tudni kell, hogy a maszk viselése – és ez még a legjobbakra is igaz – sem biztosít teljes védelmet, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat.

 • A maszkot mindig tiszta, alaposan megmosott és lefertőtlenített kézzel vegyük fel és ugyanígy járjunk el levétele előtt is!
 • A maszkot úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat egyaránt befedje, és mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy az arcunkhoz minden ponton illeszkedik – nincsenek rések a maszk és az arcunk között-!
 • Soha ne érjünk a maszk külső részéhez sem fel- sem levételkor, sem pedig viselés közben. Ha ez mégis megtörténne, azonnal mossunk alaposan kezet vagy fertőtlenítsük kezeinket legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítővel.
 • Mint ahogy a neve is mutatja, az egyszer használatos maszkok egy viselésre alkalmasak. Ezeket soha ne vegyük fel újra!
 • A használt maszkok esetében oda kell figyelni arra is, hogy csak lefedhető kukába dobjuk ki vagy ha erre nincs lehetőség, akkor csomagoljuk nejlonzacskóba és úgy tegyük a szemetesbe.
A sebészi és a szűrőmaszkok közötti legfontosabb különbségek:

A sebészi maszkok többnyire lazán borítják az arcbőrt, a szájat és orrot és elsősorban a pácienst hivatottak védeni az egészségügyi személyzet nyálától, orrváladékától (tehát elsődleges célja nem a viselő védelme), így például műtét közben a beteget védi a köhögéstől / tüsszentéstől. Egy
jelentős részükön nincs biztonsági jelzés (pl. EN)

A szűrőmaszkok szorosan az arc bőrére feszülő maszkok. Céljuk a
viselő védelme a rajtuk feltüntetett szűrőképesség mértékéig.       Kaphatóak eldobható, valamint cserélhető filteres fél- és egész arcos maszkként. Szűrőképességüket tekintve kétféle szabvány van: az amerikai (NIOSH) N95 (vagyis 95%-os szűrőképességű), amely az európai (CE és EN) szabvány szerinti FFP2-nek felel meg.

A maszkok vizsgálatát végző laboratóriumok állásfoglalása szerint a sebészi maszk viselése mindenképp sokkal jobb a semminél. Ám van, ami még a maszknál is fontosabb!

Mert nincs olyan maszk, amely megvédene bennünket, ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai szabályokat és a járvány idején érvényben levő általános szabályokat.

 • Rendszeresen mossunk kezet alaposan, meleg vízzel és szappannal, vagy ha erre nincs lehetőség, használjunk fertőtlenítőt!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor is használjunk zsebkendőt és ne tartogassuk azt! Minden orrfújást követően dobjuk ki és vegyünk elő egy tisztát!
 • Fertőtlenítsük a használati tárgyainkat, otthonunkban szellőztessünk gyakran és minden  nap mossunk fel fertőtlenítős  (például Domestos-os) vízzel!
 • A leghatékonyabb tanács azonban az, hogy maradjunk otthon és csak akkor és annyi időre mozduljunk ki, amennyire szükséges.
 • Minimalizáljuk, amennyire lehetséges az emberi kontaktusok számát, ne menjünk olyan helyekre, ahol sok ember megfordul, és mi se fogadjunk most barátokat, ismerősöket.
 • Az idős rokonainkkal, családtagjainkkal, bármennyire is szeretnénk, ne találkozzunk személyesen, mert ők a legveszélyeztetettebbek és náluk a megfertőződésnek nagyon súlyos, akár végzetes következményei lehetnek.
 • „Még egy javaslat vásárláshoz: A boltban az árut mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk le a csomagolást mielőtt kibontjuk!  És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!”- tanácsolja a doktor úr.

Forrás , forrás

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
53 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
nyaralás

Nyaralást terveztek? Biztonsági szempontok, ha úticélt választanátok idén nyárra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
terhességi teszt

A legfurább helyek, ahol nők terhességi tesztet készítettek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek